• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Układ V-słoneczny - jego budowa i związana z tym narracja.
Joahim-von-R napisał(a):Chyba realowy... Najwyżej jak ktoś coś wymyśli to się zmieni.
Po przemyśleniu... system jakiś być musi,również z przyczyn "technicznych". Jak będę wstawiał kolejne obiekty do Orbitera to muszę je jakoś nazywać (zmieniać ich nazwy w plikach konfiguracyjnych), aby potem je móc odnaleźć w przestrzeni wirtualnego kosmosu. Tak jak musiałem to uczynić z planetami i ich księżycami. To niby trochę czasochłonne, ale konieczne.

System odrealowy jest OK, bo jest numer i nazwa. Tylko jeżeli będziesz takowy tworzył to mam prośbę by nie wyglądał identycznie jak w realu czyli np. (1) Ceres, bo spowoduje to pewne problemy w programie... spacje i niektóre znaki.

Jakby można było to bym poprosił coś takiego: zamiast (1) Ceres mogłoby być 1-Ceres (bez spacji i nawiasów). Przy czym może rozróżnimy obiekty zakwalifikowane jako planety karłowate i jako planetoidy? Będzie łatwiej, bo w realu w zasadzie jest pewna kolejność wielkościowa, która wytworzyła się z racji szybszego odkrywania obiektów największych. Gdybyśmy to rozgraniczyli, to byłoby wygodniej, bo nie trzeba by robić tego po kolei, a odkrywać jak zrobię dany obiekt.

A więc moja propozycja byłaby taka by planety karłowate miały numerację jednocyfrową (raczej więcej niż 9 ich nie zrobimy), większe planetoidy dwucyfrową, a pomniejsze trzycyfrową.

Tym samym planety karłowate miałaby numerację od 1 do 9 - i byłyby to tylko obiekty kuliste, o średnicy powiedzmy powyżej 800 km (niby takie złożone z lodu mogą być mniejsze, ale nie będę kombinował). Inne warunki do uznania za planetę karłowatą jak w realu.

Duże planetoidy od 11 do 99 (oczywiście teoretycznie bo tyle to ich nie zrobimy) - byłoby to obiekty o wielkości (najdłuższej osi) ponad 50 km i niekuliste.

Pozostałe planetoidy to byłaby numeracja zaczynająca się od 101... Wszystkie skały mniejsze od 50 km

Co o tym sądzisz?

Joahim-von-R napisał(a):Tak jak mówiłem te dwie skały (300 km i 500 km) jeszcze kuliste być mogą (a przynajmniej tak mi się wydaje).
Dla bezpieczeństwa uczynię je większymi, bo skaliste to faktycznie przy tej wielkości nie będą kuliste.

Wiadomości w tym wątku
RE: Układ V-słoneczny - jego budowa i związana z tym narracja. - przez Ronon Dex - 04-04-2021 13:39

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości