• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przyszłość Bialenii Północnej
(25-02-2022 10:55)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Tak się zastanawiam, czy nie lepiej byłoby dać napis po polsku, ale stylizowanym na pismo arabskie, np. taką czcionką. Jednak arabskiego i tak nikt nie odczyta i będzie miało jedynie ozdobny charakter.
Daj mi trochę czasu... właśnie odtworzyłem sokoła w tych barwach DB w dużej rozdzielczości (takiej o bokach ponad 2000 pxs), to jest podstawa do kolejnych kombinacji.

Zobaczę czy da się z sensem wstawić napis "Aharia" w jakiejś fajnej czcionce i jak to będzie wyglądało. Zawsze możemy do tego dodać na szarfie jakieś ozdobniki, co spowoduje, że napis nie będzie na środku zbyt pustego pola. Ale nie zrobię tego dzisiaj, bo muszę to zrobić z domowego komputera, gdzie sobie mogę instalować czcionki do woli. A dzisiaj raczej po pracy to się już bawić kompem na zamierzam (po całym tygodniu pracy przy komputerze trzeba sobie jedno popołudnie odpuścić).

W zasadzie do napisania ustawy o powołaniu regionu nie potrzebujemy gotowego godła, to możemy w tym czasie przygotować ten dokument oraz puścić razem z Ametystem i jego nową ustawą o Rzeszy. Dzisiaj jeszcze przygotuję projekt dokumentu, zgodnie z tym co uzgodniliśmy, a nad grafikami posiedzę jutro.
Propozycja ustawy dotyczącej powołania Aharii. Zasadniczo oparłem się na układzie, który opracował Ametyst dla Rzeszy Bialeńskiej, z dodaniem artykułu 7, który moim zdaniem powinien się też znaleźć w nowej ustawie o Rzeszy - tylko z innym zakończeniem.

Projekt ustawy o utworzeniu regionu autonomicznego Aharii.

Artykuł 1.

1. Aharia jest autonomicznym regionem wchodzącym w skład Republiki Bialeńskiej.

2. Granice administracyjne Aharii obejmują obszar dawnej Dżamahiri Bialeńskiej czyli historycznych terenów Dżamahiriji Bengazilijskiej, Autonomii Jahołdajewszyzny i Ajszaburgii.

3. Szczegółowe granice Aharii określa załącznik do niniejszej ustawy.

Artykuł 2.

Na terytorium Aharii obowiązują wszystkie akty normatywne obowiązujące powszechnie w Republice Bialeńskiej, a prawo miejscowe nie może stać w sprzeczności z tymi aktami.

Artykuł 3.

1. Władzę na terenie Aharii sprawuje Duumwirat Najwyższych Strażników, złożony z Ajatollaha czyli przywódcy duchowego i religijnego oraz Emira czyli przywódcy wojskowego i administracyjnego.

2. Reprezentują oni region przed władzami zwierzchnimi Republiki Bialeńskiej – przy czym w koniecznych przypadkach reprezentacji jednoosobowej, rolę tą spełnia jeden z Najwyższych Strażników, co jest uzgadniane wewnętrznie i ogłaszane władzom Republiki Bialeńskiej.

Artykuł 4.

W przypadku długotrwałej nieobecności obu Najwyższych Strażników i nie wyznaczenia osób ich zastępujących - rolę przywódcy i reprezentacji regionu przejmuje Prezydent Republiki Bialeńskiej.

Artykuł 5.

Kwestie związane z funkcjonowaniem Aharii, które nie zostały uregulowane przez akty normatywne obowiązujące powszechnie w Republice Bialeńskiej, rozstrzyga Duumwirat Najwyższych Strażników

Artykuł 6.

Ustawa wchodzi w życie w momencie publikacji.

Artykuł 7.

Z chwilą wejścia w życie niniejszej ustawy traci moc ustawa o utworzeniu Kolosalnego Związku Obszarników z terenów Polesia, Pomorza, Oceanii, Półwyspu Lisewskiego i Anatolii o nazwie Rzesza Bialeńska oraz o utworzeniu Związku Regionalnych Komitetów Ludowych z terenów Dżamahiriji Bengazilijskiej, Autonomi Jahołdajewszyzny i Ajszaburgii o nazwie Dżamahiriji Bialeńskiej. z dnia 11 maja 2019 – w zakresie dotyczącym Dżamahiriji Bialeńskiej.

Przejrzyj Andrzeju czy może tak być - moim zdaniem spełnia to wszelkie wymogi konstytucyjne, a reszta zostanie ustalona za pomocą prawa wewnętrznego Aharii. Załączniki porobię - zarówno dla Aharii, jak i dla Rzeszy, za jednym zamachem.
Podoba mi się. Dodam ten zapis do projektu w Rzeszy.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
(25-02-2022 12:58)Ametyst Faradobus napisał(a): Podoba mi się. Dodam ten zapis do projektu w Rzeszy.
No to OK. Jak Ajatollach Andrzej to przeczyta oraz zatwierdzi (lub poprawi) to jutro machnę odpowiednie załączniki i możemy składać ustawy w Zgromadzeniu Narodowym.

PS. Andrzej podeślesz mi link do tej czcionki?
Testowo... nie patrzeć na czcionkę, bo robocie "fikuśnych" nie mam, ale na próbę jak będzie wyglądał, jednak krótki napis na szarfie sokoła.

[Obrazek: 3_25_02_22_3_16_31.png]
Jest okej.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Schematy granic do załączników:

http://vonthorn.sarmacja.org/galeria/arc..._38_10.png
http://vonthorn.sarmacja.org/galeria/arc..._38_34.png

W zasadzie jak Andrzej zatwierdzi projekt ustawy to możemy obie wrzucać pod obrady ZN.
Nie mam żadnych uwag do projektu. Możemy ruszać. Wink
Ok, to wrzucam swój.
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości