• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wykład 12. Niebezpieczeństwa transcendencji.
AndrzejSwarzewski napisał(a):Myślę, że to może też wynikać z faktu, że na państwo wirtualne mamy bezpośredni wpływ, a to realne, to - jak celnie określił Anderson - wspólnota wyobrażona i nie mamy na nie większego wpływu. Homo faber utożsamia się bardziej z tym, co sam kreuje.
A ja uważam, że większy wpływ na to ma coś innego... państwo wirtualne jest wynikiem mojego w zasadzie nieskrępowanego wyboru. Owszem jest ich ograniczona ilość, a do tego konkretnego mnie zaprosiłeś, ale jednak fakt, że się z nim zidentyfikowałem to mój swobodny wybór. Z realnym jest inaczej... to, że w nim żyję jest wynikiem okoliczności w zdecydowanej większości niezależnych ode mnie (wychowałem się i dorosłem w czasach gdy nawet wyjechać się nie dało... co najwyżej uciec z pewną dozą ryzyka). Państwo wirtualne jest wynikiem mojego wyboru... realne zbiegiem okoliczności. A więc do mojego wirtualnego państwa mam stosunek emocjonalny, a do realnego... w zasadzie nie - bo nie jest to mój wybór, a złożony związek okoliczności zewnętrznych.

Wiadomości w tym wątku
RE: Wykład 12. Niebezpieczeństwa transcendencji. - przez Ronon Dex - 25-01-2020 18:26

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości