Dlaczego byłem legalnym prezydentem w ZP oraz mit dyktatury

• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dlaczego byłem legalnym prezydentem w ZP oraz mit dyktatury
Zanim się dłużej rozpiszę zwracam uwagę na dwie sprawy.
Po pierwsze, okres nastania dyktatury wywodzić należałoby raczej od konstytucji ZP z 16 marca, narzuconej przez władze FN. Ona to po raz pierwszy ustanawiała osobę Aleksandra Novaka prezydentem ZP, przy złamaniu konstytucji poprzedniej i wygnaniu poprzedniego prezydenta bez procesu bądź wyroku w tej sprawie. Stąd osobiście nie uważam V ZP za początek dyktatury, ale już za okres jej trwania.

http://zwiazekwiv.ct8.pl/showthread.php?tid=2617

Natomiast uprawnienia prezydenta, będącego zarazem administratorem forum, były w tamtym okresie dość mocne, ocierające się o absolutyzm. Czy król miał w sprawach rządzenia cokolwiek do powiedzenia? Trzebaby zapytać jego, bowiem nigdy właściwie na ten temat się otwarcie nie wypowiedział. Na pewno władza absolutna, i również nielegalna, była przez prezydenta sprawowana w Westlandzie, i to jeszcze długo po rewolucji 4 maja.

Tak więc za początek okresu dyktatury, jak to już przyjęło się zwyczajowo określać, należałoby raczej wyznaczyć 16 marca, a za koniec 4 maja 2020 roku, choć w Westlandzie trwała ona w najlepsze (wydawanie aktów prawnych za zasłoną jednoosobowego Kongresu, złożonego jedynie z prezydenta, usuwanie postów, wyrzucanie obywateli nieprzychylnych panującemu systemowi) aż do 11 sierpnia 2021 roku.

http://www.zpviw.ct8.pl/forum/showthread.php?tid=487

Żeby było jasne, nie chcę nikogo osądzać, niemniej cieszę się, że ten niemiły okres dobiegł już końca, choć odcisnął on wyraźne ślady widoczne do dzisiaj. Od niego wyprowadzałbym obecny konflikt na linii Voxland-Westland, w którym władze tego pierwszego zdają się starać przeciągnąć Jego Cesarską Mość na swoją stronę. Nie chcę nowej władzy zza tronu, niezależnie od tego, kto by ją sprawował. Nie chcę też rozpadu ZP/Insulii, bo może on ostatecznie zakończyć dwuletnie dzieje naszego wspólnego państwa, jak i istnienie tak Voxlandu, jak i Westlandu (choć pewnie niektórych by to ucieszyło). Zdaję sobie sprawę, że po tych słowach mogę zostać pozwany i choćby wygnany po raz wtóry, ale korzystając z okazji muszę to powiedzieć. Nie mogę. Nie chcę. MUSZĘ. 

Jego Cesarska Mość! Proszę czasem spojrzeć na sprawę także z innej perspektywy, niezależnie od tego, pod jakim kątem JCM patrzy. Bo tak naprawdę chyba każdy widzi, że ten rosnący konflikt dwóch krajów Insulii zmierza w złą stronę. A kto chce, by w tą stronę wkroczył?
August de la Sparasan
Sagan Amatorii
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Dlaczego byłem legalnym prezydentem w ZP oraz mit dyktatury - przez August de la Sparasan - 06 Jan 2022, 22:21

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości