Pewnym zagajeniem jest
ten temat.
W każdym razie należałoby stworzyć mundur dla Gwardii Rzeszy zarówno paradny (w stylu "retro"), jak i przede wszystkim ten współczesny, używany przez gwardzistów na co dzień. Zasadniczo tak jak napisałem w pierwotnym temacie - wybór oznak stopni wzorowanych na OSP wymusza przyjęcie bluzy mundurowej z typowym kołnierzem dostosowanym do noszenia koszuli i krawata (kołnierz typu "stójka" jaki zastosowałem w
Gwardii Razorna - odpada, no chyba że zmodyfikujemy stopnie w gwardii).
Generalnie wszelkie bluzy mundurowe są do siebie strasznie podobne... jeżeli pozbawić realowe bluzy mundurowe wszelki elementów wyróżniających to różnice wystąpią tylko w kroju kieszeni. Podstawą jest więc najpierw
ustalenie kolorystyki munduru oraz kroju kieszeni (krój kołnierza jest już wymuszony wcześniej przyjętymi oznaczeniami stopni).
W dalszej części lub równolegle musimy ustalić kwestie nakrycia głowy - krój czapki, beretów czy furażerek... zależnie co wybierzemy. Tutaj mamy też pole do popisu bo godło Rzeszy w przeciwieństwie go godła Bialenii nie jest elementem dokładnie ustalonym. Na bazie przyjętego godła i herbu Rzeszy możemy opracować emblemat Rzeszy stosowany na czapce (berecie itp.). Potem można pokombinować z klamrą pasa oraz wszelkimi innymi elementami - naszywki, noszenie odznaczeń itd.
Tak więc moja propozycja na początek:
1. Ustalmy kolor munduru wyjściowego Gwardii Rzeszy.
2. Ustalmy krój kieszeni... tutaj mogę albo przygotować wzory do wyboru, albo propozycje mogą padać poprzez podanie do jakich realowych kieszeni na bluzach mundurowych mają być podobne.
Będzie to podstawą do dalszych prac i dalszych uzgodnień.