• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Debata wyborcza?
Póki co zgłosiło się czterech kandydatów - trzech z Bialeńskiej Partii Demokratycznej oraz Piotr Pawłow, inicjator Kadetów Bialenii. 
Pomyślałem, by przeprowadzić debatę wyborczą. Czy kandydaci są zainteresowani? Może ktoś planuje jeszcze się zgłosić? 
I jeszcze jedna kwestia - czy ktoś bezstronny chciałby poprowadzić debatę? Jeśli nikt się nie zgłosi, to zbierzemy pytania od obywateli przed debatą i przedstawimy ich listę.
Oczywiście nie planuję debaty w czasie rzeczywistym, bo nikt z nas nie ma czasu na warowanie przed komputerem. Myślę, że najlepiej byłoby podzielić pytania na trzy części i zadać je w odstępie czasowym.
Stawię się na Debacie. To dość dziwne, że przedstawiciel Cerkwi Chrześcijańskiej ubiega się o miejsce w Radzie Republiki. Wink 
[Obrazek: FlYScNM.png]
Ależ proszę tylko jakie pytania?
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Chętnych do poprowadzenia debaty póki co nie ma. Zbierzmy więc pytania od obywateli, a potem kandydaci będą mogli na nie odpowiedź. Na zachętę pytania ode mnie:
- Rada Republiki jest obecnie przede wszystkim organem sądowniczym. Jaka jest znajomość prawa u Kandydatów? Czy Kandydaci czują się na sile, by orzekać?
- Rada Republiki dysponuje prawem weta. Jakie ustawy Zgromadzenia Narodowego Kandydaci byliby gotowi zawetować?
- Czy Kandydaci planują składać projekty niewiążących uchwał w jakichś sprawach? Jeśli tak, to w jakich?
- Jaka jest szansa, że Kandydaci przez całą czteromiesięczną kadencję będą aktywni?
Czy kandydaci wolą łyżkę czy widelec?
Czy kandydaci mają ambicje by zostać przewodniczącymi RR?
Tak jak można było się tego spodziewać, zainteresowanie tą debatą jest nikłe. Wynika to z kilku czynników:
1/ Wiadomo, że BPD będzie miało większość.
2/ Nikt nie przedstawił programu jakichkolwiek zmian w Bialenii.
oraz, być może,
3/ Rada Republiki ma zbyt nikłe kompetencje. 

W zależności od tego, czy uznajemy trzeci punkt, zależy program naprawczy. Zasadniczym problemem jest: czy Bialenia w swoim obecnym składzie personalnym może mieć aktywne życie polityczne? Powszechne wybory do RR miały stać się próbą odpowiedzi na to pytanie. Odpowiedź jest generalnie negatywna - ale być może pytanie to wybrzmiało w niedostateczny sposób i będzie należało zadać je w przyszłości głośniej. 

Proponuję, by chętni Kandydaci już przeszli do odpowiadania na pytania.
Cytat:Rada Republiki jest obecnie przede wszystkim organem sądowniczym. Jaka jest znajomość prawa u Kandydatów? Czy Kandydaci czują się na sile, by orzekać?

Mogę zrobić, napisać pismo, ja napiszę pismo do sądu, do Rady Republiki. Gdyż jestem prawnikiem, znam się na przepisach i tak dalej. Prowadzę własną kancelarię spraw zagranicznych. Kolega prawnik-adwokat Karol się podpisze i mi zawsze doradzi w sprawach formalnych. Poza tym interesuję się prawem, często drukuję sobie ustawy, a niektóre z nich sam napisałem. Sądzę, że ten ostatni czynnik sprawa, że mogę się uznać za osobę przydatną i w jakimś tam stopniu kompetentną.

Cytat:Rada Republiki dysponuje prawem weta. Jakie ustawy Zgromadzenia Narodowego Kandydaci byliby gotowi zawetować?

Takie, które zagrażać będą dobru Republiki. W ostatnich latach nie zaistniała jednak taka potrzeba i oby nigdy nie zaistniała.

Cytat:Czy Kandydaci planują składać projekty niewiążących uchwał w jakichś sprawach? Jeśli tak, to w jakich?

Uważam, że Rada Republiki mogłaby wypowiadać się w sprawach sporów dotykających nasze społeczeństwo, a także przypominać o niektórych rocznicach, które nie posiadają statusu ustawowego święta narodowego. Do tego dochodzą oczywiście nadania dla urzędującego prezydenta.

Cytat:Jaka jest szansa, że Kandydaci przez całą czteromiesięczną kadencję będą aktywni?

