• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
12. Debata tematyczna Cywilny kosmodrom
Bardzo słusznie. Przy okazji uzupełni się nieco pustkę w Korpusie Kosmicznym. Może Joahim jako jego żołnierz chciałby Ci pomóc? To byłaby dla niego szansa na awans z szeregowca, którym nie wiedzieć czemu dalej jest.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Ametyst Faradobus napisał(a):Bardzo słusznie. Przy okazji uzupełni się nieco pustkę w Korpusie Kosmicznym.
Muszę przyznać, że przez fakt niedziałania forum... nie skończyłem historii naszego programu kosmicznego, ale zostało już niewiele. Jednak w tym czasie zająłem się przyszłością i muszę się pochwalić, że udało mi się znaleźć i zainstalować starszą wersję Orbitera (tą na której tworzyliśmy nasz program kosmiczny), podrasować ją trochę by wyglądała dobrze (choć nie tak jak ostatnia wersja - jednak na tej najnowszej nie chodzi większość starszych dodatków z których korzystałem), znalazłem większość dodatków, z których wtedy korzystałem, poinstalowałem, a nawet znalazły się na dysku starszego kompa malowania wtedy używane (choć trzeba będzie je trochę poprawić, bo flaga się zmieniła, a i BAK już nie ma. Jeszcze kilka-kilkanaście godzin dłubania (to niestety program tak skonstruowany, że trzeba ręcznie wrzucać pliki i je za każdym razem konfigurować) i możemy ruszać ponownie w kosmos...
Idealnie. Czy myślicie, że jest sens podejmowania jakichś decyzji od strony formalnej? Jakaś agencja kosmiczna?
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Ametyst Faradobus napisał(a): Czy myślicie, że jest sens podejmowania jakichś decyzji od strony formalnej? Jakaś agencja kosmiczna?
Osobiście jestem zdania, że możemy prowadzić wszelkie działania w v-kosmosie pod egidą SZ RB - skoro istnieje rozbudowany Korpus Kosmiczny, mający w dużej mierze pojazdy kosmiczne niebojowe. Nie wiem co by nam dało rozdzielenie tego na cywilna agencję i dalej działający Korpus Kosmiczny? W początkach naszej obecności w kosmosie była cywilna Bialeńska Agencja Kosmiczna, a potem powstał też Korpus Kosmiczny (jako element należący wtedy do Sił Powietrznych) przez pewien czas działania były prowadzone równolegle, ale w końcu doszliśmy do wniosku, że należy je połączyć. Przez wiele lat realowy radziecki program kosmiczny w zasadzie podlegał armii i wcale im to nie przeszkadzało w niczym... sądze, że i u nas można iść taką drogą. Rozdzielenie nic nam nie da... liczą się działania, a nie to czy będzie to w jednym dziale, czy rozbijemy to na dwa.
Cóż, mam wrażenie że chyba i w tym przypadku doszliśmy do pewnych konkluzji. Sprawa ciągnięta ma być na Uniwersytecie, więc jeśli nie ma uwag to jutro zamknę tę debatę.
Ametyst Faradobus

Ametyst Faradobus napisał(a):Cóż, mam wrażenie że chyba i w tym przypadku doszliśmy do pewnych konkluzji. Sprawa ciągnięta ma być na Uniwersytecie, więc jeśli nie ma uwag to jutro zamknę tę debatę.
W nadchodzący weekend (długi...) zamierzam rozpocząć dyskusję nad naszym v-układem słonecznym (potrzebuję "chwilę" by to przygotować wizualnie i historycznie), z konieczności na Wydziale Wojskowym (ale w końcu u nas to teraz podlega pod Korpus Kosmiczny). Zaprosimy gości z innych krajów (tych sensownych, z którymi da się rozmawiać czyli Leocja, Suderland, Dreamland i inne, które będą zainteresowane...) i spróbujemy ukształtować nas v- kosmos. Pomysłów mam sporo... zobaczymy jak to się przyjmie, ale na Mikrę warto by się wybrać ponownie. Wszystko przed nami...
Mogę rozesłać zaproszenia po zaprzyjaźnionych uczelniach.
Ametyst Faradobus

Ametyst Faradobu napisał(a):Mogę rozesłać zaproszenia po zaprzyjaźnionych uczelniach.
Nie ma sprawy, ale daj mi czas na przygotowanie tematu, to sporo roboty kompilacyjnej (w Orbiterze) i graficznej itd. Bo nie lubię tandety czy prowizorki... chyba mnie znasz w tej materii. W najbliższy weekend zagaję temat i wtedy możemy zapraszać gości.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości