02-04-2021 12:31
Cytat: Powiedz co myślisz o sytuacji, aby jakiś "pas asteroidów" był nie tak jak w realowym układzie słonecznym pomiędzy orbitami Marsa i Jowisza, ale np. pomiędzy Pollinem, a Vulcanem.Interesujący pomysł. Mamy tam sporo miejsca, więc trzeba by coś tam umieścić. Pas asteroid pasuje jak ulał.
Cytat:5. Sarmacja - nie wiem i guzik mnie oni obchodzą, szkoda że Hasselandu już jako państwa nie ma, bo z nimi w tej materii się dało współpracować, nawet im kosmodrom kiedyś zrobiłem. Można spróbować się z nimi porozumieć... ale ja do Sarmacji (a to teraz Sarmacja przecież) na pewno się nie będę udawał. Jeżeli chodzi o Hasselandzki kosmodrom to mógłbym nawet coś tam porobić, wszak to moje dzieło i mogę je kontynuować (nawet go odtworzyłem).W Sarmacji z (działających) elementów kosmicznych jest mój (prywatny) Sarmacki Instytut Astronomiczny (którego siedziba jest poza Sarmacją, bo w sclavińskim Eldoracie, heh) no i Hasselandzka Agencja Kosmiczna... Z tym że to drugie właściwie nie funkcjonuje. Coś tam było jak byłem tam dyrektorem, ale ostatnio zrezygnowałem, a nowego dalej nie ma. Jak chcesz mogę zaproszenie wysłać, może ktoś dołączy.
Cytat:W ogóle oprócz prac nad naszym układem planetarnym można by się pobawić w tworzenie sąsiednich, gdzie można by jeszcze bardziej "odjechać" od wzorców z realowego układu słonecznego i wykombinować inne założenia np. układy gwiazd podwójnych itd.O to też ciekawe. A co do układu gwiazd podwójnych, to w porównaniu do naszego systemu to bardzo alternatywne, ale w realu takie systemy znaleziono (np. Kepler-16). Ba, lepiej, znamy co najmniej jeden układ gwiazd potrójnych (z tym że planeta okrąża tylko jedną gwiazdę, ale inne też widać z jej powiechrzni).