Jest możliwe.

Cytat: Czy kandydaci wolą łyżkę czy widelec?

Szczerze mówiąc to jem głównie pałeczkami.

Cytat:Czy kandydaci mają ambicje by zostać przewodniczącymi RR?

Obym nie musiał, ale kiedy wzywa Bialenia moim honorem jest biurokracja.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
(05-12-2021 21:24)Ametyst Faradobus napisał(a): Takie, które zagrażać będą dobru Republiki. W ostatnich latach nie zaistniała jednak taka potrzeba i oby nigdy nie zaistniała.
Jakie na przykład?
(05-12-2021 21:24)Ametyst Faradobus napisał(a): Uważam, że Rada Republiki mogłaby wypowiadać się w sprawach sporów dotykających nasze społeczeństwo
I to jest bardzo dobry pomysł! Będziemy mogli wypożyczyć Radę Republiki Brodryjczykom, żeby im rozwiązała spór? Wink
- Rada Republiki jest obecnie przede wszystkim organem sądowniczym. Jaka jest znajomość prawa u Kandydatów? Czy Kandydaci czują się na sile, by orzekać?

Proszę mi zadać dowolne pytanie z Prawa Bialeńskiego, to chyba będzie najlepszy dowód na temat mojej znajomości. Tak czuję się na sile, jest to odpowiedzialna funkcja, a takie funkcje bardzo często trafiają w ręce osób, które przymykają oczy na wiele spraw, ale nie ja.

- Rada Republiki dysponuje prawem weta. Jakie ustawy Zgromadzenia Narodowego Kandydaci byliby gotowi zawetować?

Przede wszystkim ustawy, które nie są zgodne z prawem bialeńskim oraz wszystkie poprawki, które mogą być uznane za niestosowne. Zawetowałbym także wszelkie próby zmiany symboli państwowych, które nie mają jakiegoś głębszego sensu, a są wymysłem aktualnie rządzącej zgrai "superbohaterów". 

- Czy Kandydaci planują składać projekty niewiążących uchwał w jakichś sprawach? Jeśli tak, to w jakich?

Na chwilę obecną nie widzę takiej potrzeby.

- Jaka jest szansa, że Kandydaci przez całą czteromiesięczną kadencję będą aktywni?

Na pewno będę aktywny przez całą swoją kadencję, ponieważ trzeba dopełniać wszystkie powierzone funkcje od początku do końca.

Edit:

- Czy kandydaci wolą łyżkę czy widelec?

Osobiście preferuję łyżkę.

- Czy kandydaci mają ambicje by zostać przewodniczącymi RR? 

Nie, nie interesuje mnie przewodniczenie czymkolwiek na chwilę obecną, ponieważ mam swoje własne problemy, które muszę rozwiązać.
[Obrazek: FlYScNM.png]
(03-12-2021 21:26)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Rada Republiki jest obecnie przede wszystkim organem sądowniczym. Jaka jest znajomość prawa u Kandydatów? Czy Kandydaci czują się na sile, by orzekać?
No cóż... prawnikiem nie jestem, ale w realu kilka moich działalności wymaga znajomości aktów prawnych - nie mam problemu z rozumieniem prawa itp.

(03-12-2021 21:26)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Rada Republiki dysponuje prawem weta. Jakie ustawy Zgromadzenia Narodowego Kandydaci byliby gotowi zawetować?
Podobnie jak przemówca... nie bardzo mam co dodać.

(03-12-2021 21:26)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Czy Kandydaci planują składać projekty niewiążących uchwał w jakichś sprawach? Jeśli tak, to w jakich?
Znowu niewiele mam do dodania po przemówcy. Choć bardziej bym się skupił na inicjatywach legoslacyjnych - bo wrzucając Biuletyn Ustaw na stronę zauważyłem, ze warto pewne sprawy uporządkować i uprościć.

(03-12-2021 21:26)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Jaka jest szansa, że Kandydaci przez całą czteromiesięczną kadencję będą aktywni?
W moim przypadku - takie same jak dotychczas.

(03-12-2021 21:42)Joahim-von-R napisał(a): Czy kandydaci wolą łyżkę czy widelec?
Osobiście najbardziej lubię noże...

(03-12-2021 21:42)Joahim-von-R napisał(a): Czy kandydaci mają ambicje by zostać przewodniczącymi RR?
Mógłbym się tego podjąć - jak nie będzie lepszego kandydata. Okaże się to po wyborach... nie zamierzam uchylać się od obowiązków, ale też wpychać się przed kogoś kto będzie to robił lepiej.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości