• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
12. Debata tematyczna Umundurowanie Gwardii Rzeszy
Mnie chyba najbardziej przekonują te dwa ostatnie warianty.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
To która? Ta z oryginalnym znakiem czy ta z wersją srebrną? Jak srebrna to wtedy może godło, oryginalnie złote?
Według mnie jest to dobry pomysł.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Ametyst Faradobus napisał(a):Według mnie jest to dobry pomysł.
Też mi się tak wydaje, bo przy niemieckim kroju munduru, to srebrne godło Rzeszy, w zmniejszeniu kojarzyło by się z "tupią główką" Waffen-SS - a takich skojarzeń wolałbym uniknąć. Przedhitlerowska Reichswehra jest OK, ale nawiązań do okresu późniejszego to bym nie chciał.

Czapeczka...

[Obrazek: 3_08_08_20_8_01_41.png]

... i zestawienie z mundurem.

[Obrazek: 3_08_08_20_8_02_33.png]

W tym przypadku jest to mundur (jeszcze niedokończony oczywiście) sierżanta piechoty Gwardii Rzeszy.
Zacząłem kombinować z tym paradnym mundurem... krój pruski z II połowy XIX wieku.

Pickelhauba:

[Obrazek: 3_09_08_20_9_18_47.png]

Mundurek proponuję taki... tylko mam problem z kolorystyką, jakieś propozycje?

[Obrazek: 3_09_08_20_9_17_10.png]
Może jakiś jasny odcień szarości?
Ametyst Faradobus

Ametyst Faradobus napisał(a):Może jakiś jasny odcień szarości?
Wypróbuje kilka wersji kolorystycznych do akceptacji... ale to wieczorem. Przy okazji robiłem sobie wczoraj mundur Marszałka Gwardii Rzeszy i mam taki pomysł by mundury generalskie (brygadier, generał, marszałek) miał jednak purpurowy kołnierz z jakimiś dodatkami, zamiast tych patek na kołnierzu w kolorze munduru jakie będą dla szeregowych, podoficerów i oficerów.

A co myślisz by wzorem armii Chile wprowadzić hełm paradny do munduru "współczesnego"? Takie hełmy są oczywiście, ze zwykłego tworzywa sztucznego - przed niczym nie chronią, ale ładnie się błyszczą i są bardzo lekkie. Kompania honorowa w takich hełmach wygląda lepiej niż w czapkach... moim zdaniem.
Wersje kolorystyczne, do wyboru... oczywiście możliwe też inne i inne zestawienia.

[Obrazek: 3_09_08_20_4_20_39.png]
Jestem za. Tu chodzi o to, abyśmy mieli elementy charakterystyczne.

Co do tych kołnierzy to widziałeś może aktualne mundury paradne armii rosyjskiej (wzorowane zresztą na radzieckich z lat czterdziestych)? Tam każda grupa oficerów ma nieco inne ozdoby na kołnierzy. Może niech znakiem korpusu generalskiego będzie emblemat z liści dębowych?

Co do wersji kolorystycznych to chyba najbardziej odpowiada mi przedostatnia od prawej na dole...
Ametyst Faradobus

Ametyst Faradobus napisał(a):Co do tych kołnierzy to widziałeś może aktualne mundury paradne armii rosyjskiej (wzorowane zresztą na radzieckich z lat czterdziestych)? Tam każda grupa oficerów ma nieco inne ozdoby na kołnierzy. Może niech znakiem korpusu generalskiego będzie emblemat z liści dębowych?
Coś takiego?

[Obrazek: 3_09_08_20_4_49_52.png]

Ametyst Faradobus napisał(a):Co do wersji kolorystycznych to chyba najbardziej odpowiada mi przedostatnia od prawej na dole...
Dokładnie odzwierciedla kolory Rzeszy... to fakt, ale czy aby nie za "pstrokate"? To co pasuje do kroju munduru z początku XIX wieku, niekoniecznie pasuje do takiego z połowy XIX wieku.

Osobiście podoba mi się pierwszy z lewej w górnym rzędzie czyli zielony z białymi wyłogami (ale z żółtymi lub purpurowymi też nie jest moim zdaniem OK), ale granatowy z białym lub jasno-szaroniebieski z purpurą też by mi odpowiadał. Muszę się z tym przespać... Może jeszcze ktoś się w tej materii wypowie?

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości