Forum Republiki Bialeńskiej
Pierwsze zebranie Ludowego Komitetu Anatolii [Organizacja Wilajetu] - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum)
+-- Dział: Samorządy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=51)
+--- Dział: Wilajet Anatolii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=399)
+---- Dział: Władze Wilajetu (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/forumdisplay.php?fid=405)
+---- Wątek: Pierwsze zebranie Ludowego Komitetu Anatolii [Organizacja Wilajetu] (/showthread.php?tid=3469)

Strony: 1 2 3 4 5

Pierwsze zebranie Ludowego Komitetu Anatolii [Organizacja Wilajetu] - Ametyst Faradobus - 24-11-2022

[Obrazek: 100063997436362752.png]

Dzień po naradzie w Emiracie Prezydent Republiki przybył do Portu Arthurberg,
aby spotkać się ze starszyzną reprezentującą różne grupy zamieszkujące Wilajet Anatolii.

Szanowne Państwo, Kochani moi,

myślę, że to już dobry moment, aby zacząć organizować życie na Anatolii, która stała się teraz samodzielnym regionem w klimacie (docelowo) turkijsko-kaukaskim, a jednocześnie w pewnym sensie przejęła sporą część dziedzictwa Rzeszy.

Zacznę może od rządów, czyli od kwestii wyłonienia Arkadaga. Nie wiem, czy w chwili obecnej są wśród potencjalnych mieszkańców ludzie chętni przejąć ten urząd - jeśli tak to rzecz jasna czekam na oferty i jestem gotów wkrótce przeprowadzić wybór w Komitecie. Jeśli jednak nie znajdziemy nikogo sensownego to mówię otwarcie, że dopóki jestem Prezydentem to nie zamierzam obejmować dodatkowych stanowisk, ale będę czuwał nad procesem organizacji Wilajetu z jakąś tam perspektywą zostania kiedyś Arkadagiem.

Co do realiów: pojawiła się słuszna (tak sądzę) i ciekawa koncepcja, że znaczna część terytorium Anatolii pozostanie poza faktyczną kontrolą władz. Wydaje mi się to logiczne: rozpad struktur Rzeszy, kryzys w Bialenii, a jednocześnie oddalenie od centrum i stosunkowo mała liczebność dawnej Gwardii Rzeszy temu by sprzyjała. Klanowość miejscowych etnosów sprzyjałaby sytuacji, gdzie w głębi lądu ludzie zaczęli by się rządzić sami. Tworzy nam to fajną sytuację, z którą trzeba będzie sobie poradzić.

Tymczasowość widziałbym też jeśli chodzi o centrum polityczne: zbialenizowany Port Arthurberg mógłby być traktowany jako tymczasowa stolica regionu, ale nie za jego serce. Z czasem wznowilibyśmy budowę stolicy z przyszłości w głębi wyspy, ale ta budowa trwałaby i trwała będąc zjawiskiem samym w sobie.

Wspomniałem też o dziedzictwie Rzeszy. Większość jednostek Gwardii stacjonuje na Anatolii stąd uważam, że powinniśmy dążyć do ich przejęcia i przekształcenia w nową formację samorządową. Mowa oczywiście o komponencie centralnym. Możemy uznać, że gwardie lenników stały się siłami kontrolującymi obszar poza zasięgiem władz.

Na koniec kwestia techniczna: sugeruję, aby póki co ograniczyć się do jednego działu. Niech Anatolia pozostanie samorządem minimalistycznym, zobaczymy jak nam to wyjdzie.

RE: Pierwsze zebranie Ludowego Komitetu Anatolii [Organizacja Wilajetu] - Ametyst Faradobus - 26-11-2022

To może zabawimy się najpierw w tworzenie symboli? Mi się wydaje, że wzorem świętej pamięci Faradobaju można by wykorzystać godło Wiecznie Neutralnego Turkmenistanu:

[Obrazek: 800px-Emblem_of_Turkmenistan.svg.png]

Rzecz jasna możemy pokombinować z kolorami. Konia Rowacza też proponuję zastąpić np Sokołem symbolizującym przynależność do Republiki.

Alternatywą może być na przykład godło Chorezmijskiej Ludowej Republiki Rad:

Możemy też pójść w srogie grzyby i skorzystać ze starego herbu Tadżykistanu:

RE: Pierwsze zebranie Ludowego Komitetu Anatolii [Organizacja Wilajetu] - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 04-12-2022

Nawiązanie do Turkmenistanu byłoby jak najbardziej spoko.

(24-11-2022 20:30)Ametyst Faradobus napisał(a): Zacznę może od rządów, czyli od kwestii wyłonienia Arkadaga. Nie wiem, czy w chwili obecnej są wśród potencjalnych mieszkańców ludzie chętni przejąć ten urząd - jeśli tak to rzecz jasna czekam na oferty i jestem gotów wkrótce przeprowadzić wybór w Komitecie. Jeśli jednak nie znajdziemy nikogo sensownego to mówię otwarcie, że dopóki jestem Prezydentem to nie zamierzam obejmować dodatkowych stanowisk, ale będę czuwał nad procesem organizacji Wilajetu z jakąś tam perspektywą zostania kiedyś Arkadagiem.
To brzmi rozsądnie. Moim zdaniem jak najbardziej nadajesz się na lidera Anatolii. A jeżeli jeszcze w czasie Twojej prezydentury pojawi się ktoś, kto będzie chciał się bardziej zaangażować w Anatolię, to zawsze możesz go powołać. Szukanie w tym momencie zapchaj-dziury nie ma sensu.

(24-11-2022 20:30)Ametyst Faradobus napisał(a): Co do realiów: pojawiła się słuszna (tak sądzę) i ciekawa koncepcja, że znaczna część terytorium Anatolii pozostanie poza faktyczną kontrolą władz. Wydaje mi się to logiczne: rozpad struktur Rzeszy, kryzys w Bialenii, a jednocześnie oddalenie od centrum i stosunkowo mała liczebność dawnej Gwardii Rzeszy temu by sprzyjała. Klanowość miejscowych etnosów sprzyjałaby sytuacji, gdzie w głębi lądu ludzie zaczęli by się rządzić sami. Tworzy nam to fajną sytuację, z którą trzeba będzie sobie poradzić.
Ja bym powiedział, że może nie tyle poza faktyczną kontrolą, co po prostu władza centralna mniej się tymi terenami dotychczas interesowała, bo są one mniej zaludnione i słabiej zagospodarowane.

(24-11-2022 20:30)Ametyst Faradobus napisał(a): Tymczasowość widziałbym też jeśli chodzi o centrum polityczne: zbialenizowany Port Arthurberg mógłby być traktowany jako tymczasowa stolica regionu, ale nie za jego serce. Z czasem wznowilibyśmy budowę stolicy z przyszłości w głębi wyspy, ale ta budowa trwałaby i trwała będąc zjawiskiem samym w sobie.
Jak najbardziej jestem za zintensyfikowaniem budowy Farwardin, mając jednocześnie świadomość, że budowa potrwa jeszcze kilka lat. Ale można prowadzić narrację o kolejnych drogach i mostach, budynkach użyteczności publicznej, pierwszych osiedlach i ich mieszkańcach, czy nawet o samym procesie budowy. Może na dwudziestolecie Powstania Marcowego się wyrobimy... Wink

Chciałbym też zapytać, co z dotychczasowymi lennami? Czy dopuszczasz możliwość działania jakichś jednostek niższego rzędu (dystryktów?) w miejscu dawnych lenn? Ja bym się może skusił na kierowanie dystryktem złożonym z Venomanii (mojego dawnego lenna) i Anomaliowa. Ale nie naciskam, jeśli masz inną wizję, to nie ma sprawy.

RE: Pierwsze zebranie Ludowego Komitetu Anatolii [Organizacja Wilajetu] - Ametyst Faradobus - 10-12-2022

(04-12-2022 18:50)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Nawiązanie do Turkmenistanu byłoby jak najbardziej spoko.

To może ustalmy od razu, co byśmy tam chcieli? Sokół zamiast konia na zielonym tle?

(04-12-2022 18:50)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Chciałbym też zapytać, co z dotychczasowymi lennami? Czy dopuszczasz możliwość działania jakichś jednostek niższego rzędu (dystryktów?) w miejscu dawnych lenn? Ja bym się może skusił na kierowanie dystryktem złożonym z Venomanii (mojego dawnego lenna) i Anomaliowa. Ale nie naciskam, jeśli masz inną wizję, to nie ma sprawy.

Tak, tylko wiesz - lenna to był narracyjny miszmasz. Jeśli chcemy zachować spójność narracyjną to niech nie będzie tak, że nagle pośrodku turkijsko-kaukaskiej Anatolii wyrasta dystrykt dla wikingów, a obok kolejny dla czarnych ludzi i tak dalej. Po prostu jeśli uzasadnisz swoją wizję to droga wolna.

Anomaliowo to trochę inny przypadek, bo ono ma klimat niezwiązany z żadną konkretną kulturą.

RE: Pierwsze zebranie Ludowego Komitetu Anatolii [Organizacja Wilajetu] - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 11-12-2022

Jasne, słuszna uwaga. Postaram się w przypływie weny napisać wyjaśnienie zmian kulturowych, które zaszły w Venomanii.

(10-12-2022 19:43)Ametyst Faradobus napisał(a): To może ustalmy od razu, co byśmy tam chcieli? Sokół zamiast konia na zielonym tle?
Brzmi sensownie, jestem za.

RE: Pierwsze zebranie Ludowego Komitetu Anatolii [Organizacja Wilajetu] - Aleksander (Czerepach) - 11-12-2022

Ja też jestem za.

RE: Pierwsze zebranie Ludowego Komitetu Anatolii [Organizacja Wilajetu] - Ametyst Faradobus - 11-12-2022

A dajemy coś zamiast półksiężyca i gwiazd?

RE: Pierwsze zebranie Ludowego Komitetu Anatolii [Organizacja Wilajetu] - Aleksander (Czerepach) - 11-12-2022

Po dłuższym namyśle wysuwam kandydaturę mojej osoby na Arkadaga.

RE: Pierwsze zebranie Ludowego Komitetu Anatolii [Organizacja Wilajetu] - Ametyst Faradobus - 11-12-2022

To może dla porządku stworzę dla wyborów osobny wątek.

RE: Pierwsze zebranie Ludowego Komitetu Anatolii [Organizacja Wilajetu] - Andrzej Płatonowicz Ordyński - 11-12-2022

(11-12-2022 15:13)Ametyst Faradobus napisał(a): A dajemy coś zamiast półksiężyca i gwiazd?
Może jakiś symbol nawiązujący do dawnej Rzeszy? Np. taki lew: http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showthread.php?tid=437&pid=4042#pid4042