Ametyst Faradobus napisał(a):Zastanawiam się też czy nie lepiej postawić na nieco bardziej skomplikowane kształty niż prostokąty... No chyba, że to taki rys techniczny, a nie dokładne granice.Oczywiście, że stare dzielnice będą miały nieregularne kształty - jak słusznie podejrzewasz to "rysunek techniczny", chodziło mi o zaznaczenie położenia.
Ametyst Faradobus napisał(a):Ja bym właśnie w ten sposób widział "Marcówkę" i "Wrześniówkę", "Wezyrkę" (Dzielnicę Patrona) w sumie też, więc sugeruję dać im nieco większy obszar.Nie ma problemu... rozciągnę je na zachód i trochę na północ i południe - miejsca dosyć.
Ametyst Faradobus napisał(a):Myślę też, że dzielnica ambasad nie musi być aż tak duża.To nie jest odrębna dzielnica - sam zresztą takowej nie wyodrębniłeś. To tylko zaznaczenie miejsca gdzie umieszczę ambasady, cały teren to Dzielnica Rządowa.
Ametyst Faradobus napisał(a):Co do dworca to pierwotnie zakładałem, że będzie on na granicy Starego Miasta - inspirowałem się tu Antwerpią, która ma olbrzymi dworzec właśnie tak na skraju starej części (może 15 minut piechotą od głównego placu), na granicy z taką bardziej nowoczesną.
W tej chwili jest akurat na takiej granicy, bo ten czarny prostokąt to starsza część miasta, choć niekoniecznie to ścisłe "Stare Miasto". Trochę determinuje nas układ torów, który już istnieje, ale może umieścić Dworzec Centralny w tym "wolnym miejscu" nieco na wschód od "Starego Miasta" i na północ od "Dzielnicy Rządowej",w jej zachodniej części? Czyli ten prostokąt "Kolej" po prostu "wędruje" ok. 2,5-3 km na południe. To chyba dobre miejsce... dorobi się odnogę linii kolejowej w kierunku na południe. Co więcej tak będzie pasowało do dworca, który już niegdyś użyłem do ilustracji Wolnogradu - bo jest takim miejscem gdzie "tory się kończą" (nie jest "przelotowy"). Opis na stronie jest już nieaktualny... jak zrobimy Wolnograd to zrobię nowe ilustracje tras BLK.
Natomiast ta kolej podmiejska będzie "obwodowa"... będzie przebiegać przez "sypialnię miasta" oraz będzie przebiegała w okolicy tym mniejszych dzielnic domków i docierała na północ i południe miasta - tam gdzie rozlokujemy zakłady przemysłowe, będzie dowoziła ludność do miejsc pracy. Będzie też miała odnogę z "sypialni" prosto na zachód tak by docierała do dworca centralnego.
Jakieś uwagi? Jutro bym się chciał zabrać za układ ulic i torów...