• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wykład 12. Niebezpieczeństwa transcendencji.
Cytat:To drugie jest o tyle ciekawe, że w realu do "państwowców" nie należę, a wręcz mam całkowicie obojętny emocjonalnie stosunek do tworów administracyjnych za jakie uważam państwa. Postać wirtualna ma więc nieco inne cechy jak realna... 
Myślę, że to może też wynikać z faktu, że na państwo wirtualne mamy bezpośredni wpływ, a to realne, to - jak celnie określił Anderson - wspólnota wyobrażona i nie mamy na nie większego wpływu. Homo faber utożsamia się bardziej z tym, co sam kreuje.
Cytat:Nie wiem gdzie w tym wykładzie, ale pisałeś coś o schizofrenii. A chwilę później mówisz, że postać wirtualna jest osobą inną niż realna. Nie wiem jak dla innych, ale dla mnie to można podciągnąć pod schizofrenię. Ale to byłby nowy rodzaj schizofrenii- schizofrenia mikronacyjna. Być może to ten jeden przydatny rodzaj schizofrenii.
Schizofrenia objawia się nieadekwatnym odbiorem rzeczywistości. Skoro nasza rzeczywistość różni się zasadniczo od realnej, to zdrowym objawem jest inne jej postrzeganie i na nią reagowanie. Odnosisz się zapewne do osobowości mnogiej... Chyba nam to nie grozi. Wink Są osoby, które za kierownicą wykazują nieujawniane cechy charakteru i są takie, które mają tak przy klawiaturze, ale stąd jeszcze daleka droga do zaburzeń dysocjacyjnych.

Wiadomości w tym wątku
RE: Wykład 12. Niebezpieczeństwa transcendencji. - przez Andrzej Płatonowicz Ordyński - 25-01-2020 16:47

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości