• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Owce wybierają prezydenta
Korwin był siłą ruchu wolnościowego kiedyś. Teraz pojawili się Sośnierz, Mentzen, Berkowicz (ten to Ozjasz 2.0). Poza tym, ludzie właśnie zaczęli doceniać Konfederacje dzięki wejściu w koalicje Ruchu Narodowego, Brauna i partii Wolność (chociaż tu trzeba powiedzieć, że doceniają ją ci, co głosowali na "mniejsze zło" aby nie marnować głosu; dla mnie jako nacjonalisty absorbowanie postulatów liberalnych przez nacjonalistów jest obrzydliwe). Jeśli Korwin sam się wyłamie, jeśli on coś odfajczy i odejdzie tylko po to, aby móc wystartować to zostanie obrzucony gównem bardziej niż Andruszkiewicz, a zdecydowana większość elektoratu Wolności pozostanie przy Konfederacji.

Deprecjonowanie Ruchu Narodowego jest niesprawiedliwe. W III RP to właśnie partie o programie narodowo - konserwatywnym miały większe poparcie i większy wpływ na scenę polityczną (ZChN, LPR), aniżeli partie Ozjasza Goldberga, który to raz wszedł do Sejmu jak nie było progu, a drugi raz teraz, na barkach RN i Brauna.

Co do zaś braku różnicy między RN, a PiSem to zgadzam się, ale tego (z wyjątkiem liberalizmu ekonomicznego) jako wyborca RN oczekuję od RN :p I chciałbym aby Ruch Narodowy wyłamał się w tej kadencji z Konfederacji i poszedł w koalicję z PiS, lecz partia rządząca podejmuje ostatnio dosyć dziwne decyzje i może to być niemożliwe.

Natomiast, naturalnym elektoratem dla Wolności jest elektorat PO/Nowoczesnej i platforma jest naturalnym koalicjantem dla partii Ozjasza. Szczerze to nie zdziwię się, jeśli do tego kiedyś dojdzie, zwłaszcza jak Ozjasz pójdzie na emeryturke. Centryści i karierowicze pokroju Wilka tylko na to czekają.
No cóż, Pańskie poglądy to Pańska decyzja. PiS jest całkowitą antytezą wszystkich moich wartości, więc skoro Pan jest doń nastawiony pozytywnie, to zbyt wielu punktów stycznych w naszych wizjach Polski nie znajdziemy. Wink

Co do ZChN-u i LPR-u, nawet nie skomentuję. Najwyraźniej inaczej rozumiemy nacjonalizm. Dla mnie to Moczar, Piasecki i ew. JĘDRZEJ Giertych, a dla Pana Jurek, Bosak i ROMAN Giertych. Dwa zupełnie inne nacjonalizmy. Po której stronie stanąłby Roman Dmowski? Śmiem przypuszczać, że nie po stronie rusofobów i fanów Izraela. Smile
Rozumieć nacjonalizm można na wiele sposobów, bo nacjonalizm jako ideologia nie ma jakiegoś światego guru, w przeciwieństwie do komunizmu (ten ma Marksa). To, jak rozumie się nacjonalizm (czy jako ideologię lub system polityczny w zasadzie równe faszyzmowi, czy jako postawę "umiłowania do narodu" co proponują polscy narodowcy) jest zależne od wielu czynników, o których można by i pisać i pisać. Osobiście też jestem zwolennikiem nacjonalizmu w wydaniu Piaseckiego, a najlepiej w wydaniu hiszpańskiej falangi (narodowy syndykalizm <3), ale Polska jest Polską i przynajmniej obecnie najbardziej skrajną opcją są Bosak i Winnicki.
Osobiście stosuję pewne rozróżnienie na nacjonalistów jak Piasecki, a nacjonalistów jak Bosak. Ten pierwszy to nacjonalista, ten drugi to narodowczyk Wink

W zasadzie niedawno od kolegi usłyszałem, że nie mam co obrażać się na Bosaka, Winnickiego i resztę, ponieważ w demokracji liberalnej funkcjonowanie, a tym bardziej posiadanie wpływu, przez partie narodowosocjalistyczne lub narodowosyndykalistyczne jest niemożliwe, tak więc zostają nam Bosaki, Winnickie, Bąkiewicze, Kalinowskie i inne Jelonki. I, niestety, chyba ma rację.

Samego ZChN-u, LPR-u czy także RN-u nie nazwę partiami nacjonalistycznymi, a partiami narodowo - konserwatywnymi, czyli takim PiSem, który nie poparłby kandydatury Czarzastego lub Biejat oraz jeszcze bardziej przykleiłyby się do Kościoła.
Chciałbym, żeby nowy prezydent:
- znał biegle przynajmniej dwa języki obce
- miał przyjemną aparycje
- posiadał odpowiedni wiek tzn. nie ulegał młodzieńczym pasjom oraz by nie przytępiała go starość
- był w jakimś stopniu przynajmniej ustosunkowany w świecie Polityki
- niezależny tj. beeez zaciągniętych wcześniej zobowiązań wobec kogokolwiek
Czyli merytoryka i charakter nie ma dla Ciebie większego znaczenia?
Problem w tym Andrzeju, że cała nasza klasa polityczna charakteryzuje się brakiem "charakteru", a o merytoryce tonjuż szkoda gadać...
No a ja oczywiście w wyborach głosować nie mogę... Sad
Rononie, no niestety. Polskie władze pozwalają sobie na takie gnojenie, jakie nie do pomyślenia było nawet w przypadku Bieruta, czyli pełnego podporządkowania państwa, zarówno militarnego, jak i w dużej mierze wewnętrznego. Nawet pomimo faktu, że władzę zawdzięczał Związkowi Radzieckiemu (no, dużego wyboru też nie mieli, bo wówczas jeszcze mało było w Polsce szczerych komunistów o nieżydowskim pochodzeniu). A teraz nasz Wielki Brat sam sobie zwołuje u nas konferencje przeciwko państwu nam przyjaznemu i jeszcze podczas niej poucza nas, że mamy płacić odszkodowania... Ale skoro Polska sama się nie szanuje, to jak mogliby szanować nas inni?

Joahimie, a na kogoś byś zagłosował, gdybyś mógł?Czy dalej wśród normalnej młodzieży popularny jest Korwin, a wśród bananowej "lewica liberalna"?
Nie wiem. Ale Korwin brzmi ciekawieWink
Ten cały JKM to nic innego jak polityczny klaun i nic więcej... W sumie nie ma na kogo głosować... czyli znowu na byle kogo, byle przeciw PiS. W sumie strasznie trochę...

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości