• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Archiwum wykładów i artykułów
Wykład 1. - wstęp do politologii

Cytat:Szanowni Państwo,
Przypadł mi ogromny zaszczyt mogąc wygłosić cykl wykładów dotyczących politologii w mikronacjach. Pierwszy wykład będzie wprowadzający w cykl 15 wykładów, które będą wygłaszane co 2 tygodnie. Nie tracąc więcej czasu na wstęp, przejdę do właściwej części wykładu.

Czym jest politologia

W przekonaniu wielu ludzi, politolog jest tym samym, kim jest polityk. Jest to błędne założenie. Podstawową różnicę między tymi dwoma osobami przedstawię za pomocą następującego przykładu - scena polityczna to targ, politycy to osoby przebywające na tym targu, a politolog siedzi w szklanej wieży ponad targiem i obserwuje. Zadaniem politologii jest przedstawianie i tłumaczenie wszystkiego co składa się na politykę. W związku z tym uważam, że przedstawianie podstaw teorii i filozofii polityki w cyklu tych wykładów będzie trudnym zadaniem - przy założeniu, że trzymam się, jako naukowiec, podstawowych zasad i celów nauki, czyli nienormatywności i prezentowaniu obiektywnej prawdy. Trudne jest to nawet w świecie realnym - każdy człowiek posiada jakiś światopogląd i obiektywne przedstawienie czegoś z czym się zgadzamy, lub nie, może być dużym wyzwaniem. W tym wypadku dochodzi jeszcze kwestia liczebności mikronautów. Szanujący siebie politolog w świecie realnym nie zdecyduje się na bycie politykiem - wynika to z tego, że straciłby możliwość prowadzenia badań zgodnych z zasadami nauki. W mikronacjach mikronautów jest za mało aby doszło do takiego rozdziału między politykiem, a politologiem. Wynika to również z tego, że mikronacja to głównie symulator polityki i każdy solidnie zaangażowany mikronauta jest politykiem. W związku z tym, mikronacyjny politolog nie siedzi w szklanej wieży, a chodzi po targu, w którym jest kupującym, sprzedającym, a zarazem obserwatorem.

Teoria i filozofia polityki

Moje wykłady będą dotyczyły teorii i filozofii polityki. Oczywiście, to tylko moje koncepcje i nie chcę aby one były odrzucone i przemilczane. Wierzę, że prowadzenie badań naukowych przez jedną osobę wywoła efekt domina w postaci pojawienia się kilku kolejnych koncepcji, umożliwiając dyskusji. W części dotyczącej filozofii będę prezentował jakie według mnie motywy przemawiają za ideologiami i działaniami w mikroświecie. W jednym z artykułów do Acta Microsophica pisałem, iż ideologie to jedynie element wizerunku polityka, a za samymi ideologiami nie ma żadnych realnych motywów działania. Była to jedynie jedna koncepcja z kilku i właśnie w cyklu wykładów będę przedstawiał więcej koncepcji - omawiając je na konkretnych przykładach oraz prezentując przyczyny istniejących zjawisk.

Podstawowa nauka w mikronacji

Mikronacje to symulator państw. A skoro symulator państw to i symulator polityki. W związku z tym, mikronacyjna politologia jest jedną z najistotnienszych nauk w naszym świecie. Każdy działający ma styczność z polityką. Dlatego też wygłaszając wykłady będę starał się unikać skomplikowanego słownictwa naukowego zachowując przy tym wartość  merytoryczną przekazywanej treści. W mikronacjach działają osoby w różnym przedziale wiekowym i każdy mikronauta jako podstawowy wymóg do określenia siebie mikronautą, poza posiadaniem konta na forum przynajmniej jednej mikronacji powinien sobie postawić cel poznania zasad funkcjonowania tego świata - a te zasady tłumaczy w zdecydowanej mierze właśnie politologia. 

Nauka dla wszystkich mikronautów

Tak jak mówiłem na początku wykładu, politolog mikronacyjny nie siedzi w szklanej wieży nad targiem. On jest na targu i działa na nim, a także go obserwuje. To czyni politologię nauką dla każdego mikronauty, ponieważ każdy mikronauta zbiera doświadczenie w funkcjonowaniu na tym świecie, a także czynnie obserwuje wszystkie zjawiska. Dlatego też mam nadzieję, że tak jak ja dzięki Profesorowi Swarzewskiemu zacząłem badania nad politologią w mikronacjach, tak i dzięki mnie ktoś zacznie kolejne badania. 

Tym akcentem kończę dzisiejszy wykład. Tematem wykładu za 2 tygodnie będą partie polityczne i ideologie.

Wykład wygłoszony na NUS przez Karla von Schwarzengrau w dniu 14 lutego 2020 roku.

Wiadomości w tym wątku
RE: Archiwum wykładów i artykułów - przez Karl von Schwarzengrau - 01-06-2020 09:23

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości