• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak było? - sekcja zaników pamięci
Cytat:Wydaje mi się, że zapomniałeś nanieść granicę (albo to ja czegoś nie widzę, w takim razie przepraszam za zamieszanie).
Niezrozumieliśmy się. Naniosłem granice na razie u siebie... ale nie dałem jeszcze do galerii bo przecież ustawy jeszcze nie przegłosowano. Zrobiłem takie jakie proponował Feliks.

Prosiłem by zajrzeć do mapy w galerii (to jest ostatnia, którą mam) i podać co jeszcze byście chcieli nanieść i zmienić.

Przecież nie będziemy co chwilę publikować nowej mapy... Aktualizacja będzie co jakiś czas (raz w miesiącu?). 

Chce przy okazji tych granic dokonać innych aktualizacji, a więc czekam na Wasze propozycje...
Planujemy potem w DB zmienić nazwy pewnych pomniejszych miejscowości, będzie to problem potem zmienić?

PS. A Prezydent się zastanawiał czy wzrok mu się nie popsuł. :v
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

Cytat:Planujemy potem w DB zmienić nazwy pewnych pomniejszych miejscowości, będzie to problem potem zmienić?

Nie - możemy to przeprowadzić przy następnej aktualizacji. Chciałbym usankcjonować takie aktualizacja raz na miesiąc...

A tak przy okazji Bajtuś nie zdążył jeszcze wrzucić AIP do infrastruktury, ale nasze lotniska już odtworzyłem na stronie:

AIP cz. 1 - http://www.bialenia.org.pl/?page_id=4369
AIP cz. 2 - http://www.bialenia.org.pl/?page_id=4380

... w części 1 macie Bezngazi, Topolno i Mesjano w DB.
Cytat: Planujemy potem w DB zmienić nazwy pewnych pomniejszych miejscowości, będzie to problem potem zmienić?
Wprawdzie nie jest to uregulowane prawnie, ale chciałbym, żebyście najpierw tę sprawę skonsultowali ze mną. Złota Góra i nazwy pomniejszych miejscowości może nie są istotne, ale te nazwy, które już jakoś zapadły nam w pamięć i wpisały się w narrację powinno IMO pozostać. Ewentualnie będziemy mogli potem zrobić konsultacje społeczne, jeśli nie dojdziemy do porozumienia.
Cytat:PS. A Prezydent się zastanawiał czy wzrok mu się nie popsuł. :v
No co, przynieśliście mi ostatnio do Pałacu Prezydenckiego nie-sclavińską pitę z anatolijskiej złotej pszenicy, która okazała się być jahołdzkim bimbrem, więc wszystko jest możliwe. Wink

Cytat: Prosiłem by zajrzeć do mapy w galerii (to jest ostatnia, którą mam) i podać co jeszcze byście chcieli nanieść i zmienić.
Jeśli chodzi o lenna aktualnych obywateli (na podstawie spisu ze starego forum i własnej pamięci):
  1. Bajtuś Marek: brak lenna.
  2. Dex Ronon: Razorno.
  3. von Lisendorff Thomas: Lisewo (opis położenia)
  4. Sapieha Jan: Żółkiew (opis położenia)
  5. Swarzewski Andrzej: Venomania (na Anatolii, więc nie dotyczy)
  6. Kaniewski Jan: brak lenna
  7. Bartłomiej Demiatycz: wniosek o lenno (na Anatolii) czeka w Pałacu na Twoją opinię, Rononie
  8. Akrypa Ali Sharati: brak lenna
  9. Ali ibn Abi Talib: brak lenna
  10. Ametyst Faradobus: Mechanice Faradobusowskie (na Anatolii)
  11. Piotr Pawłowicz Dostojewski: Germaenia (na Anatolii)
  12. Maria von Primisz (brak lenna)
  13. Feliks Spirkin: Spirkineux (nie wiem gdzie, może Feliks przypomni)
  14. Alberto Carlos de Medici y Zep: Haller (opis położenia)
  15. Leszek Roskohard: brak lenna
  16. Karol Medycejski: Mockeryshire (nie wiem gdzie, może Karol przypomni)
Lenna:

ad. 3 - nie wiedziałem naniosę... dobrze mieć sąsiada.
ad. 4 - opis mało dokładny, ale pokombinuję
ad. 5 - jest na mapie Anatolii, kompletne - tutaj nic nie potrzebuję.
ad. 7 - załatwi się przy aktualizacji mapy Anatolii.
ad.10 - potrzebuję danych do naniesienia.
ad.11 - jak wyżej
ad.13 - Spirkin miał i mniej więcej wiem gdzie, ale on teraz w DB, a oni lenna likwidują.
ad.14 - jest mapka i to robiona wyraźnie przeze mnie - nie ma problemu
ad.16 - brak danych... jak mam uzupełnić to potrzebuję.

Ogólnie to może zainteresowani (poza tymi gdzie sprawa jest jasna czyli 5 i 14) zrobią wycinek z mapy na naniosą granice i miejscowości "specyficzne" nawet byle jak paintem.

Cytat:Wprawdzie nie jest to uregulowane prawnie, ale chciałbym, żebyście najpierw tę sprawę skonsultowali ze mną. Złota Góra i nazwy pomniejszych miejscowości może nie są istotne, ale te nazwy, które już jakoś zapadły nam w pamięć i wpisały się w narrację powinno IMO pozostać. Ewentualnie będziemy mogli potem zrobić konsultacje społeczne, jeśli nie dojdziemy do porozumienia.
Tez jestem zdania żeby nie przesadzać z tymi zmianami nazw... zostały kiedyś nadane przy faktycznych konsultacjach społecznych i proponowałbym to jednak uszanować. Przypomnę, że to obywatele RB wymyślali nazwy miejscowości...

A co do "Żółtej Góry" (bo chyba o nią chodzi?) to mam wątpliwości - bo jest choćby opisana w przypadku kolei: http://www.bialenia.org.pl/?page_id=458

... oraz w przypadku lotniska: http://www.bialenia.org.pl/?page_id=4380

Zmieniać kupę rzeczy dla jakiejś fanaberii to lekka przesada... szanujmy pracę innych. Starajcie się unikać zmian nazw miejscowości, które były używane przy jakiejś wcześniejszej działalności.
Ad.3 - naniosłem - nie wiem czy do końca prawidłowo, ale zrobiłem tak: północna granica to granica mojego lenna, zachodnia to linia siatki mapy dzieląca kwadraty 9 i 10, reszta to wybrzeże.

Ad.4 - naniosłem - okazało się, że granice lenna były tylko wyłączone (zapewne gdy Jan Sapiecha swego czasu opuścił RB).

Ad.14 - naniosłem - sytuacja jak wyżej, granice w były ukryte w wyłączonej warstwie.

Przy czym na mapie lenna są opisane jako "Lenno (nazwa własna)" - nie trzeba będzie zmieniać nazw pochodzących od tytułu właściciela , to można robić na forum czy na stronie.

Przy okazji... jak uaktualnię 2 główne mapy (Wyspa Bialeńska i Anatolia) to możemy zrobić trzecią mapę - taki arkusz, gdzie w innej skali wstawi się mapy szczegółowe wszystkich lenn.

Na razie są dwie uszczegółowione mapy lenn:

[Obrazek: NqXuFwF.jpg]

[Obrazek: PXgWHHR.jpg]
Czy ktoś mi wyjaśni, skąd Mardred von Salvepol-Nova Vita znalazł się na szczycie władzy w Bialenii?
https://bialenia.sarmacja.org/spolecznos...-3269.html
Kiedyś to były kampanie wyborcze, teraz nie ma kampanii wyborczych.
https://wandystan.eu/w/Encyklopedia::Andreterra
Pierwsze słyszę o takim państwie. W ogóle większość z tych państw nie pozostawiła po sobie prawie żadnych śladów, które dotrwałyby do naszych czasów. Ktoś coś pamięta? Może Alija lub Ekscelencja Romański? 
To samo stanie się z wieloma państwami nordackimi i innymi, które my jeszcze dobrze pamiętamy. Ostatnio książę Sarmacji pytał mnie o jakieś linki nt. historii rodu Dostojewskich. Mogłem polecić jedynie poszperanie na naszym starym forum (bo przecież nie na brodryjskim...), chociaż zdaję sobie sprawę, że wywnioskowanie czegoś z porozrzucanych materiałów nie jest łatwe. Wcale dużo czasu nie musi minąć, żeby praktycznie zniknęła pamięć o całym państwie lub dużym rodzie.
Niepodległe Królestwo Podlasia <3
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Użytkownicy przeglądający ten wątek: