• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dyskusja na temat sił porządkowym
Ian Peterson napisał(a):Generalnie jestem za, ale tak się zacząłem zastanawiać, czy nie lepiej będzie, jeśli zamiast powierzania dodatkowych zadań Żandarmerii Rzeszy, utworzymy oddzielną instytucję szeryfów. Żandarmeria w obecnym wydaniu jest raczej formacją zmilitaryzowaną i jakoś nie pasuje mi do roli stróżów prawa. Szeryfowie w tym układzie mogliby funkcjonować również na terytorium Dżamahiriji.

Natomiast Żandarmeria Rzeszy (w przypadku tego regionu) mogłaby być wykorzystywana jak amerykańska Gwardia Narodowa, tzn. mogłaby wspierać struktury policyjne w cięższych sytuacjach.
Żandarmeria Rzeszy na terenie Wyspy Bialeńskiej pełni rolę formacji ochrony granic Rzeszy na styku z Dżamahiriją, gdzie panuje chaos, zbrojne bandy itd. Natomiast na terenach Anatolii ta formacja pełniąca rolę podobną np. do hiszpańskiej Guardia Civil, chociaż pewne analogia do USNG też są, bo Żandarmeria Rzeszy zajmuje się zagrożeniami poważniejszymi niż "zwykłe" przestępstwa. Tyle, że w odróżnieniu od USNG nie jest to "weekendowe wojsko", nie trzeba ich mobilizować, bo to formacja funkcjonująca w pełnym rozwinięciu.

Na rozległych i słabo zaludnionych (niewielka ilość miast i miejscowości) potrzebna jest taka formacja, która działa "w terenie". Wiele kwestii jest poza zasięgiem policji miejskich itp.

Ian Peterson napisał(a):Generalnie jest ok. Jeżeli zdecydowalibyśmy się na utworzenie instytucji szeryfów, to przygotowałbym dla nich oddzielny zestaw stopni.
Nie wiem czy trzeba rozbudowywać stopnie szeryfów... Generalnie osobiście widziałbym instytucje szeryfa w mniejszych miejscowościach, natomiast w miastach policje miejskie.

W przypadku tego systemu, który tworzyłem dla Półwyspu Lisewskiego przyjąłem zasadę, że stopnie szeryfów są pomiędzy sierżantem, a komisarzami. W zamyśle nie chciałem nadmiernie rozbudowywać stopni policyjnych. System zdecydowanie odmienny od realowego u nas... trochę wzorowany na amerykańskim, gdzie sierżant policji jest zwykle albo szefem mniejszego posterunku lub dowódcą zmiany na większym. Typowy szeryf zwykle będzie miał kilku-kilkunastu podwładnych (instytucję szeryfa przewidywałem dla mniejszych miejscowości), ale jego samodzielność jest większa, a więc umiejscowienie tych stopni pomiędzy sierżantem policji miejskiej, a oficerami policji, którzy są szefami wydziałów lub kierują większymi posterunkami policji, liczącymi kilkudziesięciu funkcjonariuszy.

Chciałbyś rozbudować stopnie szeryfów? Jeżeli tak o jakie stopnie... bo w typowych sytuacjach gdzie się instytucję szeryfa stosuje to raczej jest szeryf i jego zastępcy. Ale jak masz inny pomysł to możemy coś pokombinować.

Wiadomości w tym wątku
RE: Dyskusja na temat sił porządkowym - przez Iwan Pietrow - 20-02-2021 01:44
RE: Dyskusja na temat sił porządkowym - przez Iwan Pietrow - 20-02-2021 11:52
RE: Dyskusja na temat sił porządkowym - przez Iwan Pietrow - 20-02-2021 13:04
RE: Dyskusja na temat sił porządkowym - przez Iwan Pietrow - 21-02-2021 15:56
RE: Dyskusja na temat sił porządkowym - przez Iwan Pietrow - 21-02-2021 20:52
RE: Dyskusja na temat sił porządkowym - przez Iwan Pietrow - 21-02-2021 21:43
RE: Dyskusja na temat sił porządkowym - przez Iwan Pietrow - 21-02-2021 23:11
RE: Dyskusja na temat sił porządkowym - przez Ronon Dex - 22-02-2021 15:19
RE: Dyskusja na temat sił porządkowym - przez Iwan Pietrow - 22-02-2021 21:52
RE: Dyskusja na temat sił porządkowym - przez Iwan Pietrow - 23-02-2021 00:50
RE: Dyskusja na temat sił porządkowym - przez Iwan Pietrow - 07-03-2021 16:40