![]() |
|
Konsultacje ws. Kodeksu Porządkowego - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum) +-- Dział: Życie w Bialenii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: Konsultacje ws. Kodeksu Porządkowego (/showthread.php?tid=3032) Strony:
1
2
|
Konsultacje ws. Kodeksu Porządkowego - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 15-01-2022 Szanowni Bialeńczycy, Już jakiś czas temu doszliśmy do wniosku, że przydałby się Kodeks Porządkowy, który rozwiązałby ręce Policji Krajowej w przypadku naruszeń porządku publicznego. Kodeks taki istniał w przeszłości. Przygotowując ten przedwstępny projekt oparłem się na nim, dokonałem jednak pewnych zmian, którego można określić ogólnie jako złagodzenie. Cytat:KODEKS WYKROCZEŃ Zapraszam do dyskusji. RE: Konsultacje ws. Kodeksu Porządkowego - Tymoteusz Dostojewski - 15-01-2022 Projekt jest dobry, nie mam więcej uwag. RE: Konsultacje ws. Kodeksu Porządkowego - Ronon Dex - 15-01-2022 W Artykule 3 proponuję dodać punk d o brzmieniu: d) W przypadkach drastycznych, Prezes Policji Krajowej może zastosować areszt tymczasowy do czasu przekazania i rozpatrzenia sprawy przez organ sądowniczy. RE: Konsultacje ws. Kodeksu Porządkowego - Karol Medycejski - 15-01-2022 Moim zdaniem nie jest to zbyt potrzebne. Obecnie obowiązująca ustawa o Policji Krajowej zawiera przepisy porządkowe. Oprócz tego mamy ustawę o osobach niepożądanych. RE: Konsultacje ws. Kodeksu Porządkowego - Joahim-von-R - 15-01-2022 Czymże do jasnej cholery jest ta cała "Kultura Słowa Pisanego"? Brzmi jak pole do nadużyć, ale nie fajnych nadużyć, bo cudzych a nie moich. RE: Konsultacje ws. Kodeksu Porządkowego - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 15-01-2022 (15-01-2022 22:12)Ronon Dex napisał(a): W Artykule 3 proponuję dodać punk d o brzmieniu:Prawo do zatrzymania jako środka zapobiegawczego mamy już w ustawie o Policji Krajowej. (15-01-2022 22:15)Karol Medycejski napisał(a): Moim zdaniem nie jest to zbyt potrzebne. Obecnie obowiązująca ustawa o Policji Krajowej zawiera przepisy porządkowe. Oprócz tego mamy ustawę o osobach niepożądanych.To jest całkiem sensowna uwaga. Co sądzisz, by zamiast tworzyć Kodeks Porządkowy znowelizować ustawę o Policji, poprzez dodanie proponowanych tutaj zmian? Ew. można usunąć przepisy porządkowe z tamtej ustawy. Sam sens istnienia nowego Kodeksu Porządkowego był konsultowany z Prezesem Policji Krajowej, jesteśmy w tej kwestii jednomyślni. (15-01-2022 22:17)Joahim-von-R napisał(a): Czymże do jasnej cholery jest ta cała "Kultura Słowa Pisanego"? Brzmi jak pole do nadużyć, ale nie fajnych nadużyć, bo cudzych a nie moich.Jeśli nie ufać Policji, to komu można by zaufać? Kultura słowa pisanego jest ważna. Przecież mieliśmy niedawno doświadczenia z Aliją, która wypisywała obrzydliwości. Nie chcemy takich rzeczy na forum. Natomiast jeśli masz pomysł na sensowną procedurę zapobiegającą nadużyciom, to zaproponuj. RE: Konsultacje ws. Kodeksu Porządkowego - Joahim-von-R - 15-01-2022 Nie mam pomysłu, interesuje mnie tylko czym jest ta kultura. Ciężko bronić się przed nadużyciami w temacie o którym się nic nie wie. RE: Konsultacje ws. Kodeksu Porządkowego - Ronon Dex - 15-01-2022 (15-01-2022 22:25)Joahim-von-R napisał(a): Nie mam pomysłu, interesuje mnie tylko czym jest ta kultura. Ciężko bronić się przed nadużyciami w temacie o którym się nic nie wie.W zasadzie Joahim ma rację... to są sformułowania nieprecyzyjne. Moim zdaniem należałoby zobowiązać do stosowania poprawnej pisowni języka polskiego oraz zakazać używania wulgaryzmów. RE: Konsultacje ws. Kodeksu Porządkowego - Karol Medycejski - 15-01-2022 Cytat:Co sądzisz, by zamiast tworzyć Kodeks Porządkowy znowelizować ustawę o Policji, poprzez dodanie proponowanych tutaj zmian? Ew. można usunąć przepisy porządkowe z tamtej ustawy. Jeśli chcemy coś zmieniać, to znowelizowałbym już istniejącą ustawę, by nie mnożyć bytów i ułatwić zapoznanie się z przepisami. Odnosząc się zaś do materii (na razie pobieżnie), karę pozbawienia wolności zarezerwowałbym jednak wyłącznie dla Rady Republiki. Środki policyjne mają mieć raczej charakter doraźny i porządkowy, coś na kształt "moderacji na gorąco". Dawanie banów jest już zbyt daleko idące, biorąc pod uwagę nasz ustrój i naszą kulturę polityczno-prawną. Cytat:zakazać używania wulgaryzmów Z drugiej strony też bez przesady. Co wy jesteście, pruderyjne przedszkolaki? RE: Konsultacje ws. Kodeksu Porządkowego - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 15-01-2022 Ale wulgarne treści można zamieszczać również bez używania wulgaryzmów. Wolałbym uniknąć podawania przykładów, ale każdy chyba może sobie takie treści wyobrazić.
|