• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wprowadzanie w życie postanowień nowej ustawy
Nowy Status został dziś nadany przeze mnie jako Prezydenta. W sali Senatu opublikowałem wykaz pracowników oraz studentów uprawnionych do zasiadania w tym gremium. Podejrzewam jednak, że niedługo lista ta będzie musiała zostać zweryfikowana, więc prosiłbym wszystkich tam wymienionych o skontaktowanie się ze mną i zadeklarowanie chęć lub też brak chęci dalszego uczestnictwa w życiu Uniwersytetu.

Jest jednak sprawa, którą chciałbym, z uwagi na jej specyfikę, poruszyć tu i zaprosić do zabrania głosu wszystkich zainteresowanych. Nowa ustawa przywróciła możliwość uzyskania tytułu zawodowego nie tylko w toku studiów, ale także z tytułu doświadczenia zawodowego w RB. Konieczne staje się opracowanie procedury. Ja sam widziałbym to następująco:

1. Zainteresowany składa do Rektora wniosek z wyszczególnieniem konkretnych przykładów jego działalności zawodowej oraz proponowanej dyscypliny.
2. Rektor w miarę możliwości powołuje eksperta (niekoniecznie spośród pracowników UB, ale też uczelni zagranicznych lub osób pełniących funkcje publiczne), którego zadaniem jest zaopiniowanie wniosku. Od tej części procedury można zrezygnować w uzasadnionym przypadku, to znaczy wobec braku możliwości wyznaczenia eksperta lub specyfiki działalności zainteresowanego. Rektor dokonuje wtedy samodzielnej oceny dokonań kandydata. Wówczas decyzję Rektora o nadaniu tytułu może uchylić Senat.
3. W przypadku pozytywnego zaopiniowania wniosku Rektor nadaje tytuł zawodowy.
4. W przypadku negatywnego zaopiniowania wniosku zainteresowanemu przysługuje odwołanie. W tym przypadku Rektor powołuje innego eksperta, którego opinia jest ostateczna.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Wiadomości w tym wątku
RE: Wprowadzanie w życie postanowień nowej ustawy - przez Ametyst Faradobus - 05-12-2020 14:09

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości