Ametyst Faradobus napisał(a):Ja się tak zastanawiam, czy podstawowym zadaniem nie powinno być porównanie różnych "wizji" V-Kosmosu i połączenie ich ze sobą? Chodzi o to, aby narracja prowadzona w różnych państwach opierała się o wspólny fundament.
O ile wiem to:
1. Suderland korzysta z naszych doświadczeń i na pewno warto by ich tutaj zaprosić do dyskusji, bo zapewne można by się z nimi w tej materii porozumieć i uzgodnić "wspólny mianownik".
2. Leocja - tam stwierdzono, że jeszcze są na etapie doprowadzenia prądu i na kosmos jest trochę za wcześnie, choć nie odrzucili propozycji byśmy ich czasem w kosmos przewieźli. Z Leocją się dobrze współpracuje - bardzo chętnie bym ich w to wciągnął.
[Edycja] - zaprosiłem ich w tamtejszym temacie dot. kosmosu.
3. RON - nie te czasy... oni raczej się kosmosem nie zajmują.
4. Rotria - u nich to raczej gusła i czary niż badanie kosmosu. Tam może nawet jeszcze na stosach palą za herezję, że Pollin jest okrągły?
5. Sarmacja - nie wiem i guzik mnie oni obchodzą, szkoda że Hasselandu już jako państwa nie ma, bo z nimi w tej materii się dało współpracować, nawet im kosmodrom kiedyś zrobiłem. Można spróbować się z nimi porozumieć... ale ja do Sarmacji (a to teraz Sarmacja przecież) na pewno się nie będę udawał. Jeżeli chodzi o Hasselandzki kosmodrom to mógłbym nawet coś tam porobić, wszak to moje dzieło i mogę je kontynuować (nawet go odtworzyłem).
Tylko jak to rozwiązać? Z jednej strony mam ogromny sentyment do Hasselandu (w politykę bieleńsko-hasselandzką się nigdy nie mieszałem), współpracowałem z nimi w takich działaniach, a więc jak najbardziej robiłbym to dalej - ale z drugiej strony są oni teraz elementem (prowincją?) wrogiego nam państwa?
6. Dreamland - tutaj warto by wybadać czy byliby chętni do współpracy...
7. Brodria - nie wiem, ja nie widzę przeszkód, o ile by chcieli. Gdzieś tam nawet stoją zakurzone w hangarze dwa USK-1, które im kiedyś podarowaliśmy, gdy byli z nami sprzymierzeni. Mogę odkurzyć i pomalować aktualne znaki... Możemy ich zaprosić, nasze stosunki są chłodne, ale moim zdaniem dałoby się z Andrzejem czy Grutinem współpracować w takich sprawach.
Z kim tutaj jeszcze można pogadać? Niektórzy odtwarzają czasy, które nie bardzo pasują do badań kosmosu.
Joahimie - jak tam z Voxlandem? Myślę, że z tego co widać powyżej z Voxlandem byśmy w tej materii się dogadali, a i Novak tutaj deklarował współpracę (na Krzykopudełku) czyli Westland też mógłby się dołączyć. A oni teraz "znowu razem"...