[DEBATA] Odznaczenia, ordery, medale w ZPViW

• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[DEBATA] Odznaczenia, ordery, medale w ZPViW
Może czas odkopać temat? Wink

Osobiście ostatnio zainteresowałem się z jakiegoś powodu wcale nie dlatego że matka obecnej Krolowej to Polka odznaczeniami belgijskimi. I zauważyłem u nich kilka fajnych koncepcji do zastosowania u nas.

A więc:
1. Zamiast klas oni mają tam takie rzeczy jak "Wielka Wstęga Orderu Leopolda I" czy "Kawaler Orderu Leopolda I". Może to jest myśl? Zamiast klas wprowadzić tytuły przynależne do danej rangi odznaczenia?
2. U nich najwyższe odznaczenie (trzecie według ważności zresztą też) ma nazwę od króla Leopolda I (trzecie od Leopolda II). Może my też powinniśmy nazwać nasze najważniejsze odznaczenie od obecnego Cesarza? Order Bazylego Izaaka - to brzmi dumnie.
3. No i skoro nazwałem go już orderem to kolejna kwestia, czyli ważność. Zarówno w Belgii jak i w innych krajach (realowo np. Polska, wirtualnie choćby Bialenia) używają systemu w którym najważniejsze odznaczenia to ordery, a dopiero niżej są krzyże, odznaki i medale (te wymieniam tutaj w takiej kolejności jak jest w Belgii - od najważniejszego). Może miast walczyć z tym porządkiem po prostu go zaakceptujmy?
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: [DEBATA] Odznaczenia, ordery, medale w ZPViW - przez Joahim von Ribertrop - 06 Dec 2021, 01:06

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości