![]() |
|
Komisja ds. Audytu Systemu Prawnego Republiki, Praworządności i Sprawiedliwości - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Pałac Prezydencki (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=8) +--- Wątek: Komisja ds. Audytu Systemu Prawnego Republiki, Praworządności i Sprawiedliwości (/showthread.php?tid=2036) |
RE: Komisja ds. Audytu Systemu Prawnego Republiki, Praworządności i Sprawiedliwości - Ronon Dex - 07-02-2021 Ametyst Faradobus napisał(a): ... jeśli chcę stworzyć dajmy na to wspomnianą kolej to czy muszę zarejestrować ją u Prezydenta jako przedsiębiorstwo państwowe?Możesz jako państwowe lub prywatne... jak chcesz jako regionalne, to też możesz i wtedy w regionie określisz zasady jego funkcjonowania, jedyne co trzeba zrobić "państwowo" to tylko wnioskować o wpis do rejestru, co bym utrzymał dla porządku i czytelności. RE: Komisja ds. Audytu Systemu Prawnego Republiki, Praworządności i Sprawiedliwości - Karol Medycejski - 07-02-2021 Tak, sądzę, że warto by to zostawić ujednolicone, czyli jeden organ rejestrowy i jeden rejestr, a nie sto dla każdego obszaru państwa. RE: Komisja ds. Audytu Systemu Prawnego Republiki, Praworządności i Sprawiedliwości - Ametyst Faradobus - 07-02-2021 Ja bym to widział tak: w przypadku firm, które są instytucjami samorządowymi (tj. działają tylko na terenie samorządu i samorząd, miasto albo lennik jest ich właścicielem) wystarczy rejestracja przez Lwa i zawiadomienie (dowolną drogą) prezydenta albo ministra, który na tej podstawie uzupełnia rejestr i ma oczywiście prawo interwencji i nadzoru. RE: Komisja ds. Audytu Systemu Prawnego Republiki, Praworządności i Sprawiedliwości - Karol Medycejski - 07-02-2021 Na dłuższą metę to mi wszystko jedno. Na razie po prostu nie chce mi się poprawiać tej ustawy. RE: Komisja ds. Audytu Systemu Prawnego Republiki, Praworządności i Sprawiedliwości - Ametyst Faradobus - 07-02-2021 Ja to mogę zrobić w wolnej chwili. Tu gdzie teraz jestem codziennie wysiada internet na dwie godziny, więc mogę wtedy siąść na spokojnie. RE: Komisja ds. Audytu Systemu Prawnego Republiki, Praworządności i Sprawiedliwości - Mieszko Herdel - 23-03-2021 Jedną ze spraw, które powinny być uregulowane, jest usunięcie ze wszystkich ustaw wzmianek o sądzie. Udało mi się już kilka znaleźć, a sprawdziłem to tylko pobieżnie. Osobiście uważam że instytucja sądu nigdy nie powinna być usunięta, jednak nie było mnie tu, gdy została podjęta ta decyzja. Do końca tygodnia postaram się odnaleźć wszystkie naleciałości z tym związane i wystosować odpowiednią poprawkę, jeśli coś znajdziecie dajcie znać, każda pomoc się przyda RE: Komisja ds. Audytu Systemu Prawnego Republiki, Praworządności i Sprawiedliwości - Ronon Dex - 23-03-2021 Mieszko Herdel napisał(a):...instytucja sądu nigdy nie powinna być usuniętaInstytucja sądu w sumie usunięta nie została, jego rolę przejęła Rada Republiki, która w sumie w tym momencie jest sądem, tylko pod inną nazwą. Zbyt kameralnie tutaj by dublować instytucje. Nawet gdybyśmy się zdecydowali na ich dublowanie, to i tak z konieczności zasiadali by w nich ci sami ludzie... tylko pełniący więcej funkcji. RE: Komisja ds. Audytu Systemu Prawnego Republiki, Praworządności i Sprawiedliwości - Ametyst Faradobus - 23-03-2021 Właściwie jedyną rzeczą odróżniającą Radę od Sądu Ludowego jest prawo weta, którym ta pierwsza dysponuje. Bardzo jednak zachęcam do tropienia "archaizmów" w naszym prawie. Tutaj możemy tradycyjnie wypracować projekty nowelizacji, aby sprawnie załatwić sprawę na forum Zgromadzenia. |