Forum Republiki Bialeńskiej
ODRZUCONY Projekt ustawy o gwardiach jednostek administracyjnych. - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=134)
+---- Dział: Zespół Archiwalny "Instytucje Państwowe" (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=392)
+----- Dział: Zgromadzenie Narodowe (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=211)
+----- Wątek: ODRZUCONY Projekt ustawy o gwardiach jednostek administracyjnych. (/showthread.php?tid=3196)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8

RE: Projekt ustawy o gwardiach jednostek administracyjnych. - Iwan Pietrow - 18-02-2022

Tu nie chodzi o stawianie na swoim. Mówię to po raz kolejny. Gdybym nie był Prezydentem to bym po prostu zgłosił projekt nowelizacji ustawy… To też nazwiesz stawianiem na swoim? Nie wiem dlaczego jesteś tak uparty i nie jesteś w stanie tego zrozumieć.

Gdybym chciał postawić na swoim to bym po prostu tę ustawę zawetował i z nikim na ten temat nie rozmawiał. To by było niepokojące. Chcę jednak tę kwestię przedyskutować z Wami, chcę poznać opinię wszystkich.

I analizując dotychczasowy przebieg konsultacji można jednoznacznie stwierdzić, że jedyną osobą, która ma problem ze wszystkim w tej sprawie, jesteś Ty. Zarzucasz mi jakieś zapędy dyktatorskie, co biorąc pod uwagę okoliczności tej sprawy i moje dotychczasowe działania, jest absurdalne i niedorzeczne.

Prawda jest taka, że po prostu nie podoba Ci się to, że ktoś ma inną koncepcję na funkcjonowanie gwardii od Ciebie. Niestety, Rononie, nie masz póki co w Bialenii władzy absolutnej, jesteśmy państwem demokratycznym, więc takie rzeczy mogą się dziać. W tym kwestionowanie dopiero co uchwalonych ustaw.

Niepokojące jest to, że tak reagujesz na tę, poniekąd, błahą sprawę. Gdybyś był gotów - w imię interesów większości, a nie wyłącznie swoich własnych - pogodzić się z tym, że rozstrzygnięcie tej sprawy może się ostatecznie zakończyć nie na Twoją korzyść, to byś nie ciągnął tej durnej dyskusji, tylko zaakceptował to, że jeszcze raz pochylimy się nad kwestią organizacji gwardii.

Tyle z mojej strony. Przyjętą ustawę wetuję. Jutro przedstawię swój własny projekt.

RE: Projekt ustawy o gwardiach jednostek administracyjnych. - Joahim-von-R - 18-02-2022

No i z łaski swojej dziękuję za koniec tego spektaklu.

A teraz zapytuję się, czy w takiej opcji mam otworzyć ponowną debatę czy raczej zabawę kontynuować będziemy w innym wątku.

@"Ronon Dex" to pytanie głównie do ciebie, bo wychodzę z założenia że jeśli konstytucja/ustawa nie reguluje kto ma wnieść wniosek o odrzucenie weta, to takowy ma złożyć zgłaszający projekt.

RE: Projekt ustawy o gwardiach jednostek administracyjnych. - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 18-02-2022

Mogłoby się wydawać, że gwardie jednostek terytorialnych nie są tematem emocjonującym, a tu proszę, jaka ładna drama. Tak trzymać.

RE: Projekt ustawy o gwardiach jednostek administracyjnych. - Karol Medycejski - 18-02-2022

Co za niepowetowana (hehe) strata.

Ad rem - moim zdaniem głosowanie ZN w związku z wetem jest obowiązkowe i powinien je zarządzić przewodniczący niezwłocznie po otrzymaniu informacji o zawetowaniu aktu, nie później jednak niż przed upływem miesiąca od otrzymania takiej łamiącej wiadomości, czyli od dziś. A zatem 30 dni zaczyna biec jutro - czas start.

RE: Projekt ustawy o gwardiach jednostek administracyjnych. - Iwan Pietrow - 18-02-2022

Czyli jak? Najpierw głosujemy nad odrzuceniem weta, a jak głosowanie upadnie, to w następnej kolejności debatujemy nad poprawkami i zmianą projektu?

RE: Projekt ustawy o gwardiach jednostek administracyjnych. - Karol Medycejski - 18-02-2022

Głosujemy nad wetem. Jak ZN je przełamie to ustawa zostaje opublikowana i wchodzi w życie. Dalej to już możemy dumać nad nowelizacją ustawy.

RE: Projekt ustawy o gwardiach jednostek administracyjnych. - Ametyst Faradobus - 18-02-2022

A jeśli ZN weto utrzyma to możesz wówczas zgłosić swoją wersję projektu, na która nawiasem mówiąc z niecierpliwością czekam.

Jeszcze jednak kwestia porządkowa: czy przed głosowaniem w sprawie odrzucenia weta przewidziana jest debata?

RE: Projekt ustawy o gwardiach jednostek administracyjnych. - Ronon Dex - 18-02-2022

(18-02-2022 19:42)Iwan Pietrow napisał(a): Gdybyś był gotów - w imię interesów większości, a nie wyłącznie swoich własnych - pogodzić się z tym, że rozstrzygnięcie tej sprawy może się ostatecznie zakończyć nie na Twoją korzyść, to byś nie ciągnął tej durnej dyskusji, tylko zaakceptował to, że jeszcze raz pochylimy się nad kwestią organizacji gwardii.
Durną dyskusje to akurat od poczatku Ty prowadzisz... Najpierw swoje błędy zwalałeś bezczelnie i bezszasadnie na Joahimna, a gdy to nie wyszło to usiłujesz robić z ludzi idiotów twierdząc, że głosowali za ustawą, która im się niby niepodobała, ale jednak głosowali za. Tymczasem Tobie się osobiście nie podoba i korzystasz ze swojego prawa Prezydenta by "wyszło na Twoje" - tylko za grosz niestety nie masz odwagi by się do tego przyznać. Usiłujesz odwracać "kota ogonem"...

Dla Twojej wiadomości... a może i tych co nie wiedzą... W tych latach, w których tutaj działam (od początku 2014, fakt z pewną przerwą), zgłaszałem wiele projektów, próbowałem wielu pomysłów - jedne zyskiwały aprobatę, a inne nie - samo życie. Jednak nie kwestionowałem wyborów społeczeństwa i Parlamentu/Zgromadzenia Narodowego, nawet jak byłem Prezydentem. Moje pomysły wygrywały w głosowaniach lub przegrywały (różnie bywało), niektóre sam uznawałem za błąd i się z nich wycofywałem, wnioskując o zmianę tego co wcześniej sam forsowałem. Tak to już jest...

Możesz dalej robić swoje "studium żenady", bo już powoli to do tego prowadzi.

Przyznam, że nie polemizuję z Karolem w interpretacjach prawnych - bo to On się na tym zna, a nie ja. Uznaję opinie fachowca z dziedziny prawa. Jednak jak komuś to pomoże czy nie pomoże to nie wiem czy muszę i powinienem, ale składam wniosek o odrzucenie weta Prezydenta.

(18-02-2022 20:21)Ametyst Faradobus napisał(a): A jeśli ZN weto utrzyma to możesz wówczas zgłosić swoją wersję projektu, na która nawiasem mówiąc z niecierpliwością czekam.

Jeszcze jednak kwestia porządkowa: czy przed głosowaniem w sprawie odrzucenia weta przewidziana jest debata?

Konstytucja milczy w tym względzie, natomiast Regulamin ZN mówi tak (art. 3 ust. 10 i 11):

Cytat:10. W przypadku zawetowania aktu prawnego przez Prezydenta lub Radę Republiki rozpoczyna się procedura debaty i głosowania nad poprawą aktu prawnego lub odrzuceniem weta.

11. Zasady ponownych prac nad zawetowanym aktem prawnym są identyczne jak w przypadku pierwotnego projektu, z tą różnicą że w przypadku odrzucania weta musi się to odbyć większością dwóch trzecich głosów, przy udziale minimum połowy osób uprawnionych do głosowania.

Mam pewne wątpliwości co do zgodności tych przepisów z konstytucją. Mamy już bowiem do czynienia z ustawą, wprawdzie zawetowaną, a nie projektem. No niemniej przyznaję, że wcześniej nie zwróciłem na nie uwagi (przy okazji prac nad poprawą Regulaminu). Ale skoro już mamy takie przepisy na ten moment, to tak działajmy. Wygląda zatem na to, że można w toku tych prac poprawiać ustawę i odbywa się normalnie debata. Może to i lepiej, bo unikniemy dublowania procesu legislacyjnego związanego z ew. nowelizacjami.

RE: Projekt ustawy o gwardiach jednostek administracyjnych. - Joahim-von-R - 18-02-2022

No to pozwolę sobie zarządzić debatę do 28 lutego.