• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konsultacje w sprawie zmian prawnych związanych ze zmianą Konstytucji.
Szanowni Koledzy... głosujemy obecnie nad zmianą Konstytucji i choć głosowanie potrwa do poniedziałku to z oddanych głosów już widać, że zmiany staną się faktem. Można zatem zacząć przygotowywać zmiany w prawie, które będą konieczne w związku z przeniesieniem pewnych spraw z Konstytucji na akty prawne niższego rzędu.

Jak rozumiem Ametyst napisze nową ustawę o Rzeszy Bialeńskiej, bo obecna ustawa dotyczy zarówno Rzeszy, jak Dżamahiriji. Z chwilą gdy nową ustawę przyjmiemy to z automatu straci moc dotychczasowa, a więc w sumie Dżamahirija przestanie istnieć. Warto więc zastanowić się nad aktem prawnym dla Bialenii Północnej.

Przy czym ponieważ znowelizowana Konstytucja ceduje wiele kwestii związanych z regionami na prawa lokalne, to moim zdaniem nie ma potrzeby tworzenia jakiś rozbudowanych ustaw w tym zakresie. Moim zdaniem wystarczą bardzo ogólne - określające w zasadzie nazwę regionu, sposób sprawowania władzy (na zasadzie jaki organ to robi - a on już sobie wyda stosowane prawa lokalne) oraz zasięg terytorialny.

Innych kwestii regionów bym nie zapisywał ustawowo - niech pozostałe kwestie rozstrzyga prawo lokalne, nie będzie trzeba robić "sraczki legislacyjnej" przy chęci jakiś zmian itd.

Oczywiście ze swojej strony dostosuję ustawę o gwardiach regionów do nowej sytuacji, ale to zasadniczo kosmetyka będzie, zresztą przy okazji to znacząco uproszczę i sceduję na umowy pomiędzy regionami, a Siłami Zbrojnymi RB. Tutaj nie bardzo jest co konsultować.

Natomiast musimy się zastanowić nad kwestią Regulaminu Legislacyjnego ZN, bo tutaj zmiany będą spore - w związku z tym, że Konstytucja ceduje na ten akt prawny w zasadzie większość spraw związanych z funkcjonowaniem ZN i legislacją.

To może na początek kwestia członkostwa w ZN...

W znowelizowanej Konstytucji członkostwo w ZN jest prawem aktywnego obywatela... a nie jest narzucane obligatoryjnie. W związku z tym proponuje by jeden z artykułów (na razie rozpatrzmy zapisy osobno, a potem je ubierzemy w całość, kolejność i numerację) brzmiał następująco:

Artykuł X

1. Członkiem Zgromadzenia Narodowego może być każdy aktywny obywatel Republiki Bialeńskiej, który złoży w Kancelarii Prezydenta stosowną deklarację woli zostania członkiem Zgromadzenia.

2. Utrata członkostwa w Zgromadzeniu następuje na skutek złożonej deklaracji o rezygnacji z członkostwa lub na skutek dwukrotnego nieuczestniczenia w zarządzonym głosowaniu, bez usprawiedliwienia.

3. Za usprawiedliwioną nieobecność uważa się złożenie informacji o czasowej nieobecności w Republice Bialeńskiej - członkostwo takiej osoby zostaje czasowo zawieszone, a po powrocie automatycznie jest przywracane.

4. Osoba, która została pozbawiona członkostwa z Zgromadzeniu na skutek absencji w głosowaniach może wystąpić ponownie o zaliczenie jej w poczet członków po upływie 30 dni od chwili pozbawienia członkostwa.

Powinno to rozwiązać problemy z "wymuszonym członkostwem" (wszak nie wszyscy muszą mieć ochotę na czynne uczestnictwo w życiu politycznym), zbieraniem kworum oraz możliwością czasowej nieobecności (co przecież np. w sezonie urlopowym zdarza się niejednemu z nas), bez pozbawiania członkostwa ZN i bez zbędnych formalności, poza ugruntowaną już przecież kwestią zgłaszania absencji w kraju.

Oczywiście musimy też do tego aktu prawnego przenieść kwestie zasad głosowania, kworum itp.
(04-02-2022 10:59)Ronon Dex napisał(a): Jak rozumiem Ametyst napisze nową ustawę o Rzeszy Bialeńskiej

Jeśli trzeba to napiszę.

Dzisiaj dopiero wróciłem do domu, więc prawdopodobnie wypowiem się jutro. Jeśli bym zapomniał to mi przypomnijcie.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
(04-02-2022 20:37)Ametyst Faradobus napisał(a): Jeśli trzeba to napiszę.

Dzisiaj dopiero wróciłem do domu, więc prawdopodobnie wypowiem się jutro. Jeśli bym zapomniał to mi przypomnijcie.
Spoko... ja dzisiaj się resetuję reaowo. Ostatnio pewna sympatyczna kobieta w egzotycznym kawałku mikroświata powiedział mi, że "czas u nas płynie wolno, ale po co się spieszyć, wysokie temperatury powietrza rozleniwiają". I to jest mądrość... którą popieram, nie musimy się spieszyć, wszak zabawa w v-świat to nie jest coś na wyścigi, to coś mającego systematycznie działać i trwać jak najdłużej. Bez pośpiechu..
Co do ustawy o Rzeszy to ja i tak zamierzam ją pisać w ramach konsultacji na Sejmie. Poniekąd czeka nas dyskusja o przyszłym kształcie Rzeszy jako takiej i o ewentualnych zmianach.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Ja mimo wszystko apeluję o wyrozumiałość przy pisaniu ustaw. Niech tekstu i reguł od centrali będzie jak najmniej. Niech większość rzeczy ustalą sobie "użytkownicy" regionów.
No wiesz, ja nie mam nic przeciwko temu, aby zamiast tworzyć ustawę o Rzeszy na poziomie centralnym po prostu zarejestrować samorząd albo powołać go na mocy uchwały czy rozporządzenia, a potem już na poziomie Rzeszy stworzy się jakiś jeden dokument o większym poziomie ogólności, który zastąpi kilka lokalnych ustaw. Przykładowo - zamiast osobnej ustawy o miastach będzie jeden artykuł w tej "lokalnej konstytucji".
Ametyst Faradobus

Przy okazji zmian w Regulaminie ZN można by też zmienić kwestię liczby członków ZN koniecznych do złożenia wniosku o skrócenie/przedłużenie debaty. Obecnie jest jedna, jasno ustalona liczba 5 osób. To może okazać się w przyszłości problemem, no bo co jeśli liczba członków ZN będzie niższa niż 5, Prezydent nagle gdzieś zniknie a projekt zostanie zgłoszony w poniedziałek? To co, mimo wyrażenia przez wszystkich swojego poparcia trzeba siedzieć i czekać do końca niedzieli bo nie ma 5 osób do złożenia wniosku formalnego? Trochę to bez sensu. Moim zdaniem powinno się ustalić liczbę proporcjonalną do liczby członków ZN, np. taki wniosek może złożyć 1/3 posłów.

Ale od razu mówię, że sam nie wiem czy takie coś powinniśmy wprowadzić czy też nie...
(04-02-2022 21:39)Iwan Pietrow napisał(a): Ja mimo wszystko apeluję o wyrozumiałość przy pisaniu ustaw. Niech tekstu i reguł od centrali będzie jak najmniej. Niech większość rzeczy ustalą sobie "użytkownicy" regionów.
No przecież to zaproponowałem... dotychczas mieliśmy "wielką" ustawę o Rzeszy i DB ze szczegółami itp. Ja proponuję by taka ustawa o utworzeniu regionu zawierała tylko i wyłącznie elementy niezbędne:

(04-02-2022 10:59)Ronon Dex napisał(a): Moim zdaniem wystarczą bardzo ogólne - określające w zasadzie nazwę regionu, sposób sprawowania władzy (na zasadzie jaki organ to robi - a on już sobie wyda stosowane prawa lokalne) oraz zasięg terytorialny.

Czyli jak to się nazywa, gdzie leży i jakie ma terytorium oraz jaka władza bedzie to reprezentować w RB i dokona wewnętrznie ustalania szczegółów (już dowolnie).

Oczywiście możemy zrobić to w inny sposób... zapisać w prawie tylko możliwość tworzenia regionu, a resztę scedować na Prezydenta. W tym momencie trzeba się jednak zastanowić czy chcemy by o powstaniu nowej jednostki administracyjnej decydował jednoosobowo Prezydent czy może jednak by powstanie takiego nowego tworu wymagało akceptacji większości obywateli czy ZN.
Podbije temat... bo chyba się już niektórym znudziło oglądanie tych samych obrazków w telewizorni itp. Może przejdziemy dalej...

Przypomnę jak w pierwszym poście, że musimy dopracować niektóre akty prawne - co ma związek z niedawną zmiana Konstytucji.

Na pierwszy ogień powinien iść Regulamin Legislacyjny ZN, a potem jeszcze parę detali. Ale to jest chyba najważniejsze, trzeba całą tą ustawę przejrzeć.
Tak, wybaczcie, że się w tym trochę zaniedbałem. Może jakoś podzielimy się robotą?
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości