• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Planowanie przestrzenne centrum stolicy.
(03-11-2021 07:55)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Zapomniałem odpisać, ale propozycja jak najbardziej mi odpowiada. Uczciwy kompromis. Wink
Czyli idziemy w tym kierunku... Pozostało obmyślić kwestię naszego "Pentagonu". Kompleks nie powinien być nadmiernie daleko, ale też nie musi być obok. Może połączyć poszukiwanie odpowiedniego miejsca z umiejscowieniem lotniska?

Może kompleks Dowództwa Sił Zbrojnych umiejscowimy za rzeką i również tam, choć w większej odległości umieścimy lotnisko? Niedaleko kompleksu "Pentagonu" możemy umiejscowić kompleks garnizonu stołecznego, byłyby tam m.in. koszary tworzonego przez Piotra naszego Pułku Reprezentacyjnego, zapewne też jakaś formacja zajmująca się ochroną (nie mam tutaj na myśli wart honorowych) najważniejszych obiektów państwowych oraz odpowiednią logistyką.

Oczywiście z chwilą przeniesienia stolicy z Wolnogradu do nowego miejsca przebazowaniu ulegnie również 101 Eskadra Specjalna (zajmująca się transportem VIP) jak i albo zostanie utworzone lub przebazowane skrzydło lub jego cześć zajmująca się obrona powietrzną. Tutaj kwestia jeszcze do przemyślenia, bo przebazowanie spowodowałoby lukę w obronie powietrznej centrum Wyspy Bialeńskiej - a więc pewnie oprócz przetasowań lokalizacyjnych będzie trzeba coś dodatkowo sformować. Ale to dalsza kwestia i dotyczy Sił Zbrojnych, a nie kwestii planowania przestrzennego nowej stolicy. W kwestii planowania przestrzennego trzeba będzie uwzględnić kompleks bazy lotniczej.

Ponieważ stolica będzie wymagała odpowiedniej komunikacji to musimy przewidzieć dwa lotniska - cywilny Port Lotniczy oraz Bazę Lotniczą Sił Powietrznych. Proponuję by w pobliżu kompleksu wojskowego znajdowała się ta druga. Natomiast cywilny port lotniczy (z konieczności... stolica) odpowiednio duży powinien powstać z dala od miasta, ale być odpowiednio skomunikowany. A więc pewnie w dalszej części będziemy musieli "uderzyć" też w "konika" Ametysta i stworzyć sieć podmiejskiej kolei.

Wiadomości w tym wątku
RE: Planowanie przestrzenne centrum stolicy. - przez Ronon Dex - 03-11-2021 10:29

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości