• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Komisja ds. Audytu Systemu Prawnego Republiki, Praworządności i Sprawiedliwości
Tą Radę to w wypadku jeśli przyjmujemy wersję A, którą przedstawiłem. Bo jeśli przekażemy prawo do pozbawiania obywatelstwa Radzie to wówczas organem odwoławczym powinno być Zgromadzenie. Przemyślcie to.

A co do Regulaminu to jeśli nie ma sprzeciwu to ja bym nawet jutro to zgłosił do Zgromadzenia.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Ja bym się jeszcze chwilę wstrzymał i zastanowił nad sensem warunków udziału w głosowaniu "odpowiedniego" procenta uprawnionych. W mikronacjach, w tym także u nas występuje zjawisko nieaktywnych obywateli, których obywatelstwo polega na zalogowaniu się przez jakiś czas i czasem napisaniu krótkiego posta. Zrozumiałe, że nie wszyscy muszą być aktywni, ale nieaktywni nie powinni, nawet swoją absencją wpływać na funkcjonowanie państwa.

Preanalizowałbym system prawny i usunął warunki liczby/procenta uczestniczących w głosowaniach. Moim zdaniem powinna funkcjonować zasada obliczania tylko głosów osób, które biorą udział w głosowaniu, a nie ilości uprawnionych do głosowania. Jak ktoś nie ma czasu czy chęci na głosowanie to nie powinien tym samym wpływać na działanie państwa.
Tak, ja też o tym myślałem. Nawet na bieżąco pozbawiając obywatelstwa nieaktywnych obywateli nie jesteśmy w stanie nad tym zapanować, więc w naszych warunkach kworum sensu nie ma.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Tylko, że to mamy w Konstytucji:

Artykuł 7.

[Prawodawstwo]

Zgromadzenie Narodowe podejmuje ustawy i uchwały większością zwykłą, należy przez to rozumieć poparcie projektu aktu prawnego przez ponad połowę Obywateli biorących udział w głosowaniu, z zastrzeżeniem, iż większość bezwzględna wymaga oddania głosu przez co najmniej połowę liczby Obywateli, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej. Ustawy i uchwały są podpisywane przez Prezydenta Republiki Bialeńskiej. Szczegółowe zasady funkcjonowania władzy ustawodawczej, a w szczególności czas trwania i sposób przeprowadzania debat i głosowań, określa Regulamin Postępowania Legislacyjnego Republiki Bialeńskiej będący ustawą. Prawo do inicjatywy ustawodawczej przysługuje każdemu Obywatelowi.

Artykuł 19.

Zmiany Konstytucji Republiki Bialeńskiej dokonać może Zgromadzenie Narodowe większością kwalifikowaną dwóch trzecich głosów.
Chyba można za jednym razem znowelizować Konstytucję i regulamin, ale wolę się upewnić.
Ametyst Faradobus

Po kolei:

1) Jeśli chodzi o ustawę o obywatelstwie, to ja osobiście byłbym za tym, żeby obywatelstwo odbierał jednak Prezydent, a Rada była tylko od odwołań.
2) Takich kwestii, jak ograniczanie prawa do głosowania w ZN na pewno nie można regulować na poziomie Regulaminu Postępowania Legislacyjnego, bo to materia konstytucyjna.
3) Usuwanie wymogu kworum jest kontrowersyjne. Ja bym co najwyżej był za jego obniżeniem, ale nie likwidacją.

Ja się zastanawiam nad tym, aby od razu zgłosić poprawkę w kwestii dylematu Prezydent v Rada Republiki już na etapie Zgromadzenia.

A jakie kworum byś proponował?
Ametyst Faradobus

Ja bym w ogóle nie był za jego obniżaniem w wersji optymalnej, ale jeśli już to 4/10 albo 1/3.

Kilka słów podsumowania tej części.

Po pierwsze to jeśli opcja z odbieraniem obywatelstwa przez Radę nie ma tłumów zwolenników to ja rzecz jasna nie będę się upierał i mogę optować za pozostawieniem Prezydentowi tej prerogatywy. Ewentualnie już w Zgromadzeniu ktoś zawsze może zgłosić poprawkę.

Po drugie to zmiana kworum i tak będzie wymagała zmiany konstytucji, a więc i... kworum. Mam nadzieję, że uda się zapędzić do ZN odpowiednią liczbę obywateli. Ja bym optował za kworum czterdziestoprocentowym, które w naszej sytuacji jest realistyczne i daje odpowiednią legitymację.
Ametyst Faradobus

Może na początek proponuję rozstrzygnąć kwestię kworum.

Cytat:
Ustawa o zmianie Konstytucji Republiki Bialeńskiej

Artykuł 1.
Zmianie ulega treść artykułu 7. oraz artykułu 9. Konstytucji Republiki Bialeńskiej.

Artykuł 2.
Artykuł 7. Konstytucji Republiki Bialeńskiej zyskuje brzmienie:

Artykuł 7.

[Prawodawstwo]

Zgromadzenie Narodowe podejmuje ustawy i uchwały większością zwykłą, należy przez to rozumieć poparcie projektu aktu prawnego przez ponad połowę Obywateli biorących udział w głosowaniu, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej. Ustawy i uchwały są podpisywane przez Prezydenta Republiki Bialeńskiej. Szczegółowe zasady funkcjonowania władzy ustawodawczej, a w szczególności czas trwania i sposób przeprowadzania debat i głosowań, określa Regulamin Postępowania Legislacyjnego Republiki Bialeńskiej będący ustawą. Prawo do inicjatywy ustawodawczej przysługuje każdemu Obywatelowi.

Artykuł 3.
Artykuł 19. Konstytucji Republiki Bialeńskiej zyskuje brzmienie:

Artykuł 19.

Zmiany Konstytucji Republiki Bialeńskiej dokonać może Zgromadzenie Narodowe większością dwóch trzecich głosów pod warunkiem, że w głosowaniu weźmie udział co najmniej cztery dziesiąte ogólnej liczby członków Zgromadzenia Narodowego.

Artykuł 4.
Ustawa wchodzi w życie w momencie publikacji.
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości