![]() |
|
PRZYJĘTY Projekt ustawy o gwardiach jednostek administracyjnych - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=134) +---- Dział: Zespół Archiwalny "Instytucje Państwowe" (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=392) +----- Dział: Zgromadzenie Narodowe (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=211) +----- Wątek: PRZYJĘTY Projekt ustawy o gwardiach jednostek administracyjnych (/showthread.php?tid=3226) |
RE: Projekt ustawy o gwardiach jednostek administracyjnych - Ronon Dex - 22-03-2022 (21-03-2022 23:29)Karol Medycejski napisał(a): Hmm, rozumiem to, ale aby utrzymać cały proces wystawiania kontyngentów, to taki projekt nie wystarczy. Trzeba dodać co najmniej cały osobny przepis, który tego dotyczy.No to może po prostu dodać cały zapis z mojego projektu, który został przyjęty, a potem zawetowany?
1. W przypadku Gwardii Rzeszy Bialeńskiej - lennicy, którzy wystawiają do niej kontyngenty mają prawo do zwiększenia swoich gwardii o 20%, a uprawnienia dotyczące sprzętu dla tych kontyngentów są zgodne z ustawą o gwardiach lennych i podniesione o jeden poziom w stosunku do posiadanego tytułu.
2. Jeżeli lennik posiada najwyższy możliwy tytuł – zwiększone uprawnienia sprzętowe określa indywidualnie Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej. Albo można zrobić to jeszcze lepiej... dodać ten zapis jako artykuł 5a do ustawy o gwardiach lennych w nieco zmienionej formie:
Artykuł 5a.
1. Lennicy wystawiający kontyngenty do Gwardii Rzeszy mają prawo do zwiększenia swoich gwardii o 20%, a uprawnienia dotyczące sprzętu dla tych kontyngentów są zgodne z ustawą o gwardiach lennych i podniesione o jeden poziom w stosunku do posiadanego tytułu. 2. Jeżeli lennik posiada najwyższy możliwy tytuł – zwiększone uprawnienia sprzętowe określa indywidualnie Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej. Tylko aby zachować prawną ciągłość i prawa nabyte należałoby potraktować to jako jeden projekt, głosowany łącznie - tak aby nowy projekt o gwardiach jednostek administracyjnych wchodził w życie łącznie ze zmianą w ustawie o gwardiach lennych. Taka metoda jest przeciez praktykowana w nieistniejącym realu, to myślę, że i u nas można to zastosować. Byłby to zatem projekt ustawy o gwardiach regionów oraz zmianie niektórych ustaw. W ten sposób nie dodajemy niczego do projektu Iwana, a jednocześnie załatwiamy sprawę tych kontyngentów - porządkując przy okazji prawo. Bo przecież ten zapis znalazł się w ustawie o gwardiach regionów dlatego, że zostały one wymyślone później, po gwardiach lennych, a Rzesza chciała mieć formę tych kontyngentów. Tym sposobem to co dotyczy gwardii lennych byłoby w jednej ustawie... i po problemie. RE: Projekt ustawy o gwardiach jednostek administracyjnych - Ametyst Faradobus - 22-03-2022 W ogóle tak sobie myślę... bo teraz mamy dwie odrębne ustawy o gwardiach regionalnych i o gwardiach lennych. Do tego dochodzi jeszcze ustawa o SZ RB, ale to osobna historia. Może by tak skorzystać z okazji i połączyć je w jedną? RE: Projekt ustawy o gwardiach jednostek administracyjnych - Ronon Dex - 22-03-2022 (22-03-2022 12:28)Ametyst Faradobus napisał(a): Może by tak skorzystać z okazji i połączyć je w jedną?Moim zdaniem niekoniecznie... to są zupełnie odrębne sprawy. Wcale nie muszą się z żaden sposób wiązać. Lennik nie musi mieć chęci, ani obowiązku uczestniczenia w gwardii regionu (w tym przypadku Rzeszy), do tego nikt nie narzuca by formacje były typowymi rezerwami SZ RB - to też dobrowolne. Ponadto rozgraniczmy wyraźnie sprawy "prywaty" czyli lenników od kwestie zarówno państwowych oraz regionalnych. Do tego połączenie tego wszystkiego spowodowałoby, że powstałaby "ustawa-moloch"... nie wiem czy to dobre rozwiązanie. Czasem jednak lepiej jest mieć trzy proste ustawy niż jedną