Forum Republiki Bialeńskiej
PRZYJĘTY Projekt zmiany ustawy o absencji Prezydenta - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=134)
+---- Dział: Zespół Archiwalny "Instytucje Państwowe" (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=392)
+----- Dział: Zgromadzenie Narodowe (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=211)
+----- Wątek: PRZYJĘTY Projekt zmiany ustawy o absencji Prezydenta (/showthread.php?tid=1959)

Strony: 1 2 3 4

RE: Projekt zmiany ustawy o absencji Prezydenta - Janek Sapieha - 25-09-2020

A mówiłem, że gdy szukano człowieka, który najwłaściwiej i najlepiej by władał, wówczas to z boskiego natchnienia zgodnie winniście okrzyknąć prezydentem ... wiadomo kogo. Sami widzicie, teraz to Salomon by się w tym nie rozebrał ... Co uczyniłaś Akrypo? I dlaczego tak rzekłem?

RE: Projekt zmiany ustawy o absencji Prezydenta - Joahim-von-R - 25-09-2020

>A mówiłem, że gdy szukano człowieka, który najwłaściwiej i najlepiej by władał, wówczas to z boskiego natchnienia zgodnie winniście okrzyknąć prezydentem ... wiadomo kogo. Sami widzicie, teraz to Salomon by się w tym nie rozebrał ... Co uczyniłaś Akrypo? I dlaczego tak rzekłem?

Nie wiem o co wam chodzi, ale ok.

RE: Projekt zmiany ustawy o absencji Prezydenta - Ronon Dex - 25-09-2020

Janek, ale powstrzymajmy się od pisania "pod wpływem"...   Wink Big Grin

Tak czy inaczej "musztarda po obiedzie", nauczka na przyszłość by przy wyborze Prezydenta kierować się aktywnością i solidnością kandydatów... wtedy unikniemy "znikających" prezydentów. Co nas spotyka już nie pierwszy raz w historii RB.

Jednak w tej dyskusji chodzi o sprawny mechanizm odwoławczy, jeżeli "coś się stanie" lub Prezydent sobie "wybyje sobie bez słowa" i bez mianowania zastępującego.

RE: Projekt zmiany ustawy o absencji Prezydenta - Ametyst Faradobus - 25-09-2020

Ja tam nie mam pretensji do Akrypy, bo większa część jej kadencji była dobra. Po prostu teraz mogłaby dać znak życia i wyznaczyć zastępcę. No niestety, ale system prezydencki ma to do siebie, że nie działa bez prezydenta. Odwołanie nieaktywnrgo szefa państwa jest w takich sytuacjach techniczną koniecznością.

RE: Projekt zmiany ustawy o absencji Prezydenta - Ronon Dex - 25-09-2020

Ametyst Faradobus napisał(a):Ja tam nie mam pretensji do Akrypy, bo większa część jej kadencji była dobra. 
Ale ja również nie mam nic do samej prezydentury Akrypy... nie powiem złego słowa o jej polityce wewnętrznej i zagranicznej, co więcej będąc pierwotnie bardzo sceptyczny co do tej prezydentury - byłem bardzo mile zaskoczony jej rządami.

Niestety chyba zabrakło pod koniec zapału, może to i słuszne, że kadencje zmniejszamy do 4 miesięcy, sam wiem po sobie, że pod koniec 6-miesięcznej byłem zadowolony, że już się kończy.

Ametyst Faradobus napisał(a):Po prostu teraz mogłaby dać znak życia i wyznaczyć zastępcę.
I żeby było całkowicie jasne - to jest jedyny zarzut jaki mam do Akrypy, jako Prezydent RB.

Niejednego z nas przytłaczał już real, niejednemu wypadł wyjazd, nagłe obowiązki rodzinne czy zawodowe itd. Samo życie, ale wystarczy wejść na Forum, napisać jedno zdanie, wyznaczyć zastępującego i nikt nie ma o to pretensji (byłoby to głupie gdyby ktoś miał), ani nie jest to powodem do negatywnej oceny sprawowania urzędu.

Ametyst Faradobus napisał(a):No niestety, ale system prezydencki ma to do siebie, że nie działa bez prezydenta. Odwołanie nieaktywnrgo szefa państwa jest w takich sytuacjach techniczną koniecznością.

I tylko dlatego taki zapis jest potrzebny i tylko dlatego poparłem w głosowaniu odwołanie Akrypy z urzędu. Państwo musi działać, nawet wtedy gdy komuś na urzędzie coś wypadnie, obłożnie zachoruje, nagle straci dostęp do Netu etc. To zabieg techniczny.

I przypomnę raz jeszcze: takie zapisy prawa istnieją u nas od bardzo dawna... w mojej propozycji zmian nie ma niczego nowego, tylko kwestia zmiany słowa "Parlament" na "Zgromadzenie Narodowe":

Dotychczasowe brzmienie tego zapisu z dotychczasowej ustawy:

Artykuł 3.
[Absencja niezapowiedziana]
[...]
4. Jeżeli niezapowiedziana absencja przekracza tydzień, Parlament podejmuje uchwałę odwołującą Prezydenta, a następcą Prezydenta zostaje kolejna osoba w linii sukcesji prezydenckiej.

Proponowane nowe brzmienie:

Jeżeli niezapowiedziana absencja przekracza tydzień, Zgromadzenie Narodowe podejmuje uchwałę odwołującą Prezydenta, a następcą Prezydenta zostaje kolejna osoba w linii sukcesji prezydenckiej.

Ot i cała zmiana... gdzie tu jakieś zaostrzenie zasad? Jest to co było, tylko organ odwołujący ulega zmianie. W dalszych zapisach wprowadziłem tylko kwestię wiceprezydenta, skoro taka możliwość zapisujemy w konstytucji.

Co więcej - Ustawa o absencji Prezydenta Republiki Bialeńskiej, została wprowadzona do Biuletynu Ustaw w takim brzmieniu (z tymi 7 dniami) właśnie działaniami Akrypy, która na początku działań na naszym nowym Forum, pełniąc obowiązki ministra była odpowiedzialna za analizę przeszłych aktów prawnych i te nie budzące wątpliwości były przez nią umieszczane w Biuletynie Ustaw, a te budzące wątpliwości lub wymagające zmian były ponownie dyskutowane i głosowane w Parlamencie (zwykle po wprowadzeniu zmian).

RE: Projekt zmiany ustawy o absencji Prezydenta - Joahim-von-R - 25-09-2020

>A co zapominasz rachunków płacić? [Obrazek: wink.png]

Nie. Po prostu nie wytrzymuje ilości sprzętu (5 osób w domu to jednak trochę przydużo... szczęśliwie ostatni raz miałem taką sytuację za elekcji).  Wink

RE: Projekt zmiany ustawy o absencji Prezydenta - Karol Medycejski - 30-09-2020

Może byśmy przeszli do głosowania?

RE: Projekt zmiany ustawy o absencji Prezydenta - Joahim-von-R - 01-10-2020

A dobra. 3 dni głosowania.
Za.
(Głupi real).

RE: Projekt zmiany ustawy o absencji Prezydenta - Karol Medycejski - 01-10-2020

Przeciw

RE: Projekt zmiany ustawy o absencji Prezydenta - Akrypa Ali Shariati - 02-10-2020

Przeciw.