• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prozycja dla DB.
Taka propozycja na początek...

Masz takie same uprawnienia jak ja (a więc i część gwardii DB będzie takowe miała) to proponuje maszynę, która była swego czasu planowana dla mojej gwardii, ale w końcu poszedłem w inny typ. Bazuje na późnych wersjach brytyjskiego Spitfire'a - a u nas ma oznaczenie F-438.

Dotychczas wyszła w RAT partia testowa (kilka sztuk używam u siebie do szkolenia) wersji F-438M9 (odpowiednik Spitfire Mk IX) - poniżej w malowaniu pasującym do latania nad Pustynią Bengazi.

[Obrazek: XcAL6v1.png]

Mogę też opracować nowszą wersję czyli F-438M16 (Spitfire Mk XVI)...

[Obrazek: 7N97x0i.png]

Do latania poza pustynią czy nad Twoimi górami będzie lepszy taki w nieco innym "ubranku"...

[Obrazek: j9oOhFa.png]

Samolot będzie pasował do tej "arabskości" (też rozumianej jako mieszanka sprzętowa), uzupełni się go jakimś lekkim bombowcem oraz samolotami odrzutowymi (w ramach tej części gwardii, która może jej mieć) - w tym przypadku zapewne odpowiednikami realowych MiG-15 i MiG-17. 

Z tym tworzeniem gwardii DB zaczniemy od samolotów i potem czegoś na wodzie... Tak będzie praktyczniej - bo jak zechcemy robić jakieś "zimnowojenne klimaty", to lotnictwo nadaje się do tego najlepiej. Jak ktoś komuś wjedzie na teren z czołgami to już jest normalny konflikt i będzie musiała interweniować już Armia RB. Ale naruszenia przestrzeni powietrznej itp. to się na takie klimaty "podchodów" bez wszczynania rzeczywistego konfliktu zbrojnego nadają jak najbardziej.

Tak więc Feliksie ogarnij co trzeba w DB i zaczniemy z ta gwardia kombinować...
Kilka propozycji sprzętowych dla gwardii DB...

Jako maszynę dla tej części gwardii, która może mieć samoloty odrzutowe proponuję coś na realowym wzorcu MiG-17 w nowszych wersjach z II połowy lat 50-tych. Latały dość długo, zaliczyły jeszcze Wietnam (gdzie co ciekawe odniosły kilkanaście zwycięstw nad dużo nowocześniejszymi, ponaddźwiękowymi F-4 i F-105), konflikty z udziałem krajów arabskich. Ich licencyjnej odmiany (LiM-6bis) przeznaczonej do ataków na cele naziemne używano w naszym kraju jeszcze w latach 80-tych. W Chinach licencyjny J-5 był w służbie do 1992.

Proponuje w dwóch odmianach - przechwytującej z radarem i wielozadaniowej... Wg naszej nomenklatury w RAT to byłby odpowiednio F-717M4 i F-717M3.

[Obrazek: E1RFHSF.png]
F-717M4 uzbrojony w 4 kierowane pociski rakietowe.

[Obrazek: Jjx6Ed0.png]
F-717M4 nad odbudowywanym Bałdaraszem...

W przypadku maszyn przechwytujących pozostawiam je w naturalnym kolorze metalu - na tle nieba nie ma co się specjalnie maskować, a farba ma (wbrew pozorom) swoją masę, która pogarsza osiągi.

Odmiana wielozadaniowa (tutaj kamuflaż uniwersalny na cały teren DB wzorowany na tym używanym w Egipcie) ma możliwość przenoszenia bomb oraz zasobników z niekierowanymi pociskami rakietowymi (2 lub 4 zasobniki) oraz dodatkowych zbiorników paliwa.

[Obrazek: FaKPOVN.png]
F-717M3 uzbrojony w 4 zasobniki niekierowanych pocisków rakietowych.

[Obrazek: PWheJAv.png]
F-717M3 w okolicy górzystego Półwyspu Młot (północny skraj DB).

[Obrazek: cDjUMVG.png]
F-717M3 może prowadzić również skuteczna walkę powietrzną, choć nie ma radaru to może zabierać dwa kierowane pociski rakietowe (naprowadzane termicznie) oraz jest uzbrojony w 3 działka 23 mm.

Jako uzupełnienie starszych i tłokowych myśliwców proponuję B-702 czyli lekki samolot bombowy (tez nurkujący) oparty na realowym Pe-2 z późnych serii (też używane dość długo po wojnie - u nas do 1957)...

[Obrazek: v51FNzr.png]
B-702M5 (odpowiednik serii 359) z 4 bombami po 250 kg, w malowaniu dla jednostki stacjonującej poza terenami pustynnymi.

Jego odmiana FR-703M2 (Pe-3bis - w oryginale ciężki myśliwiec, dalekiego zasięgu i nocny) będzie pełniła rolę samolotu myśliwsko-rozpoznawczego (z mniejszą nieco od B-702M5 możliwością przenoszenia bomb).

[Obrazek: LDVrb6O.png]
FR-703M2 na Pustynią Bengazi.
Według mnie wszystko wygląda super i możemy trzymać się tej opcji. Jak wszystko ogarniemy, to zrobi się w DB dział dla Gwardii i tam już się wszystko fajnie i dokładnie opisze. Nie mam żadnych "ale" i naprawdę podoba mi się oznakowanie. Rzeczywiście wersja z godłem jest dużo mniej czytelna i mniej praktyczna, dlatego możemy z niej zrezygnować.
OK. Feliksie to RAT zaczyna produkcję... w najbliższy weekend organizujemy część lotniczą Gwardii DB. Ale może jakąś klimatyczną nazwę tego wymyślimy?
Struktury lotnicze zrealizujemy chyba na systemie pułków lotniczych... Taki bardziej "wschodni", ake przynajmniej nie będzie na "jedno kopyto".

Czyli pułk o 3 eskadrach po 12 samolotów (w przypadku myśliwskich) lub 9 samolotów (bombowe). Struktury logistyczne i techniczne na szczeblu pułku i klucz rezerwowy (3-4) samoloty. Daje to w przypadku myśliwców po 40 maszyn w pułku, a w przypadku bombowców po 30.

Gerlneralnie to proponowałbym 
- jeden pułk typowo obrony powietrznej na F-717M4.
- dwa pułki myśliwskie na F-717M3
- dwa pułki myśliwskie na F-438M9/M16
- dwa pułki bombowo-rozpoznawcze na B-702 i FR-703.

Ten pułk obrony powietrznej w Bengazi, dwa pułki na odrzutowych F-717M3 dałbym w miescach strategicznych dla DB czyli okolice Topolna i Mesjano. Po jednym pułku myśliwskim (tłokowe F-438) i jednym bombowo-rozpoznawczym (B-702/FR-703) w rejonie pustynnym i po wschodniej stronie gór - pomiędzy górami, a Klume... To tak z pamięci, bo z telefonubz roboty piszę.

Potem pokombinuję z morskim i marynarką.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości