15-01-2022 21:45
Szanowni Bialeńczycy,
Już jakiś czas temu doszliśmy do wniosku, że przydałby się Kodeks Porządkowy, który rozwiązałby ręce Policji Krajowej w przypadku naruszeń porządku publicznego. Kodeks taki istniał w przeszłości. Przygotowując ten przedwstępny projekt oparłem się na nim, dokonałem jednak pewnych zmian, którego można określić ogólnie jako złagodzenie.
Zapraszam do dyskusji.
Już jakiś czas temu doszliśmy do wniosku, że przydałby się Kodeks Porządkowy, który rozwiązałby ręce Policji Krajowej w przypadku naruszeń porządku publicznego. Kodeks taki istniał w przeszłości. Przygotowując ten przedwstępny projekt oparłem się na nim, dokonałem jednak pewnych zmian, którego można określić ogólnie jako złagodzenie.
Cytat:KODEKS WYKROCZEŃ
Artykuł 1.
1. Odpowiedzialności za wykroczenie podlega ten, kto popełnia czyn zabroniony pod groźbą kary przez ten Kodeks.
2. Nie popełnia wykroczenie ten, kto popełnił czyn nieumyślne lub z powodu swojej nieumiejętności, a który po zwróceniu uwagi zaprzestał jego popełniania.
Artykuł 2.
Kodeks ten stosuje się do osoby, która popełniła wykroczenie na forum Republiki Bialeńskiej.
Artykuł 3.
Karami są:
a) Nagana,
b) Ograniczenie swobody wypowiedzi poprzez moderację postów.
c) Pozbawienie wolności do:
1. Tygodnia.
2. Miesiąca, w przypadku złośliwej recydywy.
Artykuł 4.
Osobą właściwą do wydawania kar określonych w art. 3 jest Prezes Policji Krajowej.
Artykuł 5.
Zabronione jest:
a) Złośliwe rozpowszechnianie niebezpiecznych stron,
b) Złośliwe rozpowszechnianie reklam,
c) Złośliwe wprowadzanie w błąd innych osób,
d) Złośliwe niepokojenie innych osób,
e) Nieuzasadnione odpowiednimi okolicznościami publiczne używanie wyrazów wulgarnych,
f) Niestosowanie się do zasad kultury słowa pisanego.
Artykuł 6.
Autor posta ma obowiązek stosowania zasad poprawnej pisowni języka polskiego.
Artykuł 7.
Policjanci są uprawnieni do usuwania skutków wykroczeń, jeśli jest to pożądane ze względu na interes publiczny.
Artykuł 8.
Policjant może zamiast kary przyznać jedynie upomnienie.
Artykuł 9.
Od nałożonej kary można odwołać się do Prezydenta.
Artykuł 10.
Prezydent Republiki Bialeńskiej na wniosek Prezesa Policji Krajowej może wydalić z terytorium Republiki Bialeńskiej niepożądanego cudzoziemca.
Artykuł 11.
Ustawa wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.
Zapraszam do dyskusji.