Pora powoli przejść do podsumowania tej debaty. Generalnie wykluły nam się dwie ścieżki, którymi powinniśmy podążać w najbliższym czasie.
Pierwsza to droga rozwoju ekonomiczno-cywilizacyjnego Anatolii: trzeba jakoś podkreślić odrębności występujące w poszczególnych jej częściach, a także rozwinąć sieć komunikacyjną. Mam nadzieję, że stanie się to naturalną konsekwencją powstania mapy Anatolii, kiedy to po prostu będziemy mogli zobaczyć faktyczny rozkład osadnictwa wraz z podziałem administracyjnym, bo dzisiaj to ja sam trochę nie wiem, co gdzie dokładnie leży. Byłoby też fajnie, gdyby od razu umieścić na tej mapie nazwy mikroregionów albo w ogóle stworzyć poglądową mapę podziału, aby było wiadomo gdzie mniej więcej kończy się Anatolia Wschodnia, a gdzie zaczyna Równina Belenejska. Ja postaram się przygotować niedługo ogólne informacje na temat każdego z nich.
Drugą kwestią jest potencjał fabularny Anatolii - faktycznie wypada tu w końcu wprowadzić jakąś narrację, którą będziemy powoli rozwijać i która zacznie żyć własnym życiem. Ze swojej strony ponownie zachęcam do włączenia się, w dowolny sposób, w działalność Gwardii, w której widzę potencjał do odegrania w tej fabule kluczowej roli.
Zapraszam do podzielenia się jeszcze końcowymi refleksjami, bo za dwa dni chciałbym zamknąć sesję. Dyskusję możemy rzecz jasna wtedy przenieść na inny, mniej formalny grunt.