• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Inauguracja 34. Prezydenta Republiki
Szanowne Państwo, Kochani moi,

siadłem do analizy wzorca w postaci konstytucji Libii i wydaje mi się, że jest ona trochę zbyt chaotyczna, aby posłużyć za gotowy schemat. W naszym przypadku, tak sądzę, potrzebujemy konstytucji prostej i zrozumiałej, z której będzie można łatwo korzystać. Proponuję zatem już na samym początku opracować schemat przyszłej ustawy zasadniczej, a dopiero później tworzyć kolejne jej elementy. Ja na ten moment widziałbym to mniej więcej tak:

Cytat:PREAMBUŁA

[może być obszerna, grunt to oddzielić ją od reszty np poprzez kursywę]

DEKLARACJA WŁADZY I PRAW LUDU

Deklaracja, zgodnie z którą cała władza w Republice Bialeńskiej należeć będzie do ludu; określenie składu tegoż ludu oraz przysługujących mu praw; ustanowienie Powszechnego Kongresu Ludowego jako jego najwyższej reprezentacji; ustanowienie hierarchii praw (z uwzględnieniem statusu praw ustanowionych wcześniej)

USTANOWIENIE CENTRALNEJ WŁADZY WYKONAWCZEJ

Regulacje dotyczące funkcjonowania instytucji prezydenta oraz poszczególnych komitetów ludowych.

USTANOWIENIE WŁADZY W TERENIE

Ogólne przepisy dotyczące regionów. Ewentualnie także kwestia stowarzyszania się.

SYMBOLE REPUBLIKI

godło, flaga, hymn, stolica

POSTANOWIENIA KOŃCOWE

kwestia przyjęcia i zmian w konstytucji
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Ten wzorzec podoba mi się.
Aleksander Czerepach
Prezydent Federacji Garmanii

>Ten wzorzec podoba mi się.

Proszę szanownego ministra o uzasadnienie swojego stanowiska. Ja czuję się nieprzekonana.
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

Według mnie ten wzorzec jest doskonały dla naszej Konstytucji. Popieram jego wprowadzenie.
Aleksander Czerepach
Prezydent Federacji Garmanii

Według mnie Piechota powinien dostać bana.
(07-11-2022 22:30)Iwan Pietrow napisał(a): Według mnie Piechota powinien dostać bana.
Bądźmy łagodni. Ale zgadzam się, że pan Czerepach mógłby zacząć wypowiadać się bardziej merytorycznie. A jak nie ma w jakimś temacie nic do powiedzenia, to powinien pamiętać, że czasem milczenie jest złotem.
Kiedy miałem 12 lat i nie odkryłem jeszcze mikro udzielałem się na forum DWS.org, którego wiceadminem był znany i lubiany Ronon Dex. Tam do pewnego momentu miało się rangę zależną od liczby postów (do chorążego, na wyższe trzeba było być mianowanym) i ja tam się wznosiłem na spamerskie wyżyny aby jak najszybciej do tego suma chorążego dobić. A Ronon i jego koledzy po prostu te moje gównoposty kasowali i spadałem do jakiegoś starszego szeregowca. xD Nauczony tym doświadczeniem zachęcam do włożenia trochę wysiłku w jakość kosztem ilości.

No dobra, czyli można budować na tym wzorcu czy macie jakieś uwagi?
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

A zatem jeśli do jutra do wieczora nie będzie obiekcji to rozpocznę, już chyba w ramach nowego wątku, prace nad projektem na bazie przedstawionych wyżej założeń.
Ametyst Faradobus

Myślę że jest dobrze
Właściciel przedsiębiorstwa "Przemysł Mały" 
Error2246

[Obrazek: 3_21_03_20_5_47_04.png][Obrazek: 85_17_11_22_7_17_16.png]
Uwag nie było. Dziękuję zatem za udział w posiedzeniu inaugurującym moją kadencję i zapraszam do udziału w kolejnym, które będzie poświęcone już stricte pracom nad nową konstytucją.
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości