• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Powrót Profesora
Po długiej nieobecności na ulicach Wolnogradu ponownie można było dziś spotkać byłego prezydenta Republiki Ametysta Faradobusa, który powrócił z urlopu naukowego, aby ponownie zająć się sprawami państwa. Mieszkańcy stolicy z zainteresowaniem i radością witali Profesora, który otrzymał od przypadkowych przechodniów liczne kosze kwiatów, bukiety kwiatów oraz kwiaty pojedyncze.

Szanowne Państwo, Kochani moi,

przyszedł dzień, w którym mogę ogłosić swój powrót do w miarę stałej aktywności mikronacyjnej. Obowiązki realowe nie pozwolą mi co prawda zaangażować się w takim stopniu, w jakim bym chciał, ale czasu i energii mam teraz nieco więcej. 

Mogę powiedzieć, że urlop od mikro dobrze mi zrobił i pozwolił się zdystansować. Przede wszystkim podtrzymuję słowa sprzed paru miesięcy: to nie jest etat i nie zamierzam tej naszej zabawy traktować jako jakiś obowiązek. Tym, co przeszkadzało mi przed wyjazdem w skupieniu się było, w mojej opinii, rozdrobnienie sprawowanych przeze mnie funkcji ministra, lwa, lennika, rektora, profesora, parlamentarzysty i tak dalej. Niestety lub stety, ale musicie nastawić się, że będę aktywny w jednym albo dwóch polach. Czasy chyba jednak temu sprzyjają: stan wyjątkowy faktycznie (nie wiem czy de iure?) wygasił mój mandat ministerialny. Gorąco liczę też na to, że Generał @"Iwan Pietrow", nasz conductor et dictator rei publicae, zdecyduje się wdrożyć w życie plany reformy kulturowo-administracyjnej, co z kolei będzie remedium na moje wypalenie samorządowe.

Jako, że ostatnio w coraz większym stopniu siedzę w świecie realowej nauki to zacząłem znajdować dziwną przyjemność w śledzeniu absurdów polskiego życia akademickiego. Postaram się to wykorzystać jako inspirację do zarządzania Uniwersytetem Bialeńskim, który będzie czymś w rodzaju połączenia uniwersyteckiego molocha z wyższą szkołą robienia hałasu w Pcimiu Dolnym albo innym Collegium Humanum.

Krótko mówiąc chyba skupię się na v-akademii, a jeśli chodzi o drugie pole działalności to powiedzcie mi, gdzie będę najbardziej potrzebny. Dla porządku mogę też złożyć dymisję z większości funkcji, mogę też sprawować je tytularnie - jak wolicie.

Pozdrawiam cieplutko i życzę błogosławionego Dnia Sternikowskiego.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
ДОРОГОЙ БРАТ, Drogi Ametyście,

Bardzo się cieszę, że informujesz nas o swoim powrocie i wyrażasz chęć rozwijania Bialenii. W ostatnich miesiącach niestety wszystkich nas dotknęła realioza, więc tym bardziej Twój powrót jest dla Bialenii pozytywnym znakiem.

Dobrze, że wspominasz o planowanej reformie. Po faktycznym wejściu w życie stanu nadzwyczajnego będę chciał przedstawić jej wstępne szkice i przy akceptacji wprowadzić ją w życie. Ostatnie "samooczyszczenie się" naszej ziemi z elementów niepewnych i nam wrogich, pomimo redukcji głów zaangażowanych w rozwój kraju, paradoksalnie może stać się dla Bialenii nowym początkiem i szansą na zmianę już zużytych i wypłowiałych szat.

Już teraz mogę zagwarantować, że w całym planie reform będziesz jedną z jego czołowych postaci. Na pewno będę liczyć na Twoje wsparcie.
No to deklaruję gotowość do działania. Może zatem już teraz przedstawilibyśmy wstępny zarys?
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

> Może zatem już teraz przedstawilibyśmy wstępny zarys?

W ogóle wypadałoby też siąść do projektu floty korsarskiej @"Karol Medycejski". Trzeba będzie pomyśleć jak w razie rozwiązania Gwardii Rzeszy zorganizować siły rezerwowe.
Ametyst Faradobus

Czeka nas dużo reform. Daj Allah więcej czasu na to wszystko...
Wiesz, ja mogę przedstawić jakiś ogólny zarys, ale wtedy to będzie bardziej moja propozycja niż całej Zielonej Trójcy.
Ametyst Faradobus

I tak wspólnie ustalaliśmy zarys tego planu, więc jeśli masz czas to możesz go przedstawić.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości