Ja napiszę tylko jak skończę kolejny rozdział mojego dzieła o pograniczu polsko-ruskim.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
Na czerwono naniosłem zmiany w stosunku do dotychczasowej ustawy. Potem trzeba będzie jeszcze poprawić statut (do Zgromadzenia chciałbym zgłosić oba akty razem), ale zaczynamy od ustawy, bo Statut się na niej opiera.

Ustawa
o systemie szkolnictwa wyższego
Wolnograd, dnia x maja 2020 r.
Szkolnictwo wyższe w Republice Bialeńskiej stanowi wspólne dobro całego narodu; kieruje się zasadami zawartymi w Konstytucji Republiki Bialeńskiej, a także uniwersalnymi zasadami etyki. Kształcenie służy rozwijaniu wiedzy i umiejętności studentów, a także uczy odpowiedzialności, miłości ojczyzny, poszanowania dla bialeńskiego dziedzictwa cywilizacyjnego oraz dokonań Powstania Marcowego. Uczelnia winna zapewnić każdemu studentowi warunki niezbędne do jego rozwoju, przygotować go do wypełniania obowiązków zawodowych i obywatelskich w oparciu o zasady demokracji, sprawiedliwości społecznej i tolerancji.
Artykuł 1.
1. System szkolnictwa wyższego obejmuje Uniwersytet Bialeński jako jedyną, państwową jednostkę organizacyjną prowadzącą działalność naukowo-dydaktyczną i posiadającą osobowość prawną.
2. Rektor za zgodą Zgromadzenia Narodowego może nadać Zrzeszeniu prawo do tworzenia w ramach Uniwersytetu Bialeńskiego jednostek edukacyjnych.
3. Uniwersytet Bialeński jest uprawniony do nadawania tytułów naukowych. Nadawane są one przez Rektora w drodze zarządzenia.
4. Naukę na Uniwersytecie Bialeńskim może rozpocząć każdy w oparciu o zasady określone przez Uniwersytet.
5. Nauka na Uniwersytecie Bialeńskim jest bezpłatna.
Artykuł 2.
1. Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego powoływany jest przez Prezydenta Republiki Bialeńskiej spośród pracowników naukowych Uniwersytetu na kadencję wynoszącą 6 miesięcy, po uprzednim zasięgnięciu opinii Senatu uczelni.
2. Upoważnia się Prezydenta Republiki Bialeńskiej do odwołania Rektora przed końcem trwania kadencji, po uprzednim zasięgnięciu opinii Senatu uczelni.
3. Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego jest uprawniony do nadawania Uniwersytetowi aktów prawa wewnętrznego w drodze zarządzeń.
Artykuł 3.
1. Senat Uniwersytetu Bialeńskiego jest organem Uniwersytetu uprawnionym do podejmowania uchwał.
2. W skład Senatu wchodzą zatrudnieni lub studiujący na Uniwersytecie:
a/ profesorowie, z wagą głosu 4,
b/ docenci, z wagą głosu 3,
c/ asystenci, z wagą głosu 2,
d/ studenci, z wagą głosu 1.
3. Wysokość wynagrodzeń pracowników uczelni ustala Rektor, po uprzednim zasięgnięciu opinii Senatu uczelni.
Artykuł 4.
1. Tytułami naukowymi są magister, doktor i profesor, przy czym w dziedzinach technicznych tytuł uzupełnia się o słowo inżynier, medycznych — medycyny, a w dziedzinach artystycznych o słowo sztuki.
2. Tytuły naukowe przyznaje Uniwersytet Bialeński w oparciu o ustalone przez siebie zasady.
Artykuł 5.
Prezydent Republiki Bialeńskiej oraz Zgromadzenie Narodowe sprawują kontrolę nad Uniwersytetem Bialeńskim.
Artykuł 6.
1. Ustawa wchodzi w życie z momentem ogłoszenia.
2. Traci moc ustawa o systemie szkolnictwa wyższego z dnia 4 kwietnia 2019 r.
Zmiany, jak widać, niewielkie. Dwukrotne przedłużenie kadencji Rektora, wprowadzenie Senatu (na razie tylko do niewiążącego opiniowania). Właściwie, jeżeli nic więcej nie wymyślimy, to można to będzie zgłosić jako poprawkę do dotychczasowej ustawy.
Zastanawiam się jeszcze nad stworzeniem akademii umiejętności. Byłaby to instytucja kolegialna, nieograniczona do grona naukowców legitymujących się formalnym wirtualnym wykształceniem, ani do Bialeńczyków. Co o tym sądzicie? Czy nie będzie to już za dużo instytucji okołonaukowych w naszym kraju?
Jeszcze profesury, jak widzę, będzie nadawał Uniwersytet, a nie Prezydent.
Ja się z kolei zastanawiam, czy nie zaznaczyć, że w razie potrzeby pełniącym obowiązki Rektora może zostać mianowany ktoś spoza uczelni, ale wtedy np. na 3 miesiące z możliwością przedłużenia.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
(wracam właśnie z posiedzenia w IH PAN onlajn to się mogę wypowiadać na takie wzniosłe tematy)
Drodzy Kuledzy,
w obecnej sytuacji stało się czymś oczywistym, że dla UB rozpoczął się okres przejściowy. Mam nadzieję, że będzie on jak najkrótszy, ale nikt nie jest tego w stanie przewidzieć. Od dawna aktywność naukowa uczelni była ograniczona w 90% do działalności mojej i prof. Swarzewskiego, co teraz staje się jeszcze bardziej wyraźne. Trzeba też powiedzieć wyraźnie, że na ten moment utworzona kilka miesięcy temu Liga Bluszczowa nie spełniła swojego zadania. Szkoda, ale nie ma co nad tym biadolić.
Musimy zastanowić się co robić dalej, jakąś ścieżkę obrać, aby zaktywizować i nieco zreanimować UB. Na pewno przyjęcie nowego statutu może, choć nie jest to gwarancja, być pewnym nowym początkiem. Uniwersytet jest w tym momencie trochę jak chory, który musi zostać poddany operacji: on nie chce tej operacji, ale wie że jest to konieczne. UB musi się odrodzić sam, oczyścić z tej demagogii niepotrzebnej. Mam nadzieję, że znajdzie się kilka osób, które będą w stanie się zaangażować (w różnym charakterze), dzięki czemu obecny kryzys będzie mógł zostać przezwyciężony.
Pozostaje jeszcze kwestia lidera. Ja nigdy nie upierałem się i nie dążyłem do zdobycia berła rektorskiego. Niemniej w ostatnim czasie odbyłem z tow. Prezydentką kilka rozmów, między innymi na temat UB. Jeżeli zatem nie pojawi się kandydat, który będzie miał wolę i chęć pokierować naszą wspólnotą akademicką to wyrażam wstępnie gotowość, aby przejąć na jakiś czas ster.
Ametyst Faradobus
Drogi Kulego,
Myślę, że zmiana dzierżącego berło rektorskie może pozytywnie wpłynąć na rozwój naszej uczelni. Ja ze swojej strony deklaruję dalsze zainteresowanie Uniwersytetem, właściwie v-nauka jest to dla mnie obecnie priorytetowa. Może zorganizujemy zapowiedziane debaty? Trochę ożywiłoby to życie społeczne w naszym kraju, a być może i nie tylko.
Jakby jestem za. W ogóle przepraszam, że zniknąłem z UB i w ogóle z RB na jakiś czas, ale jednak moja magisterka wymaga jeszcze trochę pracy, więc tak jak przewidywałem nie mam aż tak dużo czasu i energii. No niemniej można już zacząć tegować jakiś plan przebudzenia.
Ametyst Faradobus
No to jakiś format tych debat trzeba by przyjąć. Nowa debata co 2-3 tygodnie, temat wybrany w publicznym głosowaniu spośród propozycji zaakceptowanych przez organizatorów? Myślę, że to byłby czas wystarczający, żeby każdy zainteresowany mógł się wypowiedzieć i ustosunkować się do wypowiedzi innych uczestników.
Jeszcze kwestia uczestnictwa i moderacji jest do ustalenia. Idziemy bardziej w konwencję hyde-parkową, czy stricte uniwersytecką?
Ja bym poszedł w stronę hydeparkową - niech ta debata trwa przez te 2-3 tygodnie. Formuła uniwersytecka miałaby sens gdyby one odbywały się w czasie rzeczywistym.
Ametyst Faradobus
To jeszcze wymyślmy jakąś zgrabną nazwę cyklu debat i będzie można rozpocząć wybór tematu pierwszej debaty.
Conversatoria Bialenica/Microsophica?
Ametyst Faradobus
|