• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Z nadzieją w nowe czasy
[Obrazek: bild183-1989-1103-032.png%3Fitok=YfORdVnR]

Obywatele i obywatelki, 
Drodzy przyjaciele Ludu Suderlandzkiego, 

długo zastanawiałem się nad treścią tej przemowy, wykreślając w swoim notesie to jakieś słowo, to zdanie, gdy doszedłem do wniosku, że tu trzeba bez wydukanego referatu, ale z serca powiedzieć. Kraj nasz jak to pewien towarzysz powiedział, znalazł się nad przepaścią. Kolejny raz epidemia realiozy zdziesiątkowała ludność naszej wyspy, niwecząc wysiłki wielu osób dążących do zreformowania państwa i budowy stabilnego i rozwiniętego państwa. I choć ponieśliśmy wielkie straty, dalej żywe jest w Suderlandzie pokolenie pamiętające czasy świetności naszej wyspy, pokolenie, które narodziło się w tym kraju i nie wyobraża sobie emigrować. Tak jak i ja, w ojczyznie się urodzili i tu zostaną pogrzebani. Dzięki tym ludziom dziś można znowu mówić o szansie, jaka stoi przed naszym kochanym krajem. 

Wszystko wskazuje na to, że za kilka dni wejdzie w życie umowa stowarzyszeniowa między Bialenią a Suderlandem. Umowa ta stwarza duże możliwości dla naszych państw i liczę, że nasza współpraca z Republiką Bialeńską będzie układać się jak najlepiej, pozwalając naszym krajom na stabilność, rozwój, aktywność i ogromną satysfakcję z mikronacyjnej działalności. 

Chcielibyśmy dołożyć swoją cegiełkę do rozwoju mikroświata a mogą to tylko robić narody liczne, kreatywne i pełne optymizmu. Dlatego więc wzywam wszystkich Suderlandczyków do ujawnienia się. Niech ten wątek będzie naszym punktem zbornym. Wzywam do ożywionej dyskusji nad przyszłością kraju, nad kwestiami ustrojowymi, nad kulturą i gospodarką. Tu i od teraz! Miejmy w głowie to, że Suderland to nie ustrój, nie skrawek ziemi pośród wód mikro-oceanu. Suderland to grupa dobrych znajomych. Odbudujmy nasze przyjaźnie a wraz z nimi nasz kraj! 

Ku chwale Suderlandu! 

Stanisław Dmowski 

Jako szef dyplomacji Republiki Bialeńskiej cieszę się, że zdecydowaliście się obdarzyć nas zaufaniem i że w jakiś sposób możemy pomóc Wam podźwignąć się z kryzysu. Być może ta współpraca na tych zasadach, które ustaliliśmy, potrwa długo. Może też się okazać, że jest to rozwiązanie tymczasowe. Mam jednak nadzieję, że zarówno Wy, jak i my skorzystamy na tym związku.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Powodzenia w odbudowie!
Oczywiście nie chcę obiecywać, ale myślę że będę w stanie trochę więcej czasu poświęcić na Suderland niż to było od początku, gdy do niego przybyłem.

Jasnym jest że musimy stworzyć jakieś podstawy prawne, ale byśmy zajęli się także innymi dziedzinami życia w nim. Ostatnio w pewnych działaniach byłem blokowany i liczę że to się zmieni.
Może warto by było gdybyście wydawali w Suderlandzie jakąś gazetę? My w Bialenii też byśmy coś założyli i byłby już jakiś rynek.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Istnienie gazety jest oczywiście potrzebne i takową być może założymy w niedalekiej przyszłości, jednak teraz inne kwestie są priorytetowe, jak choćby zgrupowanie tutaj rozsianego po czeluściach internetu narodu i stworzenie tymczasowych rozwiązań ustrojowych na nowy czas.
Prowadziłem kiedyś dość dobrą (jak myślę) gazetę o nazwie "Obserwator Narodowy" - mogę wydawać ją (nieregularnie) jak pojawi się wystarczająco dużo materiału do pisania.
W ogóle trochę a propos pierwszego posta to polecam u nas kod
Kod PHP:
[official2][/official2

Jest fajniejszy niż opcja quote tylko wyświetla się dopiero w podglądzie i ma domyślną ustawioną bodajże Georgię jako font.
Ametyst Faradobus

(04-11-2021 19:58)Ametyst Faradobus napisał(a): W ogóle trochę a propos pierwszego posta to polecam u nas kod
[official2]Jest fajniejszy niż opcja quote tylko wyświetla się dopiero w podglądzie i ma domyślną ustawioną bodajże Georgię jako font.

Fakt, wygląda to zdecydowanie lepiej. Muszę zapamiętać...
Polecam z perspektywy bialeńskiego biurokraty i urzędasa.
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości