![]() |
|
Dyskusje o reformie UB - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Uniwersytet Bialeński (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Dyskusje o reformie UB (/showthread.php?tid=76) |
RE: Kwestia UB po raz x... - Akrypa Ali Shariati - 29-04-2019 Oczywiście, że może być międzywyznaniowy ale nie jestem nim zainteresowana. Zresztą teologia Szyizmu wymaga conajmniej jeszcze 10 wykładów by o czymkolwiek można było mówić. Na pewno mam ten licencjat ale nie pamiętam czy ostatecznie zaakceptowałeś mi Magisterkę Andrzeju. RE: Kwestia UB po raz x... - Bajtuś - 29-04-2019 Czemu nie ... ale troszkę później. V-tytułów nie posiadam. RE: Kwestia UB po raz x... - Hewret z Gerwenu - 11-05-2019 Dzień dobry, Ja tu jeszcze etat mam czy to co było wcześniej już jest nieważne? RE: Kwestia UB po raz x... - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 11-05-2019 Twoja kadencja jako Rektora już się skończyła, ale póki co nie powołałem następcy (de facto ja zarządzam UB), bo chętni do działalności na UB (Ronon, Bajtuś i może Akrypa) odkładają to na czasy po skończeniu bieżących prac. RE: Kwestia UB po raz x... - Hewret z Gerwenu - 11-05-2019 Niejako i tak należałoby od nowa wszystko zorganizować i opracować plany nauczania. Tak w ogóle przez wypowiedzenie stowarzyszenia KS-RB, Uniwersytet stracił jednego dyplomanta. :/ RE: Kwestia UB po raz x... - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 02-05-2020 Odkopuję temat po roku, dostanę złotą łopatę? Zauważyłem dziś, że ustawa o szkolnictwie wyższym jest napisana chaotycznie i trzeba ją poprawić. Przy okazji można się zastanowić nad formą naszej dalszej działalności. Nie jest źle w porównaniu do innych uczelni w mikroświecie. Jest też całkiem dobrze w porównaniu do przeszłości UB (przynajmniej produkujemy więcej prac niż biurokracji, a różnie z tym bywało). Ale nie znaczy to, że nie mogłoby być lepiej. Co powiedzielibyście na przeniesienie działu do kategorii "Życie w Bialenii" i zrobienie z UB (między innymi) miejsca do wszystkich bardziej teoretycznych dyskusji, opartych na argumentach, a nie mniemaniach (w znaczeniu heglowskim)? Innymi słowy, Uniwersytet byłby bliżej Bialeńczyków, którzy niekoniecznie mają czas na pisanie i recenzowanie prac. Widzę oczami wyobraźni regularne Debaty Tygodnia, który nie tylko aktywizowałyby społeczeństwo do merytorycznej aktywności, ale też mogłyby ściągać do nas zagraniczniaków, którzy chcieliby porozmawiać na poziomie. RE: Kwestia UB po raz x... - Ametyst Faradobus - 02-05-2020 Colloquia Bialenica. RE: Kwestia UB po raz x... - Akrypa Ali Shariati - 02-05-2020 Pomysł zacny, nic dodać, nic ująć. Wprowadzajcie w życie ku chwale rewolucji intelektualnej! RE: Kwestia UB po raz x... - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 03-05-2020 No to debaty mamy ustalone, teraz kwestia ustawy. Proponuję przedłużyć kadencję Rektora do pół roku. Zostawiamy wybór przez prezydenta, czy jakiś senat zmontujemy? RE: Kwestia UB po raz x... - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 05-05-2020 Do piątku czekam na uwagi i propozycje, potem napiszę ustawę i statut i przedstawię je w Zgromadzeniu. Na tę chwilę (ale może ktoś mnie przekona) byłbym za tym, żeby Rektor był powoływany przez Prezydent na półroczną kadencję. Ale Senat też warto byłoby utworzyć, chociażby do opiniowania i dyskutowania. I głosy ważone, 4 dla profesora, 3 dla doktora, 2 dla magistra i 1 dla studenta. Większej biurokracji nie ma sensu tworzyć, żadnych kanclerzy, ani niczego takiego. |