• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konsultacje w sprawie nowelizacji ustawy
Ametyst Faradobus napisał(a):Tylko się tak zastanawiam, czy wtedy potrzebujemy aż tyle stopni sierżanckich?
Współczesna armia "sierżantem stoi"... nie jest za dużo. Technologiczne armie muszą mieć dużo stopni podoficerskich, szczególnie jak nie chce się robić paranoi jak w realowym WP i nie pakować oficera to zadań podoficera. Mam 6 stopni podoficerskich... to nie jest przesada, w realu są armie, które mają ich więcej. Ścieżka kariery podoficera musi być rozbudowana podobnie do oficerskiej.

Ametyst Faradobus napisał(a):Może niech noszą marynarskie? Niby w realu przyjęte jest inaczej, ale to nie znaczy, że musimy się do tej zasady ślepo stosować. Komandor piechoty morskiej brzmi fajnie. Ewentualnie wprowadźmy zapis, który pozwoli Dowódcy ustanawiać dodatkowe wzoru mundurów oraz stopni - wówczas komandor piechoty morskiej będzie mógł bez konieczności zmiany ustawy nosić naramienniki pułkownika.
Też jestem za marynarskimi, z pewnymi modyfikacjami nazewnictwa niższych szczebli... np. "strzelec" zamiast "marynarz" itp. A realu też różniście z tym bywa... i bywało.

Ametyst Faradobus napisał(a):Jak tak patrzę na real to kosmonautami najczęściej zostają lotnicy, ale zdarza się, że np piloci marynarki wojennej. Zakładam, że jest możliwe, że do KK trafi zarówno oficer lotnictwa, jak i wojsk lądowych lub marynarki. Ja bym zaznaczył, że żołnierze KK nosić mogą stopnie otrzymane w innych formacjach.

Niemniej jest faktem, że powinno się doprecyzować, bo obecnie wychodzi na to, że oni nie powinni mieć żadnych stopni co jest tyleż zaniedbaniem co absurdem.
Akurat mamy tak, że wszystkie rodzaje wojsk mają identyczną liczbę stopni i nie ma problemu z odpowiednikami. Uważam, że skoro jest to odrębny rodzaj wojsk to powinien mieć swoje stopnie, większość nazw będzie identyczna lub będzie mieszanką istniejących (bo tak trochę Korpus Kosmiczny to mieszanka lotnictwa i marynarki), ale insygnia mogliby mieć charakterystyczne w detalach (bo ogólnie system jest i będzie spójny).

Reala tutaj nie "zaprzęgniemy" bo w realu czegoś takiego nie ma i jeszcze za naszego życia raczej nie będzie. Trzeba fantazjować...

Ametyst Faradobus napisał(a):Aha, pamiętaj też o stopniach marynarskich. Tam też pojawił się nowy - admirał floty plus trzeba pomyśleć nad chorążym albo jego odpowiednikiem.
To już jest gotowe... po prostu nie chciałem tracić czasu na dłubanie zbiorczego zestawienia (załącznika), dopóki nie dogadamy kwestii chorążego i piechoty morskiej.

Wiadomości w tym wątku
RE: Konsultacje w sprawie nowelizacji ustawy - przez Ronon Dex - 12-12-2020 19:00

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości