• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
12. Debata tematyczna Wspólnoty lenne i tytuły republikańskie
Szanowni,

w toku dotychczasowej dyskusji wyłoniło się kilka zagadnień, które wypadałoby omówić, aby ostatecznie ustalić wspólne stanowisko.

1) Nazwy lenn

W tym przypadku w zasadzie mamy gotową listę nazw "republikańskich", które moglibyśmy wprowadzić i które mogłyby stanowić dla zainteresowanych lenników alternatywę do obowiązujących tytułów szlacheckich. Poniżej przedstawiam listę:

- społeczność,
- gmina,
- kanton,
- powiat,
- okręg,
- województwo,
- departament,
- prowincja,
- republika lenna.

W pierwotnej wersji pomiędzy prowincją a republiką był jeszcze stan, ale wobec planów oddzielenia stanu od standardowych nazw dla lenn, usunąłem go z tej listy.

2) Nazwy tytułów lenników

Tutaj nie mamy gotowej listy. Trzeba ją ustalić w oparciu o ostateczną wersję nazw lenn. Dotychczas jako propozycje dla "republikańskich" tytułów lenników pojawiły się takie tytuły jak:

- mer,
- podprefekt,
- prefekt,
- gubernator,
- gubernator generalny.

Ustaliliśmy wspólnie, żeby te ciekawiej brzmiące nazwy zostawić "na koniec" w związku z tym, że będąc względnie aktywnym pierwsze tytuły można dosyć szybko "ominąć".

Ronon zaproponował taki podział (według schematu tytuł szlachecki - tytuł republikański):

- kniaź - Podprefekt,
- wielki kniaź - Prefekt,
- grand - Wicegubernator,
-par - Gubernator,
- elektor - Gubernator Generalny,
- katechon - (moja propozycja) Kanclerz.

Do zapełnienia pozostały nam zatem takie tytuły szlacheckie jak (idąc od najniższego):
- szlachcic,
- baron,
- wicehrabia,
- hrabia,
- margrabia, 
- lord. 

Czy macie jakieś pomysły?

3) Utworzenie stanów

Prawdę powiedziawszy, to nie jestem przekonany do tego pomysłu. Dlatego też proponuję, aby w tym zakresie wypowiedział się i rozwinął swoją koncepcję jej twórca - Ronon.

Od razu w tym miejscu zadam od siebie pytanie - co miałoby wynikać z nadania związkowi, np. lenna i wolnego miasta statusu stanu?

Wiadomości w tym wątku
RE: Wspólnoty lenne i tytuły republikańskie - przez Iwan Pietrow - 15-03-2021 23:39

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości