Wysoki Sejmie,
już od jakiegoś czasu toczona jest zakulisowa dyskusja, do której pretekstem była chęć utworzenia przez Iana Petersona "republikańskiego" organizmu na bazie lenna. W jej toku wyróżniliśmy dwie kwestie, którymi warto by się zająć na forum Sejmu: republikańskie ekwiwalenty tytułów lennych oraz wspólnoty lenn i wolnych miast (roboczo nazwane "stanami"). Pierwsze zagadnienie jest o tyle proste, że rozwiązaniem może być jedna decyzja moja jako Lwa Wolnogradu, a ja jak wiadomo jestem w tym temacie bardzo elastyczny (bądź co bądź jako autor pomysłu z "ekwiwalentami" tytułów). Z kolei "ponadlenna" forma współpracy poniekąd już istnieje - jest to Półwysep Lisewski - więc mowa może być co najwyżej o wprowadzeniu prawnych regulacji.
W tym momencie pragnę oddać głos Ianowi - nieformalnemu inicjatorowi naszej debaty.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
Szanowni,
w toku dotychczasowej dyskusji wyłoniło się kilka zagadnień, które wypadałoby omówić, aby ostatecznie ustalić wspólne stanowisko.
1) Nazwy lenn
W tym przypadku w zasadzie mamy gotową listę nazw "republikańskich", które moglibyśmy wprowadzić i które mogłyby stanowić dla zainteresowanych lenników alternatywę do obowiązujących tytułów szlacheckich. Poniżej przedstawiam listę:
- społeczność,
- gmina,
- kanton,
- powiat,
- okręg,
- województwo,
- departament,
- prowincja,
- republika lenna.
W pierwotnej wersji pomiędzy prowincją a republiką był jeszcze stan, ale wobec planów oddzielenia stanu od standardowych nazw dla lenn, usunąłem go z tej listy.
2) Nazwy tytułów lenników
Tutaj nie mamy gotowej listy. Trzeba ją ustalić w oparciu o ostateczną wersję nazw lenn. Dotychczas jako propozycje dla "republikańskich" tytułów lenników pojawiły się takie tytuły jak:
- mer,
- podprefekt,
- prefekt,
- gubernator,
- gubernator generalny.
Ustaliliśmy wspólnie, żeby te ciekawiej brzmiące nazwy zostawić "na koniec" w związku z tym, że będąc względnie aktywnym pierwsze tytuły można dosyć szybko "ominąć".
Ronon zaproponował taki podział (według schematu tytuł szlachecki - tytuł republikański):
- kniaź - Podprefekt,
- wielki kniaź - Prefekt,
- grand - Wicegubernator,
-par - Gubernator,
- elektor - Gubernator Generalny,
- katechon - (moja propozycja) Kanclerz.
Do zapełnienia pozostały nam zatem takie tytuły szlacheckie jak (idąc od najniższego):
- szlachcic,
- baron,
- wicehrabia,
- hrabia,
- margrabia,
- lord.
Czy macie jakieś pomysły?
3) Utworzenie stanów
Prawdę powiedziawszy, to nie jestem przekonany do tego pomysłu. Dlatego też proponuję, aby w tym zakresie wypowiedział się i rozwinął swoją koncepcję jej twórca - Ronon.
Od razu w tym miejscu zadam od siebie pytanie - co miałoby wynikać z nadania związkowi, np. lenna i wolnego miasta statusu stanu?
Cytat: W pierwotnej wersji pomiędzy prowincją a republiką był jeszcze stan, ale wobec planów oddzielenia stanu od standardowych nazw dla lenn, usunąłem go z tej listy.
No wiesz, jeszcze nie ustaliliśmy jak te "stany" będą się ostatecznie nazywały.
Cytat:Do zapełnienia pozostały nam zatem takie tytuły szlacheckie jak (idąc od najniższego):
- szlachcic,
- baron,
- wicehrabia,
- hrabia,
- margrabia,
- lord.
Jeżeli o mnie chodzi to ja nie uważam, że każdy tytuł powinien mieć swój odpowiednik w każdym systemie. Zwłaszcza, że te pierwsze, jak już Ronon kiedyś powiedział, przeskakuje się dosyć szybko.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
Cytat: W pierwotnej wersji pomiędzy prowincją a republiką był jeszcze stan, ale wobec planów oddzielenia stanu od standardowych nazw dla lenn, usunąłem go z tej listy.
No wiesz, jeszcze nie ustaliliśmy jak te "stany" będą się ostatecznie nazywały.
Cytat:Do zapełnienia pozostały nam zatem takie tytuły szlacheckie jak (idąc od najniższego):
- szlachcic,
- baron,
- wicehrabia,
- hrabia,
- margrabia,
- lord.
Jeżeli o mnie chodzi to ja nie uważam, że każdy tytuł powinien mieć swój odpowiednik w każdym systemie. Zwłaszcza, że te pierwsze, jak już Ronon kiedyś powiedział, przeskakuje się dosyć szybko.
Cytat: Od razu w tym miejscu zadam od siebie pytanie - co miałoby wynikać z nadania związkowi, np. lenna i wolnego miasta statusu stanu?
Ja myślę, że tak jak w przypadku Półwyspu Lisewskiego byłby to na pewno osobny poddział w ramach Rzeszy.
Ametyst Faradobus
16-03-2021 19:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-03-2021 19:31 przez Ronon Dex.)
Ian Peterson napisał(a):Prawdę powiedziawszy, to nie jestem przekonany do tego pomysłu. Dlatego też proponuję, aby w tym zakresie wypowiedział się i rozwinął swoją koncepcję jej twórca - Ronon.
Od razu w tym miejscu zadam od siebie pytanie - co miałoby wynikać z nadania związkowi, np. lenna i wolnego miasta statusu stanu? Na wstępie powiem, że określenie "stan" tratuje jako "robocze", padła tutaj ta nazwa i na razie możemy się na niej opierać. Co do możliwości takich związków wolnych miast i lenn to moim zdaniem ma to sens o tyle, że przy niewielkiej grupie aktywnych obywateli można jednocześnie "zagospodarować" więcej... miasto i lenno tworzące jakiś związek, to już dwa elementy działające aktywnie na forum. Oczywiście zero przymusu... to tylko pomysł dla chętnych, tak jak w przypadku Półwyspu Lisewskiego, tworzącego jakąś wspólnotę ziem i miast. Raczej optuję za taką możliwością, a nie za wymuszaniem takich związków. Wg mnie chętni powinni mieć taką możliwość i tyle... a jeśli taka możliwość będzie to można jakoś to nazwać i z grubsza ubrać w formalności na szczeblu Rzeszy. Ale i tak inicjatywa musi być oddolna... jeśli takowa jest to czemu by nie dać takiej możliwości?
Ja jako Lew deklaruję oczywiście swoje wsparcie dla tej inicjatywy.
Ametyst Faradobus
Nieśmiało przypominam o trwającej dyskusji.
Ametyst Faradobus
31-03-2021 12:05
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-03-2021 12:05 przez Ametyst Faradobus.)
To jak ma się sprawa? Ja w każdej chwili mogę wprowadzić zaproponowane ekwiwalenty i ewentualnie później je zmienić. To nie jest problem. Zresztą działając metodą faktów dokonanych zacząłem je już stosować w Rejestrze Rzeszy.
Ametyst Faradobus
Ametyst Faradobu napisał(a):To jak ma się sprawa? Ja w każdej chwili mogę wprowadzić zaproponowane ekwiwalenty i ewentualnie później je zmienić. To nie jest problem. Zresztą działając metodą faktów dokonanych zacząłem je już stosować w Rejestrze Rzeszy. Jeśli chodzi o ekwiwalenty tytułów, to zawsze można je po prostu wprowadzić, decyzją Rzeszy... w uprawnieniach nic się nie zmienia, tylko tytuł ma inną nazwę.
Jeśli chodzi o "stany" czy jak to tam nazwiemy... to w sumie też można to wprowadzić decyzją Sejmu Rzeszy. Przecież nie musi do tego być zmieniane prawo RB, bo w materii regionów jest bardzo ograniczone. Lew może wymyślić jakikolwiek podział terytorialny Rzeszy, Sejm to "klepnie" i możemy mieć taki wewnętrzny podział Rzeszy. Prawo państwowe określa tylko podział ogólny (Rzesza i Dżamahirija), wewnętrzne podziały regionów są w gestii władz regionów.
Osobiście optuję za tymi "stanami" (czy jak to tam nazwiemy) o ile oddolnie jest taka chęć współpracy kilku elementów Rzeszy. Sądzę, że Półwysep Lisewski by na to poszedł... czy inni - tego nie wiem, ale to indywidualna decyzja oraz wola Lwa by to zatwierdził.
Jeśli będzie potrzeba to mogę napisać projekt ustawy i przyjmiemy go jeszcze w trakcie tej debaty.
Ametyst Faradobus
|