• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mapa Ludowej Republiki Magnifikatu [Wątek roboczy]
Mapka na etapie końcowym... w zasadzie pozostały opisy, nazwy geograficzne, nazwy miast itd.

[Obrazek: 2ZLJmtU.png]

Na razie przykryłem wyspę należąca do FN "pokrowcem" z napisem "BRAK DANYCH".
1. Jeśli jest jeszcze możliwość, to chciałbym sprecyzować plan dróg w stolicy.
Narysowałem na szybko taki szkic. Są to główniejsze drogi, ale możesz spośród nich wybrać te, które uważasz za najważniejsze.
Czarna linia to oczywiście kolej.
Żółte napisy są wskazówkami w tworzeniu mapy, a także uzasadnieniem niektórych dziwnych zakończeń drogi (np. KC PR przed którym znajduje się plac, Pomnik założenia Partii, gdzie droga się nagle kończy, Pałac Prezydencki, który do połowy jest okrążony przez drogę oraz Najwyższe Zgromadzenie, gdzie wzdłuż jego fasady przebiega prostokątny parking.
2. Prosiłbym też o umieszczenie obwodnicy wokół Różanowa.
3. Poza tymi dwiema sprawami nie widzę żadnych zastrzeżeń, mimo, że śmiało i pomysłowo używałeś swojej wyobraźni w tworzeniu mapy. I to wszystko jeśli chodzi o kwestię kontynentalną, chyba, że Leszek odnośnie Ardemii coś jeszcze chce dodać lub ująć.

[Obrazek: sfxlfHu.png]
Cytat:1. Jeśli jest jeszcze możliwość, to chciałbym sprecyzować plan dróg w stolicy.

Możliwość to jest w sumie zawsze... bo zawsze można cos zmazać, coś dorysować itd. Pytanie o sens...

Zrobiłeś jakiś wycinek, w sumie nie bardzo wiem jak go dopasować, bo jedna z dróg biegnie opisana "lotnisko" biegnie na południe, a lotnisko jest na północnym-wschodzie?

Druga sprawa... powiększyłeś jakiś kawałek centrum miasta, który na mapie w oryginale ma pewnie szerokość ze 30 pikseli. Jak zacznę tam coś rysować to powstanie dwukolorowa plama i tyle. I jeszcze tam napisy powstawiałeś... powiesz mi jak zrobić napis o wysokości 1-2 pikseli?

Obawiam się, że pomyliłeś pojęcia... Chciałbyś mieć coś takiego...
- http://vonthorn.sarmacja.org/galeria/arc..._07_37.png
- http://vonthorn.sarmacja.org/galeria/arc..._32_05.png
- http://vonthorn.sarmacja.org/galeria/arc..._06_07.png
- http://vonthorn.sarmacja.org/galeria/arc..._42_32.png
- http://vonthorn.sarmacja.org/galeria/arc..._05_58.png

... tyle, że nie da się tego zrobić na mapie w takiej skali. Zerknij sobie na jakąkolwiek mapę realową. Na takiej mapie Polski nie ma przebiegu ulic w miastach, bo się po porostu nie da. Są tylko zaznaczone drogi przebiegające przez miasto i to schematycznie i niekoniecznie tak jak to rzeczywiście jest. Zaznacza się tylko, że biegną przez miasto.

Jeśli chcesz mieć jaki plan/schemat stolicy to jedynym wyjściem jest zrobić go w ten sposób:
- http://vonthorn.sarmacja.org/galeria/arc..._00_17.png

Czyli szukamy wolnego, niepotrzebnego miejsca (część mapy poza granicą państwa) i tam robi się "ramkę", gdzie umieszcza się plan miasta w innej skali wtedy można ponanosić ulice i obiekty. Inaczej się nie da.

Jest miesce w górnym, prawym rogu mapy części kontynentalnej (na 4 duże kwadraty) - tam dało by się zrobić ramkę z planem stolicy. Albo w miejscu (chyba lepiej) gdzie jest wyspa FN (brak danych), tam można wstawić ramkę z naprawdę dokładnym planem stalicy kraju. Miejsca dość i ten wyglądałby podobnie do planów miast na Półwyspie Lisewskim (te linki wcześniej).

Mogę na mapie głównej w ogóle zlikwidować przebieg dróg w miastach - po prostu droga czy tory kolejowe dochodzą do granic miasta i koniec (wychodzą z drugiej strony). Zostawia to wolną rękę przy robieniu potem planu miasta.

Ale jak napisałem wcześniej - na parę dni zawieszam prace graficzne. Muszę złożyć nowy komputer, poinstalować wszystko, przenieść dane (a oprócz zabawy w v-świat i zabawy komputerkiem - jest jeszcze życie w realu). A na na małym, podróżnym laptopie i tak w grafikę się nie bawię, bo taka robota na ekranie 11 cali to porażka, zresztą nie mam w nim programów graficznych - to urządzenie, które obsługuje przeglądarki i Office. Tak więc jest czas na zastanowienie się jak to ma wyglądać. Wrócę do tego pewnie w połowie przyszłego tygodnia.

Możecie przez ten czas obmyśleć nazwy geograficzne... trzeba nazwa: wyszystkie rzeki, jeziora, góry (można, a nawet wskazane dodać jakiesz szczyty), zatoki itd. itp. Te zapory też warto nazwać... Lotniska poza kodem (NMxx) też powinny mieć nazwy własne. 

Cytat:2. Prosiłbym też o umieszczenie obwodnicy wokół Różanowa.
Ale obwodnicy dokąd? Przecież do tego miasta wpadają dwie drogi, które łączą się poza miastem.
Jak chodzi o mapkę Ardemii, to w przypadku północnej części wyspy Ardemii która podlega pod Magnifikat, to by było na tyle. Mapka mi się bardzo podoba i szanuje taki wkład pracy Rononie jaki dałeś. Więc jak chodzi o mnie, to mapka w części Ardemii zrobiona.

Mam tylko w sumie jedno pytanie. Co z Królestwem Suderlandu, które graniczy na południu? Czy będziesz z nimi konsultował wygląd miast, dróg, lotnisk itd.?

Oczywiście tylko z ciekawości o to pytam.
Leszek Ebe-Grüner.
-Organizator MW GT AK
-Kierowca Rajdowy Klubu Koriben Automobilë Sammën
-Prezes Xorphia Automobile Racing Club
-Dyrektor Red Star Car Corporation
-Syn Heinza Wernera-Grünera
-Miłośnik Edelweisskich Serów
Cytat:Zrobiłeś jakiś wycinek, w sumie nie bardzo wiem jak go dopasować, bo jedna z dróg biegnie opisana "lotnisko" biegnie na południe, a lotnisko jest na północnym-wschodzie?

Zrobiłem tak, ponieważ faktycznie lotnisko jest w miejscu owego opisu, a Ty układając mapę ustawiłeś symbol lotniska tam gdzie się Tobie podoba. Więc jeśli jest możliwość o przeniesienie tego symbolu w to miejsce to byłbym wdzięczny.

Cytat:Druga sprawa... powiększyłeś jakiś kawałek centrum miasta, który na mapie w oryginale ma pewnie szerokość ze 30 pikseli. Jak zacznę tam coś rysować to powstanie dwukolorowa plama i tyle. I jeszcze tam napisy powstawiałeś... powiesz mi jak zrobić napis o wysokości 1-2 pikseli?

Napisy mają charakter informacyjny. Absolutnie nie chcę ich umieszczać na mapie.
Cytat:Mogę na mapie głównej w ogóle zlikwidować przebieg dróg w miastach - po prostu droga czy tory kolejowe dochodzą do granic miasta i koniec (wychodzą z drugiej strony). Zostawia to wolną rękę przy robieniu potem planu miasta.

Dobrze, też może być.
Cytat:Jest miesce w górnym, prawym rogu mapy części kontynentalnej (na 4 duże kwadraty) - tam dało by się zrobić ramkę z planem stolicy. Albo w miejscu (chyba lepiej) gdzie jest wyspa FN (brak danych), tam można wstawić ramkę z naprawdę dokładnym planem stalicy kraju. Miejsca dość i ten wyglądałby podobnie do planów miast na Półwyspie Lisewskim (te linki wcześniej).

Dobrze
Tarsycjusz Operar napisał(a):Zrobiłem tak, ponieważ faktycznie lotnisko jest w miejscu owego opisu, a Ty układając mapę ustawiłeś symbol lotniska tam gdzie się Tobie podoba. Więc jeśli jest możliwość o przeniesienie tego symbolu w to miejsce to byłbym wdzięczny.

A niby z czego miałem wywnioskować, gdzie jest to lotnisko? Bo chyba nie z tego rysunku z gwiazdką i dwoma kropkami, bo z niego wynika, że jest gdzieś po wschodniej stronie miasta... na innych lotniska nie było. A już na pewno nie na południu... a z tego powyższego schematu miasta wygląda, że jest idealnie na południe.

Ktoś tu pisał, że mam wykazać kreatywność przy robieniu mapy... no to spróbowałem, kierować się przy jej Tworzeniu logiką planowania przestrzennego.

Położenie lotniska wybrałem, ze względów czysto praktycznych - bo jest to najlepsze miejsce gdzie można je umieścić. Zapewnia prawie 270 czystego podejścia do DS-ów oraz daje możliwość wygodnego umieszczenia kręgów okołolotniskowych, a co za tym idzie można wygodnie umieścić krzyżujące się pod pewnym kątem DS-y.

Umieszczenie lotniska na południu jest najgorszym z możliwych... Na południe od Waszej aglomeracji miejskiej stolicy są miejscowości i logicznie rozumując aglomeracja będzie się rozrastać na południe, a to miasto na północ. W tym miejscu chcesz umieścić lotnisko...

No OK. Podejście będzie tylko w kierunkach 0-270. Do tego odejście na krąg będzie nad terenami zabudowanymi. Normalnie rewelacja... Starty i lądowania możliwe tylko w kierunkach 0 i 270... bo w innych piloci byliby zmuszeni do wykonywania idiotycznych manewrów "dla uniknięcia hałasu", które są lotniczą zmorą. Polegają na tym, że pilot musi nie używając pełnego ciągu silników, wykonywać manewr skrętu podczas wznoszenia. Przy dobrych warunkach pogodowych OK, ale nie no tylko pogoda się popsuje to jest koszmar każdego pilota.

Owszem są lotniska umieszczone tak, że otaczają je tereny zabudowane... ale są to lotniska stare, do których miasta się nadmiernie zbliżyły. W efekcie kombinuje się jak budować nowe, oddalone od miast, no ale to ogromne koszty. Budowanie nowego lotniska na kierunkach potencjalnego rozrostu miast to niezbyt mądre jest....

No, ale Wasza wola.

Moja propozycja jest taka: Macie teraz parę dni, w ciągu których nie będę się grafiką bawił (składam nowego kompa itd., jak uprzedzałem wcześniej) - sobie ten wygląd stolicy przemyślcie. Zróbcie schemat - choćby Paintem, z którego będzie wiadomo co gdzie ma być. Kształt miasta, obiekty w nim umieszczone, przebieg głównych ulic itd.

Jak uruchomię nowy sprzęt to wtedy zrobi się plan miasta (jako "ramkę"), a na główną mapę da się uproszczone zmniejszenie tegoż planu. Wtedy będzie wszystko pasowało. Jak napisałem "namalować" można wszystko - tylko czytanie w myślach mi nie wychodzi. Najpierw brak konkretnych informacji, a potem narzekanie, że coś jest "nie po myśli".

Leszek Roskohard napisał(a):Mam tylko w sumie jedno pytanie. Co z Królestwem Suderlandu, które graniczy na południu? Czy będziesz z nimi konsultował wygląd miast, dróg, lotnisk itd.?

Oczywiście tylko z ciekawości o to pytam.
A masz na nich jakiś namiar? Bo forum, które podlinkował Andrzej wygląda na "zdechłe". Geografia jest, bo jest zrobiona na podstawie mapki, którą mi przekazałeś. Tam też są jakieś miasta, ale nie wiem czy oni je "uznają" itd.
Co do namiaru no prócz http://suderland.cba.pl/index.php . to jeszcze jestem na pewnym serwerze. Zapewniam że 2 osoby z Królestwa Suderlandu są aktywne, nie wiem co z pozostałymi. Co do miast, to szczerze sam nie mam zielonego pojęcia czy je uznają, czy w ich wkład wejdą jakieś nowe miasta.
Leszek Ebe-Grüner.
-Organizator MW GT AK
-Kierowca Rajdowy Klubu Koriben Automobilë Sammën
-Prezes Xorphia Automobile Racing Club
-Dyrektor Red Star Car Corporation
-Syn Heinza Wernera-Grünera
-Miłośnik Edelweisskich Serów
Jak rozumiem praca nad mapą LRM się przywódcom tego kraju znudziła, bo moja prośba o doprecyzowanie kwestii stolicy pozostaje dłuższy czas bez odpowiedzi.

Na razie odkładam więc ten temat "ad acta" i biorę się za inne mapy.
Przepraszam za niezapowiedziane opóźnienie z powodów realowych (studiuję na dwóch uczelniach). W najbliższym wolnym czasie postaram się usiąść nad mapą.
Mieliśmy już okazję wymienić dwa zdania na Leocji, ale myśląc o bardziej zażyłej współpracy postanowiłem jednak pojawić się u źródła. W Magnifikacie aktualnie to ja zajmuję się wszelką grafiką więc siłą rzeczy jeśli chodzi o mapy też to na mnie spocznie. Z tego co widzę projekt umarł jakiś czas temu ale może wspólnymi siłami uda się go wskrzesić.

Bazując na ostatniej mapie Magnifikatu stworzyłem swoją wersję (póki co jako testowa i właściwie jest jedynie przerobieniem map BBK na mój "styl"), natomiast mam zamiar z prezydentem zacząć dokładniej omawiać jak chcielibyśmy żeby to wszystko wyglądało. Sam mam już w głowie kilka idei, natomiast rzecz jasna nie będę ich samowolnie wprowadzał.

Na pewno dam znać jak już coś ustalimy żeby BBK mogło zaktualizować swoje mapy.

Aktualnie mój wstępny projekt wygląda tak: https://i.imgur.com/1B1KI1w.png - jak mówiłem, zaledwie przeniesiona mapa Ronona Dexa na mój styl, bo pixele to nie jest niestety moja działka.
Minister Spraw Wewnętrznych LRM

[Obrazek: ZX0XNrh.png]

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości