Forum Republiki Bialeńskiej
Sytuacja na Aharze i Fjarze - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Instytucje i jednostki organizacyjne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=134)
+---- Dział: Zespół Archiwalny "Samorządy i Państwa Stowarzyszone" (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=393)
+----- Dział: Aharia (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=375)
+------ Dział: Życie Aharii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=376)
+------ Wątek: Sytuacja na Aharze i Fjarze (/showthread.php?tid=3360)

Strony: 1 2 3 4 5

Sytuacja na Aharze i Fjarze - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 11-10-2022

Miesiąc temu mieszkańcy Ahary (w liczbie około pięciu tysięcy) oraz Fjary (w liczbie około kilkunastu) powołali wspólny samorząd, pierwszą władzę nad obojgiem wysp od czasu upadku NUPIA. Odrobinę szerzej pisałem o tym na swoim blogu. O ile Fjara znajduje się na zdecydowanym uboczu cywilizacji i jest właściwie wyspą powoli wymierającą, Ahara ma się w miarę dobrze. Niewielka liczba mieszkańców Ahary odwiedza Bialenię w celach handlowych, a jej młodsi mieszkańcy niekiedy szukają w naszej Republice lepszej przyszłości.

[Obrazek: rsz_bukit_batok_town_park.ashx]

Gdy niedawno odwiedziłem Fjarę, byłem zachwycony jej unikalną architekturą oraz krajobrazami. Jestem przekonany, że w małych valhallskich wysepkach tkwi ogromny potecjał turystyczny. Wielu mieszkańców Bialenii Północnej z całą pewnością chciałoby zobaczyć krainę swoich przodków, a Bialeńczycy niekoniecznie utożsamiający się z dziedzictwem Sułtanatu Aharskiego mogli po prostu spędzić tu wakacje w malowniczej krainie nad ciepłym morzem.

[Obrazek: burkini.jpg?itok=0sidx8GV]

Starałem się wypytać mieszkańców Ahary o ich stosunek do Bialenii oraz ewentualnej reintegracji ziem valhallskich. Moje szacunki nie mogą pretendować do ścisłości, ale sądzę, że około połowy mieszkańców Ahary byłoby z tego zadowolonych, jedna czwarta ma spore wątpliwości, a jednej czwartej jest to obojętne - o ile Republika nie będzie nakładała na wyspy nadmiernych podatków oraz nie wprowadzi poboru do wojska.

Sądzę, że takie nastroje pozwalają nam na akcję dyplomatyczną, z niewielkim jedynie wsparciem sił zbrojnych. Proponuję zrobić desant na prawie bezludną Fjarę, a następnie wezwać samorząd aharski do podpisania układu aneksyjnego.

RE: Sytuacja na Aharze i Fjarze - Ametyst Faradobus - 12-10-2022

Tak, trzeba wysłać tam aktywistów, którzy wezwą do przeprowadzenia referendów.

RE: Sytuacja na Aharze i Fjarze - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 12-10-2022

Może jako przyszły prezydent wygospodarujesz jakiś Fundusz Zjednoczenia Valhalli i z jego środków zmodernizujemy te wyspy? Można stworzyć stałe połączenie promami (i to zarówno z wyspą Bialenią, jak i wyspą Anatolią), a w przyszłości nawet pomyśleć o Moście Aharskim. Z pewnością trzeba przyłączyć Aharę do sieci Poczty Bialeńskiej. Trzeba zorientować się na jakim poziomie jest tamtejsza służba zdrowia i w razie potrzeby ją dofinansować. Proponuję również budowę hotelu, który mógłby gościć Bialeńczyków z całego kraju, by mogli podziwiać dzieło zjednoczenia Valhalli.

Wszystko to są dobre pomysły. Trzeba też będzie stworzyć ośrodek dla młodzieży ARTEK AMEK, gdzie młodzi ludzie z całej Nordaty będą mogli mieć prane mózgi beztrosko wypoczywać i uczyć się.

Akademia Młodych Ewentualnych Katechonów.

Swoją drogą apropok burkini: byłem latem w tej śmiesznej rotryjskiej kolonii nad morzem i poszedłem na plażę. W morzu spotkałem dwie takie panie w burkini rozmawiające ze sobą czystym Hochdeutschem. Moja teoria jest taka, że jedna jest Arabką, a druga Turczynką, a niemieckiego nauczyły się w szkole i to jest ich wspólny język.

RE: Sytuacja na Aharze i Fjarze - Error2246 - 12-10-2022

Może zamiast ośrodka "wypoczynkowego" proponował bym utworzenie wojskowego ośrodka szkoleniowego mlodzi uczyli by się wtedy rzeczy przydatnych a i buntów by nie było przy specjalnym programie "RAZEM Z REPUBLIKĄ" projekt programu postaram się oopublikowac jutro

Projekt "RAZEM Z REPUBLIKĄ"
Projekt dotyczacy Ahary i Fjary
Cele utworzenie stabilnej sytuacji na wyspach oraz ustabilizowanie buntów młodzieży
Rozporządzenia projektu
Utworzenie ośrodków szkoleniowych dla młodzieży oraz osób do 65 roku życia
Ustalenie nauk dotyczących życia wspólnego wysp i republiki szkolenia specjalne dla najwybitniejszych
Ogólne szkolenie wojskowe
Utworzenie pseudo rzadu wysp pod nadzorem Prezydenta Republiki
Wcielenie szkolonych do armi republiki
Zasiedlenie terenów wysp przez obywateli republiki
Utworzenie rzadowych ośrodków turystycznych
Cele pośrednie
Wcielenie nauk o Republice w szkołach
Zmiana flagi i Godła wysp na symbole Republiki
Wprowadzenie "Święta wysp" które ma na celu pokazanie że wyspy są "wolne"
Utworzenie fabryk przemysłu Sporzywczego, włókienniczego, oraz hutnictwa gdyż zapewnienie pracy odgoni myśli o trwających rządach Republiki
W myśli ustawy będzie również pelne propagowanie wyznania oraz Prezydium republiki
Podpisano Error2246

Nic mi nie wiadomo, by na Aharze występowały jakieś bunty młodzieży. Młodzież jest raczej probialeńska, część z nich nawet przyjeżdża do Bialenii do pracy. Wśród starszego pokolenia mocniejsze są tendencje niepodległościowe, ich wypadałoby jakoś przekonać do Bialenii.

Muszę przyznać, że Pański plan, zwłaszcza zmuszanie ludzi do szkoleń, utworzenie rządu marionetkowego, wcielanie ludności Ahary do armii oraz zniszczenie krajobrazu przez industrializację to idealny przepis na... wzbudzenie niechęci do Bialenii.

Nie chcemy wkroczyć do Ahary i Fjary jako okupanci, bo niby nie jesteśmy. Bialenia, Anatolia, Ahara i Fjara to wyspy należące niegdyś do Cesarstwa Valhalli - wszystkie one stanowiły nowe państwo. Bialenia powstała początkowo na jednej tylko wyspie, ale później rozpoczęła jednoczenie ziem valhallskich. W 2013 r. na mocy porozumienia z NUPIA Ahara została przyłączona do Bialenii, a Fjara do NUPIA. Jednak, gdy w tym samym roku naszej kraj miał problemy, NUPIA zagarnęła Aharę. Pogodziliśmy się z tym, ale skoro od kilku lat NUPIA już nie funkcjonuje, mamy prawo zjednoczyć Archipelag.

Ludność Ahary i Fjary niczym nie różni się od ludności północnej Bialenii - są to w większości muzułmanie, poslugują się tym samym dialektem. Nie musimy ich indoktrynować, robić branki, ani zasiedlać ich heimatu. Musimy tylko przeprowadzić manifestację zbrojną, żeby mający jeszcze wątpliwości je stracili.

RE: Sytuacja na Aharze i Fjarze - Error2246 - 12-10-2022

Mój plan przez nie znajomość tematu może być błędny oczywiście zgadzam się z tym w pełni gdy wniknę w struktury państwowe i lenna oraz w wyspy należące niegdyś do Cesarstwa Valhalli to będę podejmował odpowiedniejsze korki oraz poddawał mądrzejsze pomysły

Jasne, wszyscy się uczymy, to w pełni zrozumiałe. Wink