ogromną. Wielka ustawa będzie słabo czytelna, niewielu będzie się chciało przez nią przebrnąć... a tak łatwiej jest wejść i ogarnąć akt prawny w danym temacie. RE: Projekt ustawy o gwardiach jednostek administracyjnych - Ametyst Faradobus - 22-03-2022 Znaczy się wiesz, ja tego nie będę forsował. Luźno rzuciłem pomysł i nie jestem do niego jakoś mega przekonany. Sam bym to widział mniej więcej tak, że ustawa-moloch miałaby dwa duże, wyodrębnione rozdziały (zatytułowane odpowiednio), aby łatwo było się zorientować. RE: Projekt ustawy o gwardiach jednostek administracyjnych - Ronon Dex - 22-03-2022 (22-03-2022 13:27)Ametyst Faradobus napisał(a): Sam bym to widział mniej więcej tak, że ustawa-moloch miałaby dwa duże, wyodrębnione rozdziały (zatytułowane odpowiednio), aby łatwo było się zorientować.W zasadzie to trzy... SZ RB, gwardie jednostek administracyjnych i gwardie lenne. No i powstałaby ustawa o kilkudziesięciu artykułach i to wielu złożonych. Naprawdę sądzisz, że to byłoby wygodniejsze, bo ja wprost przeciwnie. RE: Projekt ustawy o gwardiach jednostek administracyjnych - Karol Medycejski - 22-03-2022 @"Ronon Dex" czy mam traktować powyższe propozycje jako formalnie złożone poprawki? Nie padła żadna deklaracja, a nie zamierzam się domyślać. RE: Projekt ustawy o gwardiach jednostek administracyjnych - Ronon Dex - 23-03-2022 (22-03-2022 22:31)Karol Medycejski napisał(a): @Ronon Dex czy mam traktować powyższe propozycje jako formalnie złożone poprawki? Nie padła żadna deklaracja, a nie zamierzam się domyślać.Liczyłem na przedyskutowanie problemu i wspólne znalezienie jakiegoś najlepszego wyjścia, skoro debata została przedłużona... jednak jak widzę nikogo (nawet wnioskodawcę) i tak to nie interesuje, skoro nawet zainteresowany w sumie niby najbardziej Lew Wolnogradu nie podjął tematu, a zamiast tego uraczył pomysłem kolejnych zmian i tworzenia jakiejś "mega ustawy". Tak możesz, w tej sytuacji potraktować propozycję równoległych zmian w ustawie o gwardiach lennych (w postaci dodania art. 5a) jako propozycję poprawki. RE: Projekt ustawy o gwardiach jednostek administracyjnych - Ametyst Faradobus - 23-03-2022 Co do superustawy: przepraszam najmocniej, że śmiałem luźno podzielić się pomysłem, który chodził mi po głowie aby sprawdzić, czy znajdzie on poparcie. Więcej takich karygodnych rzeczy robił nie będę. Oczywiście nie mam nic przeciwko temu, aby głosować zmiany w dwóch ustawach jednocześnie. Logicznym jest, że powinny one wejść w życie w jednym momencie. Propozycja artykułu 5a również jest okej. RE: Projekt ustawy o gwardiach jednostek administracyjnych - Karol Medycejski - 26-03-2022 Dobra, koniec debaty. Głosujemy najpierw nad poprawką Ronona Dexa. Z tego, co zdołałem odszyfrować (niech wnioskodawca mnie poprawi, jeśli się mylę, a nie zaraz...), to ma to być zmiana ustawy o gwardiach lennych zawarta w tej ustawie (a zatem miałaby ona wówczas podwójny charakter - nowej ustawy o gwardiach regionów i ustawy zmieniającej ustawę o gwardiach lennych). Czyli obecny art. 6 projektu stawałby się art. 7, a pomiędzy nim i art. 5 pojawiłby się następujący artykuł:
Artykuł 6 W ustawie o gwardiach lennych dodaje się artykuł 5a o następującym brzmieniu: "Artykuł 5a. 1. Lennicy wystawiający kontyngenty do Gwardii Rzeszy mają prawo do zwiększenia swoich gwardii o 20%, a uprawnienia dotyczące sprzętu dla tych kontyngentów są zgodne z ustawą o gwardiach lennych i podniesione o jeden poziom w stosunku do posiadanego tytułu. 2. Jeżeli lennik posiada najwyższy możliwy tytuł – zwiększone uprawnienia sprzętowe określa indywidualnie Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej." Głosujemy zatem do końca jutrzejszego dnia. Wstrzymuję się od głosu. RE: Projekt ustawy o gwardiach jednostek administracyjnych - Joahim-von-R - 26-03-2022 Za. |