• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nasze wirtualne zabawy - poza mikronacjami...
Pewnie dla większości z nas wirtualny śwait nie ogranicza się tylko do Mikronacji... jakąś tajemnicą chyba nie jest, że moja rozrywka tego typu jest zwiazana z różnistymi symulatorami - z naciskiem na lotnictwo. Choć już od pewnego czasu to bardziej "pokojowe", bo już od lat nie bawiłem się "simy bojowe" (choć był czas gdy się człowiek "tłukł" z podobnymi sobie "nawiedzonymi" na różnistych serwerach). Co zresztą czasem pojazwia się i tutaj w formie ilustracji... pewnie dlatego trzymam na dysku stary FSX (wydany w 2006), bo tam masa zebranych dodatków i łatwość tworzenia malowań (łatwość w sensie implementacji tego do gry, bo zabawa w plikach graficznych trochę zajmuje), choć obecnie to już do "latania" tylko zeszłoroczny MSFS 2020. Poza oczywistym kolejnym zbliżeniem do realu modelów lotu (możliwosci obliczeniowe PC-tów rosną i przewyższają obecnie to co było jakieś 10-15 lat temu stosowane w profesjonalnych symulatorach lotu, grafika też coraz lepsza...), to niezaprzeczalną zaletą tego sima jest to, że wirtualny świat (poza tym co jest na stałe stworzone przez twórców gry lub moderów) tworzony jest na bazie zdjęć satelitarnych stosowanych w Google Maps. Choć oczywiście to odczyt "automatyczny" zdjęcia i próba odtworzenia tego z ograniczonej liczby obiektów (sim obejmuje cały świat), stąd oczywiście pewne przybliżenie i wstawianie elementów podobnych, odpowiadających kolorystyce. Nie jest to wolne od bugów, bo komputer niue zawsze dobrze odczyta wysokość obiektu (kwestia kąta zdjęć w GM) itp. Ale daje to już możliwość swobodnego nawigowania np. wg realinych map.

Tak mnie dzisiaj naszło na wirtualne "polatanie" i w trakcie zabawy zorientowałem się, że miejsce wybrane na dzisiejeszy "trening" wiąże się z trochę z Kolegą Ametystem, bo to lądowisko to akurat w jego miejscowości mi wyszło... samolocik to akrobacyjny Pitts Special.

[Obrazek: AjGZ0Gk.png]

[Obrazek: TknEypf.png]

[Obrazek: m5vCNXF.png]

[Obrazek: HIDI3AG.png]

[Obrazek: 4TSj0rp.png]

[Obrazek: EwevcU4.png]

[Obrazek: bJBfVnS.png]

[Obrazek: bAbyaiy.png]

[Obrazek: 0vCrJpy.png]

[Obrazek: aINkVP2.png]

[Obrazek: hp2Bvi8.png]

[Obrazek: ewa8f0e.png]

[Obrazek: BnsCTVI.png]

[Obrazek: UWIU4w0.png]

[Obrazek: SyhxXJ4.png]

[Obrazek: FhQH1gO.png]

Ciekawe jak Ametyst znajdujesz odwzorowanie Twojego miasta?

Wiadomości w tym wątku
Nasze wirtualne zabawy - poza mikronacjami... - przez Ronon Dex - 18-07-2021 13:44

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości