09-08-2020 15:57
Ametyst Faradobus napisał(a):Co do tych kołnierzy to widziałeś może aktualne mundury paradne armii rosyjskiej (wzorowane zresztą na radzieckich z lat czterdziestych)? Tam każda grupa oficerów ma nieco inne ozdoby na kołnierzy. Może niech znakiem korpusu generalskiego będzie emblemat z liści dębowych?Coś takiego?
![[Obrazek: 3_09_08_20_4_49_52.png]](http://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/noweforum/gallery/3_09_08_20_4_49_52.png)
Ametyst Faradobus napisał(a):Co do wersji kolorystycznych to chyba najbardziej odpowiada mi przedostatnia od prawej na dole...Dokładnie odzwierciedla kolory Rzeszy... to fakt, ale czy aby nie za "pstrokate"? To co pasuje do kroju munduru z początku XIX wieku, niekoniecznie pasuje do takiego z połowy XIX wieku.
Osobiście podoba mi się pierwszy z lewej w górnym rzędzie czyli zielony z białymi wyłogami (ale z żółtymi lub purpurowymi też nie jest moim zdaniem OK), ale granatowy z białym lub jasno-szaroniebieski z purpurą też by mi odpowiadał. Muszę się z tym przespać... Może jeszcze ktoś się w tej materii wypowie?