10-11-2020 14:10
Cytat:Drodzy poddani!
Sclavinia przeżywa dziś czas swego rozkwitu. Większość naszych obywateli mieszka tu od miesięcy, w poczuciu jedności narodowej. Cieszy mnie, że tak szybko udało nam się stworzyć świadomy Naród, pełen patriotyzmu i umiłowania swej Ojczyzny. Czujemy odpowiedzialność za nasz kraj, współtworzymy go. Jest to cecha bardzo rzadka w obecnym Mikroświecie, a przez to bezcenna. Gdy mieszkańcy innych państw, dla własnej kariery, opuszczają je dla innych, bądź wręcz tworzą nowe – my trwamy i pracujemy dla dobra Sclavinii.
Dodatkowo, na naszą korzyść działa powrót dawnej gwardii – ludzi, którzy Sclavinii wierni są od lat. Wierzę, że dzięki temu, zachowamy swoistą więź między dawną Rzecząpospolitą Sclavińską a obecnym Królestwem. Wielkie zasługi położył tutaj Książę de Lima, który zdołał zarchiwizować olbrzymi dorobek naszej historii. Na szczęście wkrótce odzyskamy również nasze stare forum, które będzie służyło jako publiczne muzeum i świadectwo minionych lat.
Wielkie nadzieje wiążę z powrotem mojego syna i Następcy Tronu, Księcia Jana Azariasza. Jest to osoba znana w Mikroświecie ze swoich talentów organizacyjnych i dziennikarskich oraz wielkiego patriotyzmu. Wierzę, że zdoła trwale odmienić oblicze naszego państwa oraz wniesie wiele do naszej kultury i świata mediów.
Jak mówiłem już we wczorajszym wywiadzie, cieszę się z objęcia urzędu Konsula przez Księcia de Limę. Jest to osoba znakomicie nadająca się na tak ważne stanowisko. Pan Rodrigo Borgia nie mógł z przyczyn osobistych dłużej pełnić tej funkcji. Trzeba jednak pamiętać o jego znacznych zasługach. To dzięki niemu Sclavinia zyskała wielu wartościowych obywateli. To on przygotował wszystkie nasze systemy informatyczne, sformował rząd, przygotował wiele wartościowych praw. Jego osoba trwale zapisała się złotymi zgłoskami na kartach naszej historii i mam nadzieję, że po powrocie, będzie w stanie ponownie działać z równym zacięciem i oddaniem.
Cieszy mnie również to, że Sclavińczycy reprezentują bardzo wysoki poziom kultury osobistej. Nie ma u nas przepychanek znanych z Wurstlandii, Siedmiogrodu czy na dobrą sprawę każdej innej mikronacji. Nie ma w użyciu powszechnym słów wulgarnych a światem polityki nie rządzi warcholstwo. Jest to ewenement na skalę Mikroświatową. Gdy wszędzie standardy obniżają się, do władzy dochodzą dzieci i panuje powszechna degeneracja, my sprzeciwiamy się temu z całą stanowczością. Wierzę, że tak pozostanie i Królestwo będzie Ojczyzną ludzi dojrzałych, świadomych i reprezentujących wysoki poziom kultury.
Próba sprzeciwienia się złemu jest zawsze najpiękniejszą możliwością działalności politycznej. Z tego założenia wychodzić będę przy prowadzeniu naszej polityki zagranicznej. Sclavinia będzie walczyła z elementami niszczącymi Mikroświat – państwami reprezentującymi denny poziom, warchołami, dążącymi do zwady i grożącymi sądami realnymi oraz powszechnym zaniżaniem poziomu prowadzenia polityki oraz dyskusji. Nie będziemy uznawać państw, które nie są uznania naszego godne, a osoby szkodliwe zostaną zmuszone do opuszczenia naszych granic.
Na koniec pragnę wyrazić zadowolenie ze znacznego zbliżenia Sclavińsko-Sarmackiego. Księstwo Sarmacji to jedna z nielicznych mikronacji, które wciąż utrzymują pewien, wysoki poziom. Z tego też powodu jest traktowane przez nas z najwyższym priorytetem. Przedstawiłem dzisiaj Kanclerzowi Sarmacji projekt umowy o obustronnym uznaniu i już wkrótce powinien on zostać podpisany. Mogę ujawnić również, że planowana jest ścisła współpraca między naszymi państwami, która z pewnością przyniesie znaczne korzyści zarówno Sarmacji jak i Sclavinii.
Pragnę podziękować tym wszystkim, którzy z zapałem pracują na rzecz naszej Ojczyzny, poświęcają jej swój czas i serce oraz czują się Sclavińczycy. Pamiętajmy, że nikt jak Sclavińczycy nie kocha swej Ojczyzny!
Naprzód Sclavinio!
(-) Jego Królewska Mość, Król Sclavinii i Hellady, Książę Eldoratu, Jastrzębca i Tilei, Ojciec Założyciel Sclavinii, Generalissimus i Naczelny Wódz Królewskich Sił Zbrojnych, Admirał, Protektor Kościoła Sclavińskiego, El Caudillo de la Última Cruzada de la Sclavinia Emil I Potocki
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)