Póki co zgłosiło się czterech kandydatów - trzech z Bialeńskiej Partii Demokratycznej oraz Piotr Pawłow, inicjator Kadetów Bialenii.
Pomyślałem, by przeprowadzić debatę wyborczą. Czy kandydaci są zainteresowani? Może ktoś planuje jeszcze się zgłosić?
I jeszcze jedna kwestia - czy ktoś bezstronny chciałby poprowadzić debatę? Jeśli nikt się nie zgłosi, to zbierzemy pytania od obywateli przed debatą i przedstawimy ich listę.
Oczywiście nie planuję debaty w czasie rzeczywistym, bo nikt z nas nie ma czasu na warowanie przed komputerem. Myślę, że najlepiej byłoby podzielić pytania na trzy części i zadać je w odstępie czasowym.
Stawię się na Debacie. To dość dziwne, że przedstawiciel Cerkwi Chrześcijańskiej ubiega się o miejsce w Radzie Republiki.
Ależ proszę tylko jakie pytania?
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
Chętnych do poprowadzenia debaty póki co nie ma. Zbierzmy więc pytania od obywateli, a potem kandydaci będą mogli na nie odpowiedź. Na zachętę pytania ode mnie:
- Rada Republiki jest obecnie przede wszystkim organem sądowniczym. Jaka jest znajomość prawa u Kandydatów? Czy Kandydaci czują się na sile, by orzekać?
- Rada Republiki dysponuje prawem weta. Jakie ustawy Zgromadzenia Narodowego Kandydaci byliby gotowi zawetować?
- Czy Kandydaci planują składać projekty niewiążących uchwał w jakichś sprawach? Jeśli tak, to w jakich?
- Jaka jest szansa, że Kandydaci przez całą czteromiesięczną kadencję będą aktywni?
03-12-2021 21:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-12-2021 21:42 przez Joahim-von-R.)
Czy kandydaci wolą łyżkę czy widelec?
Czy kandydaci mają ambicje by zostać przewodniczącymi RR?
05-12-2021 21:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-12-2021 21:12 przez Andrzej Płatonowicz Ordyński.)
Tak jak można było się tego spodziewać, zainteresowanie tą debatą jest nikłe. Wynika to z kilku czynników:
1/ Wiadomo, że BPD będzie miało większość.
2/ Nikt nie przedstawił programu jakichkolwiek zmian w Bialenii.
oraz, być może,
3/ Rada Republiki ma zbyt nikłe kompetencje.
W zależności od tego, czy uznajemy trzeci punkt, zależy program naprawczy. Zasadniczym problemem jest: czy Bialenia w swoim obecnym składzie personalnym może mieć aktywne życie polityczne? Powszechne wybory do RR miały stać się próbą odpowiedzi na to pytanie. Odpowiedź jest generalnie negatywna - ale być może pytanie to wybrzmiało w niedostateczny sposób i będzie należało zadać je w przyszłości głośniej.
Proponuję, by chętni Kandydaci już przeszli do odpowiadania na pytania.
Cytat:Rada Republiki jest obecnie przede wszystkim organem sądowniczym. Jaka jest znajomość prawa u Kandydatów? Czy Kandydaci czują się na sile, by orzekać?
Mogę zrobić, napisać pismo, ja napiszę pismo do sądu, do Rady Republiki. Gdyż jestem prawnikiem, znam się na przepisach i tak dalej. Prowadzę własną kancelarię spraw zagranicznych. Kolega prawnik-adwokat Karol się podpisze i mi zawsze doradzi w sprawach formalnych. Poza tym interesuję się prawem, często drukuję sobie ustawy, a niektóre z nich sam napisałem. Sądzę, że ten ostatni czynnik sprawa, że mogę się uznać za osobę przydatną i w jakimś tam stopniu kompetentną.
Cytat:Rada Republiki dysponuje prawem weta. Jakie ustawy Zgromadzenia Narodowego Kandydaci byliby gotowi zawetować?
Takie, które zagrażać będą dobru Republiki. W ostatnich latach nie zaistniała jednak taka potrzeba i oby nigdy nie zaistniała.
Cytat:Czy Kandydaci planują składać projekty niewiążących uchwał w jakichś sprawach? Jeśli tak, to w jakich?
Uważam, że Rada Republiki mogłaby wypowiadać się w sprawach sporów dotykających nasze społeczeństwo, a także przypominać o niektórych rocznicach, które nie posiadają statusu ustawowego święta narodowego. Do tego dochodzą oczywiście nadania dla urzędującego prezydenta.
Cytat:Jaka jest szansa, że Kandydaci przez całą czteromiesięczną kadencję będą aktywni?
Jest możliwe.
Cytat: Czy kandydaci wolą łyżkę czy widelec?
Szczerze mówiąc to jem głównie pałeczkami.
Cytat:Czy kandydaci mają ambicje by zostać przewodniczącymi RR?
Obym nie musiał, ale kiedy wzywa Bialenia moim honorem jest biurokracja.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
(05-12-2021 21:24)Ametyst Faradobus napisał(a): Takie, które zagrażać będą dobru Republiki. W ostatnich latach nie zaistniała jednak taka potrzeba i oby nigdy nie zaistniała. Jakie na przykład?
(05-12-2021 21:24)Ametyst Faradobus napisał(a): Uważam, że Rada Republiki mogłaby wypowiadać się w sprawach sporów dotykających nasze społeczeństwo I to jest bardzo dobry pomysł! Będziemy mogli wypożyczyć Radę Republiki Brodryjczykom, żeby im rozwiązała spór?
05-12-2021 21:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-12-2021 21:31 przez Piotr Romanow.)
- Rada Republiki jest obecnie przede wszystkim organem sądowniczym. Jaka jest znajomość prawa u Kandydatów? Czy Kandydaci czują się na sile, by orzekać?
Proszę mi zadać dowolne pytanie z Prawa Bialeńskiego, to chyba będzie najlepszy dowód na temat mojej znajomości. Tak czuję się na sile, jest to odpowiedzialna funkcja, a takie funkcje bardzo często trafiają w ręce osób, które przymykają oczy na wiele spraw, ale nie ja.
- Rada Republiki dysponuje prawem weta. Jakie ustawy Zgromadzenia Narodowego Kandydaci byliby gotowi zawetować?
Przede wszystkim ustawy, które nie są zgodne z prawem bialeńskim oraz wszystkie poprawki, które mogą być uznane za niestosowne. Zawetowałbym także wszelkie próby zmiany symboli państwowych, które nie mają jakiegoś głębszego sensu, a są wymysłem aktualnie rządzącej zgrai "superbohaterów".
- Czy Kandydaci planują składać projekty niewiążących uchwał w jakichś sprawach? Jeśli tak, to w jakich?
Na chwilę obecną nie widzę takiej potrzeby.
- Jaka jest szansa, że Kandydaci przez całą czteromiesięczną kadencję będą aktywni?
Na pewno będę aktywny przez całą swoją kadencję, ponieważ trzeba dopełniać wszystkie powierzone funkcje od początku do końca.
Edit:
- Czy kandydaci wolą łyżkę czy widelec?
Osobiście preferuję łyżkę.
- Czy kandydaci mają ambicje by zostać przewodniczącymi RR?
Nie, nie interesuje mnie przewodniczenie czymkolwiek na chwilę obecną, ponieważ mam swoje własne problemy, które muszę rozwiązać.
05-12-2021 21:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-12-2021 21:34 przez Ronon Dex.)
(03-12-2021 21:26)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Rada Republiki jest obecnie przede wszystkim organem sądowniczym. Jaka jest znajomość prawa u Kandydatów? Czy Kandydaci czują się na sile, by orzekać? No cóż... prawnikiem nie jestem, ale w realu kilka moich działalności wymaga znajomości aktów prawnych - nie mam problemu z rozumieniem prawa itp.
(03-12-2021 21:26)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Rada Republiki dysponuje prawem weta. Jakie ustawy Zgromadzenia Narodowego Kandydaci byliby gotowi zawetować? Podobnie jak przemówca... nie bardzo mam co dodać.
(03-12-2021 21:26)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Czy Kandydaci planują składać projekty niewiążących uchwał w jakichś sprawach? Jeśli tak, to w jakich? Znowu niewiele mam do dodania po przemówcy. Choć bardziej bym się skupił na inicjatywach legoslacyjnych - bo wrzucając Biuletyn Ustaw na stronę zauważyłem, ze warto pewne sprawy uporządkować i uprościć.
(03-12-2021 21:26)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Jaka jest szansa, że Kandydaci przez całą czteromiesięczną kadencję będą aktywni? W moim przypadku - takie same jak dotychczas.
(03-12-2021 21:42)Joahim-von-R napisał(a): Czy kandydaci wolą łyżkę czy widelec? Osobiście najbardziej lubię noże...
(03-12-2021 21:42)Joahim-von-R napisał(a): Czy kandydaci mają ambicje by zostać przewodniczącymi RR? Mógłbym się tego podjąć - jak nie będzie lepszego kandydata. Okaże się to po wyborach... nie zamierzam uchylać się od obowiązków, ale też wpychać się przed kogoś kto będzie to robił lepiej.
|