• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Z. Sprawy organizacyjne Reorganizacja działów
Cicho dziady, nie jesteśmy tu po to aby się wywalać i kłócić.

W przypadku dajmy na to samorządów różnica polega na tym, że one mają swoje miejsce w strukturze państwa, które jest zagwarantowane prawnie. Nawet gdyby w dziale DB nikt nie pisał przez 10 lat to i tak nie da się go usunąć bez zmiany prawa. Co innego tyczy się Strefy Fantastyki, która w założeniu ma być formą "rozrywki w rozrywce", a także NUPIA (a to z tego względu, że tego miejsca na forum nie gwarantuje im np umowa bilateralna).

Co do układu działów w samorządach to jeszcze raz podkreślam: jest to ich wewnętrzna sprawa i np w przypadku Dżamahiriji jako admin uważam się w tej kwestii wyłączenie za wykonawcę woli LKD i mieszkańców.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Ametyst Faradobus napisał(a):Nawet gdyby w dziale DB nikt nie pisał przez 10 lat to i tak nie da się go usunąć bez zmiany prawa.
Fakt.

Ametyst Faradobus napisał(a):Co do układu działów w samorządach to jeszcze raz podkreślam: jest to ich wewnętrzna sprawa
I też jestem tego zdania... Rzesza nie miesza się w organizację działu DB, to i nie powinno też być odwrotnie. Bo tutaj jak na razie jakieś "ale" do organizacji działu Rzeszy mają osobniki, które nijak z Rzeszą nic wspólnego nie mają. Niech sobie organizują DB... no tak, zapomniałem, że im się nie za bardzo chce... no, ale prawo wymusza istnienie tego regionu, choć jest kompletnie nieaktywny.
Nawet jeśli jest nieaktywny to daje nam pewien punkt odniesienia. DB jako pochłonięty anarchią region gdzieś na północy daje nam więcej pożytku niż puste piksele, których nam w Rzeszy nawet by się nie chciało zagospodarowywać. Taka trochę Sahara Zachodnia. Kiedy raz byłem sobie na dworcu autobusowym w Marakeszu to widziałem, że choć to nie do końca Maroko to jednak marokańskie autobusy tam jeżdżą (kolega to nawet tam raz pojechał). Z Dżamahiriją jest podobnie: cholera wie co tam się dzieje, ale oficjalnie ja tam też jestem prezydentem.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

>1. Strefa Fantastyki - ja co prawda od początku nie byłem zainteresowany tą formą działalności, więc mogę tu być mało obiektywny, ale do tej pory dzieje się tam niewiele i trzy działu zgrupowane w jedną kategorię służą de facto jednej osobie. Jeżeli jest wola, aby to utrzymać to ja nie będę naciskał. Może zamiast trzech działów wystarczy poddział w Szpitalu Psychiatrycznym?

Do Psychiatryka.

>2. Dział NUPIA - w sumie to więcej napisaliśmy tam my niż Pel i Apache, którzy wpadli i zniknęli. Teraz te ich działy są takie nieco ni z gruchy ni z pietruchy. Może warto by je czasowo przenieść do archiwum z powiadomieniem zainteresowanych, a w razie potrzeby po prostu je przywrócimy?

Jeszcze trochę zostawić, a jak nic nie będzie, to do archiwum.

>3. Stowarzyszenia - póki co działa jedno. Może połączyć ten dział ze związkami wyznaniowymi albo z partiami?

Połączyć wszystko.

>4. Teraz w gruncie rzeczy sprawa wewnętrzna Rzeszy, ale wolę poruszyć ją tutaj: Iwan i Thomas jako przedstawiciele emigracji brodryjskiej proszą o wydzielenie Anatolii Brodryjskiej, co z jednej strony jest nieco dziwne, bo ona nadal jest po prostu lennem, ale z drugiej strony mamy precedens w postaci Półwyspu Lisewskiego. Moją alternatywną propozycją jest poddział w dziale stowarzyszeń na wzór Stowarzyszenia Inteligencji Suderlandzkiej. Potencjalny rząd emigracyjny Republiki Brodrii będzie w gruncie rzeczy organizacją polityczną działającą w Republice Bialeńskiej.

Nic nie zmieniać.
Co do Strefy Fantastyki to może ograniczmy ją do jednego działu?

Dział NUPIA niech sobie pobędzie jeszcze do końca roku. Jeśli nikt się tam nie zadomowi to go zarchiwizuję. Natomiast co do stowarzyszeń to też się zastanawiałem, aby związki wyznaniowe, stowarzyszenia i partie wrzucić do jednego. Ile tego w sumie jest tak naprawdę?
Ametyst Faradobus

Nie stawiam przeszkód.
Są narzekania na działozę, więc może wrócimy do tematu. Też miałem ostatnio sytuację, gdzie pokazywałem komuś Bialenię i ta osoba miała problem z ogarnięciem tak rozbudowanego forum jak nasze.

Ode mnie taka kompromisowa propozycja:

- Strefa Fantastyki jako jeden dział w Życiu w Bialenii albo w Instytucjach
- Zgrupowanie razem stowarzyszeń, związków wyznaniowych i partii + archiwizacja nieaktywnych
- Dział NUPIA przenieść do stowarzyszeń albo samorządów, ewentualnie zarchiwizować do czasu powrotu zainteresowanych
Ametyst Faradobus

Jak dla mnie... strefa fantastyki - jak najbardziej, nie sprawdziło się zbytnio, w zasadzie nawet można do archiwum, ale niech będzie... dajmy jeszcze szansę - Życie w Bialenii. Stowarzyszenia podobnie, jednak zostawiłbym dział NUPIA, udzieliliśmy im miejsca, a to odrębny kraj - niech sobie pozostanie na dole Forum... ponoć moje obywatelstwo nie wygasło, to postaram się coś tam robić regularnie.

Do działu wszelakich organizacji wrzuciłbym również Bialeński Związek Sportowy, a dział Listy przebojów podpiąłbym pod Życie w Bialenii.
Co do NUPIA to trzymam za słowo.

Jutro zajmę się tym remanentem czy tam remontem.
Ametyst Faradobus

Ametyst Faradobus napisał(a):Co do NUPIA to trzymam za słowo.
Po prostu na początek rozpocznę odbudowę SZ NUPIA... mam zapisane dane jakie były i czym dysponowały, to regularnie będzie się tam to pojawiało.

Miałem tam też prywatne wyspy... taki malutki, wręcz mikroskopijny archipelag, też powinienem to odnaleźć w moich dawnych zapisach, gdzie na jakiejś dawnej płytce CD. A więc na początek coś będzie do roboty.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości