![]() |
|
Ze świata nauki... - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Uniwersytet Bialeński (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Ze świata nauki... (/showthread.php?tid=986) |
RE: Ze świata nauki... - Akrypa Ali Shariati - 27-09-2022 >filozofia/mikrozofia Myślałam, że chodzi o jedno i drugie. W kontekście tego pierwszego czułbym się jakkolwiek kompetentny ale bez jednak dotyczy to czegoś na czym zna się towarzysz Ordyński, a ja wcale. Tak więc zostaje mi pogratulować zaparcia i trzymam kciuki. Wysyłaj jak jakąś ciekawa debata się rozwinie. RE: Ze świata nauki... - Ametyst Faradobus - 27-09-2022 Tak na szybko. Jeżeli uczniowie tamtejszych podstawówek mają wkurwać mikrozofię to mamy do czynienia z większym absurdem niż HiT, ale niech im będzie. Co do historii to nazwanie Agurii jednym z najważniejszych państw Vaarlandu trochę śmieszy. Do punktu 4. oczywiście dodałbym ZSKHiW. Jeśli chodzi o Bialenię no to mimo wszystko podkreśliłbym nie tylko fenomen w skali Nordaty, ale i fenomen republikański. Państwa nawiązujące do realowych: trzeba rozróżnić te, które nawiązują do jakiejś kultury (Surmenia - Bałkany i Grecja, Skarland - państwa iberyjskie) od tych, które wprost odtwarzają dzisiejsze lub przeszłe państwa realowe (RON, Austro-Węgry, wszelkiej maści Francje). W drugim przypadku mamy problem na gruncie badania historii: czy ich przeszłością są realowe dzieje ich pierwowzorów? No bo wiadomo, że historia Surmenii (swoją drogą kiedyś znakomicie opracowana przez Radzieckiego) to coś indywidualnego, a historia RON, cóż, to w sporej mierze dosyć schematycznie ujęte dzieje Polski (ilekroć jestem na tamtejszym uniwersytecie to mam wrażenie, że czytam te białe kruki profesura Nowaka). RE: Ze świata nauki... - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 27-09-2022 (27-09-2022 18:01)Akrypa Ali Shariati napisał(a): Myślałem, że chodzi o jedno i drugie. W kontekście tego pierwszego czułbym się jakkolwiek kompetentny ale bez jednak dotyczy to czegoś na czym zna się towarzysz Ordyński, a ja wcale. Tak więc zostaje mi pogratulować zaparcia i trzymam kciuki. Wysyłaj jak jakąś ciekawa debata się rozwinie.W stosunku do filozofii z kolei ja nie czuję się kompetentny, jestem tylko mocno nią zainteresowanym amatorem, który wprawdzie dość sporo przeczytał, ale nie ma w tym kierunku żadnego wykształcenia. Ale może Czesnorad byłby zainteresowany jednym i drugim, i wtedy weszłaby towarzyszka, cała na biało? (27-09-2022 18:01)Ametyst Faradobus napisał(a): Co do historii to nazwanie Agurii jednym z najważniejszych państw Vaarlandu trochę śmieszy.Z jednej strony tak, ale Aguria wpisana jest na micropedii jako państwo "Wielkiej Trójki", zajmowała też wysokie miejsca w rankingach demograficznych dreamlandzkiego "Kuriera". Dziękuję za uwagi, pomyślę, jak uwzględnić je w podstawie. RE: Ze świata nauki... - Akrypa Ali Shariati - 27-09-2022 >Ale może Czesnorad byłby zainteresowany jednym i drugim, i wtedy weszłaby towarzyszka, cała na biało? Tego ja nie wiem, kontakt do mnie jest dość prosty a nikt nie proponował ale też nie dziwne skoro zbyt żywa nie jestem i też nie mam wystarczającego v-wykształcenia by podejmować się pracy akademickiej. Kiedyś uzyskało sie licencjat na UB, ale nie wiem czy te tak stare obowiązują nawet. Tak czy tak, zostaje praca w ramach ZK. RE: Ze świata nauki... - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 27-09-2022 Tutaj to akurat nie praca akademicka, a oświatowa. Pogadam z tow. Dreninem, jak się złapiemy na muratyckim discordzie. RE: Ze świata nauki... - Ametyst Faradobus - 28-09-2022 (27-09-2022 18:09)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Z jednej strony tak, ale Aguria wpisana jest na micropedii jako państwo "Wielkiej Trójki", zajmowała też wysokie miejsca w rankingach demograficznych dreamlandzkiego "Kuriera". No ciekawe dlaczego. xDD Jakbyśmy potworzyli sobie po trzy postaci, otworzyli atlas grzybów i zoo to też byśmy mieli rekordy aktywności. |