Akrypa Ali Shariati po przyjeździe do Bengazi zajmuję się najpierw swoim domem a bo spełnieniu wszystkich obowiązków gospodarza zleca swoim pomocnikom ogłosić śpiewem i plakatami o otwarciu Meczetu Alego i swoich wykładach w specjalnej sali w nim. Gdy nadchodzi czas ogłoszony Akrypa otwiera drzwi Świątyni, tak przed byłymi wiernymi Zielonego Kościoła którzy chcą do niego powrócić jak i przed osobami które jeszcze nie weszły na najsłuszniejszą drogę.
Ciof wszystkim!
Przed rozpoczęciem pierwszego wykładu w którym opowiem wam o podstawach tego Szyizmu jaki ja, Akrypa będę głosiła w Zielonym Kościele chciałabym ogłosić parę rzeczy. Jak widzicie jestem jak niegdyś Ajatollahem miasta Bengazi i całej Dżamahiriji jednak jak mogliście słyszeć nie jestem jedyna. Dzięki błogosławieństwu Allaha, Ali ibn Abi Talib również powrócił i zajął swoją pozycję Ajatollaha w mieście stołecznym Wolnogradzie i tam będzie głosił słowo święte.
Jako, że jeszcze forum nie stworzyło odpowiedniego działu dla Zielonego Kościoła i poddziału dla "Świątynia Alego w Bengazi" gdzie wstawiane będą wykłady, pierwszy z nich pojawi się tutaj.
Dziękuje z góry wszystkim którzy wysłuchają (czy może przeczytają?) wykład i w kolejnych zostaną rozwinięte wszystkie punkty dzisiejszego.
Zapraszam także do pytań.
Ciof wszystkim!
Przed rozpoczęciem pierwszego wykładu w którym opowiem wam o podstawach tego Szyizmu jaki ja, Akrypa będę głosiła w Zielonym Kościele chciałabym ogłosić parę rzeczy. Jak widzicie jestem jak niegdyś Ajatollahem miasta Bengazi i całej Dżamahiriji jednak jak mogliście słyszeć nie jestem jedyna. Dzięki błogosławieństwu Allaha, Ali ibn Abi Talib również powrócił i zajął swoją pozycję Ajatollaha w mieście stołecznym Wolnogradzie i tam będzie głosił słowo święte.
Jako, że jeszcze forum nie stworzyło odpowiedniego działu dla Zielonego Kościoła i poddziału dla "Świątynia Alego w Bengazi" gdzie wstawiane będą wykłady, pierwszy z nich pojawi się tutaj.
Dziękuje z góry wszystkim którzy wysłuchają (czy może przeczytają?) wykład i w kolejnych zostaną rozwinięte wszystkie punkty dzisiejszego.
Zapraszam także do pytań.
Cytat:
Filary Szyizmu [Duży Dżehad (droga Alego), zwany też drogą Zieloną]1. Tawhid
Jest to uznanie jedności Absolutu zwanego Allahem, który składa się, z jednej strony jednostkowości rzeczy widzialnych (v-świat) i szczegółowości rzecz niewidzialnych lecz oddziałujących (Anioły). Allah jest Absolutem a z Absolutu nic nie jest wyłączone.
2. Walajah
Jest to miłość wobec Allaha, Aniołów, Świętych, Współwiernych, Uciśnionych i Ojczyzny. Walajah musi się objawiać w wiarze i uczynkach (wiara jest idealnym ucieleśnieniem Walajah a uczynki ucieleśnieniem realnym).
3. Dżihad
Jest to walka o wyzwolenie v-świata z wszelkiego zła. Dżihad odbywa się w samym sobie za pomocą walki z wszystkim co w sobie przeszkadza w podążaniu Dużym czy Małym Dżehadem, a także walką z wszystkim co prowadzi do ucisku i Imperializmu na Polinie.
4. Hadżdż
Jest to nakaz misjonarstwa po wszystkich mikronacjach które zostają uznane za miejsca misyjne. Hadżdż objawia się w wyruszaniu do miejsc gdzie nie ma jeszcze Ajatollahów i głoszeniu nowiny Zielonego Kościoła lub pomocy Ajatollahom w ich rejonach.
5. Saum
Jest to post od spraw v-świata. Saum polega na comiesięcznym wyciszeniu się, objawia się ono w niepisaniu przez 3 dni z rzędu niczego na żadnym forum v-świata co oznacza zamknięcie się na ten czas wiernego w Meczecie i opiewanie Aniołów.
Podpory Szyizmu (Mały Dżehad, zwany też drogą Czerwoną)1. Estehmar
Jest to robienie w osła. Estehmar polega na odciąganiu wiernego od kroczenia drogą Alego do spraw które mają doprowadzić go do zła. Stary Estehmar polega na złudzeniach innych religii o innym świecie a Nowy na marazmie i absurdalnej pseudo-powadze.
2. Emamat
Jest to władza duchowa. Emamat polega na tym, że w v-świecie jest jeden Iman, w każdym rejonie może działać dwóch Ajatollahów, a pod każdym Ajatollahem może znajdować się trzech Mułłów. Ich zadaniem jest Dżehad i mają zakaz bycia głowami państw.
3. Szahadat
Jest to męczeństwo. Szahadat polega na tym by wierny udał się do miejsca gdzie czeka go zło a mimo to starał się uprawiać tam Dżehad. Podstawą Szahadat jest danie świadectwa swoim krokiem dla innych wiernych.
![[Obrazek: knK83ML.png]](https://i.imgur.com/knK83ML.png)
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB