Forum Republiki Bialeńskiej
[DYSKUSJA] Czy fantastyczny kierunek Mikroświata ma sens? - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Uniwersytet Bialeński (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=12)
+---- Dział: Bialeńska Uniwersytecka Biblioteka im. Rewolucjonistów i Postępowych Intelektualistów (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=191)
+----- Dział: Colloquia Bialenica (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=235)
+------ Dział: III Colloquium Bialenicum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=345)
+------ Wątek: [DYSKUSJA] Czy fantastyczny kierunek Mikroświata ma sens? (/showthread.php?tid=2599)

Strony: 1 2 3 4 5

RE: [DYSKUSJA] Czy fantastyczny kierunek Mikroświata ma sens? - Ronon Dex - 11-10-2021

Ametyst Faradobus napisał(a):Nie no, wiadomo że ZSKHiW, w którym hodujemy smoki i dinozaury na potrzeby armii, jest tu partnerem co najmniej elastycznym. xD
No właśnie... może gdzie, w odłegłej porzestrzeni istnieje świat, gdzie żyją smoki? Może ten materiał genetyczny niekoniecznie jest tylko wytworem laboratoriów? Trzeba by Andrzeja Reptalianina zapytać... może coś wie? Big Grin

RE: [DYSKUSJA] Czy fantastyczny kierunek Mikroświata ma sens? - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 11-10-2021

Reptilianie i smoki mają wspólnego przodka, ale już przed milionami lat nasza ścieżka ewolucyjna się rozdzieliła, więc wiele nie mogę o nich powiedzieć. Big Grin

RE: [DYSKUSJA] Czy fantastyczny kierunek Mikroświata ma sens? - Ronon Dex - 11-10-2021

Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a):Reptilianie
Jakby co to Twoich Reptilian mam gotowych, łącznie z planetą... ale chyba na razie prześlę Tobie to prywatnie - a oficjalnie to jak ruszymy z narracją.

PS. Masz via PW.

RE: [DYSKUSJA] Czy fantastyczny kierunek Mikroświata ma sens? - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 11-10-2021

Dzięki, wygląda świetnie, jak zawsze. Smile

P.S. Avatar tylko na chwilę, na zaprzysiężenie zmienię. Wink

RE: [DYSKUSJA] Czy fantastyczny kierunek Mikroświata ma sens? - Ametyst Faradobus - 12-10-2021

Aleś pewny zwycięstwa.

RE: [DYSKUSJA] Czy fantastyczny kierunek Mikroświata ma sens? - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 12-10-2021

Czy wygram, czy nie, jakieś zaprzysiężenie prędzej czy później będzie. Ale nie spamujmy może Rononowi w wątku, bo co sobie zagramanica pomyśli.

RE: [DYSKUSJA] Czy fantastyczny kierunek Mikroświata ma sens? - Karol Medycejski - 12-10-2021

Ja myślę, że odpowiedź na pytanie z tytułu jest prosta, wręcz zahacza o komunał - tak długo jak jest kilka osób zainteresowanych aktywnym rozwijaniem takiej narracji/klimatu, to tak. Przecież to tylko inna odmiana tego, co już było. V-państwa, a nawet ich części mają taki kształt, jaki nadają mu aktywni mikronauci.

Ja myślę, że pytanie trzeba by uszczegółowić - jakie są szanse na budowanie danej narracji (np. fantastycznej) na poziomie międzynarodowym?

Opierając się na dotychczasowych obserwacjach z kilkunastu lat v-aktywności, obawiam się, że w dłuższym okresie takie szanse są niewielkie. Tzn. że przy założeniu znalezienia grupy chętnych, zapału starczy na relatywnie krótki czas zabawy (ok. rok). Przynajmniej do tej pory większość projektów ponadnarodowych z zakresu tych narracyjnych, jak i okolonarracyjnych, kończyła się w miarę rychło. Aczkolwiek, być może tym razem fakty zaprzeczą dominującym tendencjom.

RE: [DYSKUSJA] Czy fantastyczny kierunek Mikroświata ma sens? - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 12-10-2021

Pewnym problemem będzie na pewno konieczność działania na różnych forach, z czego może wynikać lekkie zamieszanie. Nasuwa się na myśl rozwiązanie w postaci stworzenia osobnego forum pod kontrolą międzynarodową, gdzie przy okazji mogłaby działać Wspólnota Nordacka oraz ewentualnie małe państwa, które chciałyby działać w ramach aktywniejszego forum.
Ale czy na tak odważny krok się zdecydujemy? Byłaby to niejako rewolucja.

RE: [DYSKUSJA] Czy fantastyczny kierunek Mikroświata ma sens? - Ronon Dex - 12-10-2021

Generalnie już kiedyś proponowałem i Andrzej się ze mną zgodził, aby nie robić nieprzemyślanej rewolucji - ale stworzyć wspólne forum do działań międzynarodowych.

Co do tej fantastyki, to aby coś wypaliło trzeba najpierw zacząć... od samego rozważania czy warto niewiele się zmieni. Czas pokaże czy zdobędzie to popularność czy pozostanie tylko na poziomie Bialenii i może paru odwiedzających nas gości. W zasadzie nawet jeżeli miałoby to działać tylko na poziomie Bialenii, ale zdobyło u nas jakąś popularność to chyba również warto.

Przy okazji nasunął się mi pewien pomysł związany z przemieszczeniem daleko poza nasz układ V-słoneczny.

Niektórzy pewnie pamiętają, że niegdyś (w 2016) gdy na pewien czas opuściłem Bialenię, a potem powróciłem stworzyłem narrację dotyczącą pobytu w V-kosmosie przez moją postać. Było to na starym forum, ale zdaje się mam to gdzieś zapisane, a tutaj są tego fragmenty.

Jednym z elementów tej narracji było odnalezienie wielkiego, ale pustego statku jakiejś wysoko rozwiniętej cywilizacji. Nie udało się rozwikłać tej zagadki, ale ten statek w naszym wirtualnym świecie istnieje... i ja wiem gdzie go umieściłem w przestrzeni. Mam do niego dostęp.

Przecież na tym statku może istnieć urządzenie pozwalające się przemieszczać w "nadprzestrzeni" (zabieg znany doskonale z literatury science-fiction), a my przez te lata mogliśmy "rozgryźć" jak tego używać oraz nauczyliśmy się obsługi tegoż statku. Za jego pomocą możemy się wybrać w daleką przestrzeń, tam gdzie żyją inne kosmiczne rasy i rozpocząć naszą zabawę w stylu science-fiction.

Ten statek jest ogromny... i bez problemu możemy się nim udać, zabierając ze sobą niektóre elementy naszego Korpusu Kosmicznego. Mniejsze pojazdy w ładowni, a nasze największe statki (które w stosunku do tego ogromnego obiektu są niewielkie) można zadokować. Jak widać to nasz największy statek po przycumowaniu do wspomnianego statku jest malutki.

[Obrazek: EWwjwBO.png]

Jest to na chwilę obecnie mój pomysł na dotarcie do dalekich układów gwiezdnych. A tam to już prowadzimy narrację jaka nam przyjdzie do głowy. Oprócz tego co przesłałem Andrzejowi to już parę spraw wizualnych przygotowałem. Jest to w sumie mix wzorców z różnych filmów/seriali Sci-Fi oraz też samej wyobraźni moderów. Sądzę, że na początek powinno wystarczyć.

RE: [DYSKUSJA] Czy fantastyczny kierunek Mikroświata ma sens? - Joahim-von-R - 16-10-2021

>Co Wy na to?

Ja tam popieram. IMO sam też mam jeden pomysł na jeden układ słoneczny, tylko muszę go dopracować.

Może być bardzo fantastyczne czy są pewne granice? Bo mój pomysł to jest... Eeeeee... Ciężko powiedzieć jak bardzo realistyczne.