• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ratyfikacja traktatu z Magnifikatem
Cytat:UMOWA
Między rządem Ludowej Republiki Magnifikatu a rządem Republiki Bialeńskiej o wzajemnym uznaniu i nawiązaniu stosunków dyplomatycznych,

Pragnąc popierać rozwój przyjacielskich relacji i współpracę ustalamy co następuje:

ART. 1
1. Wysokie Układające się Strony uznają się niniejszym wzajemnie za suwerenne państwa i
podmioty prawa międzynarodowego.
2. Wysokie Układające się Strony wyrzekają się we wzajemnych stosunkach używania
jakiejkolwiek przemocy.
ART. 2
Wysokie Układające się Strony dopuszczają ustanowienie odpowiednio Ambasadora Ludowej Republiki Magnifikatu w Republice Bialeńskiej, oraz Ambasadora Republiki Bialeńskiej w Ludowej Republice Magnifikatu.
ART. 3
Wysoka Układająca się Strona wysyłająca swojego przedstawiciela obowiązana jest uprzednio wystąpić o agrement dla kandydata na ambasadora.
ART. 4
 Teren ambasady leżącej w państwie przyjmującym należy do państwa wysyłającego.
ART. 5
1. Ambasadorowi przysługuje immunitet na terenie państwa przyjmującego.
2. W ramach immunitetu, na terytorium państwa przyjmującego, ambasador:
(1) nie podlega jurysdykcji karnej państwa przyjmującego;
(2) nie podlega jurysdykcji cywilnej państwa przyjmującego, chyba że sprawa dotyczy ich działalności niezwiązanej zupełnie z pełnioną misją, a sprawa dotyczy interesów prawnych osób trzecich, podległych jurysdykcji państwa przyjmującego;
(3) korzysta z swobody poruszania się po obszarze państwa przyjmującego;
(4) korzysta z prawa do reprezentowania interesów państwa wysyłającego, w sposób uznany przez nich za właściwy, w środkach masowego przekazu, w tym na państwowych kanałach komunikacji;
(5) nie jest zobowiązany do składania zeznań w charakterze świadka.
3. Wysokie Układające się Strony zobowiązują się rozstrzygać na drodze dyplomatycznej spory wynikłe na tle postępowania ambasadorów, z zastrzeżeniem dopuszczalności drogi sądowej w sytuacji, o której mowa w art. 5 ust. 2 pkt. 2.
ART. 6
Jeśli pod wątpliwość poddaje się niewinność lub uczciwość ambasadora, państwo wysyłające ma obowiązek wszczęcia śledztwa.
ART. 7
1. Ambasador może zrzec się immunitetu.
2. Wydalenie ambasadora z państwa przyjmującego następuje poprzez uznanie go za persona non grata.
3. W przypadku wydalenia ambasadora państwo przyjmujące zobowiązuje się do złożenia wyjaśnień i przedstawienia powodu wydalenia ambasadora państwa wysyłającego przed publicznym uznaniem za persona non grata.
ART. 8
Wysokie Układające się Strony zobowiązują się wzajemnie do podejmowania działań zmierzających do rozwoju wzajemnych stosunków.
ART. 9
1.Każda z Wysokich Układających się Stron może wypowiedzieć niniejszy traktat.
2. W przypadku wypowiedzenia niniejszego traktatu traci on swoją moc z upływem trzeciego dnia następującego po dniu notyfikacji wypowiedzenia traktatu drugiej Stronie.
ART. 10
Traktat niniejszy wchodzi w życie z dniem ratyfikowania go przez Wysokie Układające się Strony.
ART. 4
1. Jeśli jedna ze Stron pragnie zmiany treści niniejszej Umowy, następuje to za zgodą drugiej Strony,
2. Niniejsza Umowa wchodzi w życie z dniem publikacji.

(-) Prezydent Ludowej Republiki Magnifikatu Tarsycjusz Operar
(-) Prezydent Republiki Bialeńskiej Andrzej Swarzewski
Panie Przewodniczący,

Wysoka Izbo,
Zwracam się z wnioskiem o ratyfikację traktatu z Ludową Republiką Magnifikatu. Państwo to dobrze rokuje i utrzymuje pozytywne relacje z Federacją Nordacką. Liczę na owocną współpracę w ramach Kontynentu Północnego. Ten traktat może być pierwszym krokiem do przyjaznych i owocnych relacji. 
Rozpoczynamy debatę, która potrwa 3 doby czyli do soboty wieczorem.
To ja zwrócę uwagę, na początku, że umowy międzynarodowe zawiera się między państwami (lub innymi podmiotami PMP), a nie rządami. Umowa może wiązać np. tylko egzekutywę (i wtedy np. dany system prawny może nie wymagać ratyfikacji). Oczywiście, porozumienia bezpośrednio między rządami są możliwe, ale nie mają wówczas rangi umowy miedzynarodowej.

JE Prezydent Operar napisał "nie bez powodu jest ona zawarta "między rządami", gdyż Ludowa Republika Magnifikatu zaczerpnęła ten rodzaj tytułu z umów PRL, kiedy umowy międzynarodowe właśnie były zawierane między np. rządem PRL a rządem ZSRR."
No to niech JE Operar czerpie inspirację z poprawnych źródeł, jeśli już musi skądś ją czerpać. Takie sformułowanie jest niepoprawne i nie zagłosuję za ratyfikacją umowy w takim kształcie.

EDIT: tak, jak napisałem - rządy mogą się wzajemnie układać i zawierać umowy, ale to nie są traktaty. A na pewno nie w takich sprawach jak ta. Nawet jeśli umowę międzyrządową uznamy za umowę międzynarodową, to może one dotyczyć tylko spraw międzyrządowych, a nie między państwami jako takimi.

Cytat:JE Prezydent Operar napisał "nie bez powodu jest ona zawarta "między rządami", gdyż Ludowa Republika Magnifikatu zaczerpnęła ten rodzaj tytułu z umów PRL, kiedy umowy międzynarodowe właśnie były zawierane między np. rządem PRL a rządem ZSRR."

Nie jest to prawdą... Karol ma tutaj całkowitą rację.

Proszę o to przykład umowy pomiędzy ZSRR, a RP (PRL to dopiero od 1952) - dokument o podobnym znaczeniu czyli dotyczący ustalenia granic pomiędzy państwami: http://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDeta...9470350167

Inny przykład - umowa pomiędzy RP, a NRD: http://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDeta...9500510465

Tutaj już okres PRL i też umowa dot. granicy z ZSRR: http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDet...9580370166 - no i akt mniejszej wagi (też między państwami): http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDet...9580320147

Owszem w niektórych kwestiach zawierano umowy "miedzy rządami" (też takie można znaleźć), ale nie dotyczyły one kwestii zasadniczych i o takiej wadze, jak nawiązywanie stosunków międzypaństwowych czy ustalaniu (akceptowaniu) wzajemnych granic itd. Były to np. umowy o jakiejś współpracy "technicznej" itd.

Proponuję dokonać korekty treści traktatu na:

Cytat:
UMOWA

Między Ludową Republiką Magnifikatu a Republiką Bialeńską o wzajemnym uznaniu i nawiązaniu stosunków dyplomatycznych, [...]
Przepraszam, ale odważę się osobiście napisać w tym wątku.

Przyznaję rację panu Karolowi Medycejskiemu jeśli chodzi o tytuł. Przepraszam, za moje niedopatrzenie co do tego szczegółu i szanuję spostrzegawczość parlamentarzystów.
Już wczoraj chciałem zainterweniować, lecz miałem małe obawy.
Co do powyższej propozycji miałem bardziej rozbudowaną wersję, jednak zgadzam się na pozostanie przy tej, którą zaproponował Pan Ronon Dex.
Panie Przewodniczący,
Raczej nie jest powszechną praktyką, by do umów międzynarodowych wprowadzać poprawki jak do ustaw, ale skoro ja oraz JE Prezydent Operar się zgadzamy, to proponuję kontynuować debatę, a następnie głosować nad poprawioną wersją traktatu. Czy istnieje taka możliwość, czy też mam zgłosić nowy wniosek o ratyfikację?
Zawsze można przyjąć fikcję, że Strony zawarły nową umowę i przedłożyły ją do ratyfikacji, by nie tworzyć stu wątków. Tym bardziej, że uprawnione organy wyraziły swoją wolę jasno i dostatecznie.

Cytat:Raczej nie jest powszechną praktyką, by do umów międzynarodowych wprowadzać poprawki jak do ustaw, ale skoro ja oraz JE Prezydent Operar się zgadzamy, to proponuję kontynuować debatę, a następnie głosować nad poprawioną wersją traktatu. Czy istnieje taka możliwość, czy też mam zgłosić nowy wniosek o ratyfikację?
Powszechną praktyką to nie jest... ale proponuję potraktować to jako "poprawkę redakcyjną" - jako poprawienie błędu "w  zapisie". Nie jesteśmy w realu i uważam, że na pewne odstępstwa możemy sobie pozwolić.

Po prostu Andrzeju popraw zapis i tyle...

Cytat:Przepraszam, ale odważę się osobiście napisać w tym wątku.

Nie było takiego wniosku, a więc nie udzielałem głosu - ale akceptuję to zabranie głosu "osoby zainteresowanej" i dopuszczam dalsze zabieranie głosu w tej sprawie w Parlamencie do końca debaty.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości