• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
W stronę Wyrazistości - nowy kształt wewnętrzny Republiki
Można zrobić bezkadencyjnego prezydenta ale z fajniejszą nazwą, jeśli klimat ma być arabski to polecam jakiś - Bej Bialenii czy Przywódca Republiki, Potomek Marca, Pierwszy Obywatel, Kalif...
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

Wybaczcie, że post pod postem...

Ja bardzo chętnie sobie popracuje nad wyrazistoscią klimatu Bialenii skoro ma to iść w arabski stan. Zacząłam szukać jaki jest aktualny stan prawny byłej DB, w tym mojego złotego miasta Bengazi, ale nic nie znalazłam, jest w ramach Rzeszy? Jeśli tak to złożę zameldowanie tam by stworzyć wolne miasto Bengazi.

Skoro jednak mają być usuwane folwarki i mamy stawiać na wyrazistość to bez jakiś wiekszych zmian może nazwać Rzeszę Dżamahirijją? Raczej nie całą Republike bo zmiana państwa wydaje sie mniej sensownym krokiem gdy już tak weszła do uczuć, tradycji i rozpoznawalności.
Nazwa nie musi być ta, ale fajnie byłoby znaleźć jakieś arabskie słowo na to, jak Almudun Almutahida (z translatora po arabsku Zjednoczone Prowincje - może być też ta, mniej feudalna ale nie arabska). Ogólnie ideą mogłyby być Niderlandy z historycznymi Zjednoczonymi Prowincjami tylko w stylu arabskim.

Skoro wyrazistość w tym kierunku to warto ożywić Zielony Kościół, najfajniej jakby to była religia z którą zwiazana byłaby (choćby nominalnie) większa ilość osób - by móc nazwać ją narodową, ale pewnie wam się nie chce więc może z Andrzejem coś tam porobimy.

Ogólnie fajny pomysł, bym własnie szedł w kierunku takiego miksu kultur świata islamskiego, arabowie, berberowie, kaukaz, azja środkowa. Może jeszcze dodatkowo coś indyjskiego? Z tej części jak Pakistan Bangladesz oczywiście.
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

(23-09-2022 06:56)Akrypa Ali Shariati napisał(a): Zacząłam szukać jaki jest aktualny stan prawny byłej DB, w tym mojego złotego miasta Bengazi, ale nic nie znalazłam, jest w ramach Rzeszy? Jeśli tak to złożę zameldowanie tam by stworzyć wolne miasto Bengazi.

http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showt...p?tid=3219
Energia miejsca, mi i Rononowi chciało się mniej więcej tak samo długo, jak Akrypie i spółce. Tongue Trzeba przeprowadzić egzorcyzmy.
Tylko czy my chcemy zachowywać obecny podział administracyjny jedynie ze zmianą nazw?
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Chyba nie. Ja jestem za propozycją, która w jakiejś formie gdzieś się już w tym przydługim wątku pojawiła: 1. arabska część państwa pod bezpośrednim zarządzem prezydenta (nie mnóżmy stołków ponad potrzebę; jak prezydent będzie chciał, to zawsze może mianować gubernatora) z wyspą Bialenią, Aharą, Fjarą i może Wyspami Przyjaźni, 2. Rzesza Anatolijska trochę bardziej zróżnicowana kulturowo, elementy turkijskie.
Jeśli pozostali myślą podobnie to ja mogę w to wejść, ale oczywiście nazwałbym Rzeszę nieco inaczej.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Nie chcę jakoś rozbijać tematu, ale wolę wiedzieć, na co się nastawiać. Czy w związku z formalizacją unii bialeńsko-brodryjskiej planujemy wciąż totalną reformę samorządową?
Ametyst Faradobus

Moim zdaniem ujednolicenie narracji bialeńskiej w kierunku islamizacji i arabizacji to główna zaleta tego całego projektu reform. Ja bym wprowadził prosty podział administracyjny na Bialenię (+Ahara i Fjara) oraz Anatolię. Większa część kraju i tak będzie do swobodniejszego zagospodarowania, ale chociaż wyspa Bialenia będzie jakaś konkretna.
Chyba tak będzie najlepiej. W ogóle mi tak chodzi po głowie, że działy samorządowo-ziemskie mogłyby się na forum stać częścią wspólnego, bialeńsko-brodryjskiego działu.
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości